iPad: Τα... όχι και τόσο καλά

Τί δεν μας άρεσε, που... έκανε φάουλ η Apple

- Στη διαθέσιμη μνήμη αποθήκευσης. Παρ' εκτός κι αν αγοράσει κανείς το top και πανάκριβο μοντέλο των 64 GB, το iPad είναι θέμα χρόνου να αντιμετωπίσει πρόβλημα περιορισμένου χώρου - ειδικά αν σκοπεύει κανείς να παρακολουθεί ταινίες ή/και να ακούει μουσική με αυτό. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος τρόπος επέκτασης του χώρου αυτού. Θύρα κάρτας μνήμης; Θύρα USB; Κάτι άλλο; Δεν προσφέρεται τίποτε εξ ορισμού, ωστόσο, κάτι που σχετίζεται άμεσα με το επόμενο ζήτημα.

- Στα προαιρετικά περιφερειακά, τα οποία θα έπρεπε να είναι ενσωματωμένα στη συσκευή. Εντάξει, ας μην φτάσουμε στο σημείο να ζητάμε εξόδους HDMI και άλλα αστεία που διαβάζουμε αλλού (σαν να ήταν φυσιολογικό να χρησιμοποιηθεί ένα tablet ως player). Αλλά μία θύρα για κάρτες μνήμης SD, για παράδειγμα, ώστε να μετραφέρουμε φωτογραφίες άνετα στο iPad, γιατί να μην προσφέρεται; Μία έστω θύρα USB, όπου να μπορούμε να συνδέσουμε ένα Flash drive; Αυτά τα προσφέρει η Αpple, αλλά σε μορφή προαιρετικών περιφερειακών - και μάλιστα ακριβών - επίτηδες. Αν ο Jobs θέλει να κάνει αντιπαραβολές με τα netbooks, καλύτερα να μην ξεχνά ότι ακόμη κι εκεί κάποια πράγματα τα έχουμε θεωρήσει πλέον δεδομένα.

- Στη μη υποστήριξη της τεχνολογίας Flash. Ναι, μας έχει κουράσει στο iPhone, αλλά στο iPad είναι απλώς εγκληματική η παράλειψη. Η Apple στερείται σοβαρότητας αν προωθεί αυτή τη συσκευή για Web browsing, γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα από τα sites που θα επισκεπτόμαστε θα εμφανίζουν το γνωστό "σπασμένο" εικονίδιο όπου υπάρχει στοιχείο Flash σε μία σελίδα. Υπάρχουν πάμπολλα sites εξ ολοκλήρου "χτισμένα" σε Flash. Χωρίς αυτό ο κάτοχος ενός iPad βλέπει, πολύ απλά, ένα υποσύνολο του Web - κι αυτό όχι σωστά. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι με την έκδοση 4.0 του OS αυτό θα διορθωθεί (όπως και το multitasking), αλλά είναι αστείο να κυκλοφορεί στην αγορά εξ αρχής έτσι, έστω και με την παραπάνω προοπτική.

- Απουσία κάμερας στην μπροστά ή πίσω πλευρά. Εμείς το αναφέρουμε τελευταίο γιατί μας ενόχλησε λιγότερο, άλλους θα ενοχλήσει πιο πολύ... αλλά από τη στιγμή που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται και έξω από το σπίτι (ειδάλλως γιατί η διασύνδεση 3G;), το iPad θα έπρεπε να έχει και μία κάμερα. Αν όχι στην μπροστινή του πλευρά, για video conferencing, τότε σίγουρα στην πίσω πλευρά, για σύλληψη φωτογραφιών ή/και video. Από τις παραλείψεις που... πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε, καθώς οι κάμερες χαμηλής ανάλυσης έχουν πια υπερβολικά χαμηλό κόστος, ώστε να δικαιολογηθεί με αυτόν τον τρόπο η απόφαση της Apple.

Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία κρίνουμε ως αρνητικά στις προδιαγραφές και δυνατότητες του iPad της Apple. Φυσικά, έχουμε να αναφέρουμε και ουκ ολίγα... θετικά. Συμφωνείτε, διαφωνετε, κάτι άλλο; Παραθέτετε τη γνώμη σας στα σχόλια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ