iOS Game Center: H γνώμη μας

Πώς μας φάνηκε το... φορητό Xbox Live της Apple;

Στην τρίτη καρτέλα του Game Center εμφανίζονται όλα τα games που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης στη συσκευή του και είναι συμβατά με την υπηρεσία. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα συμβατά games ήταν περίπου 10 (τα πιο γνωστά από αυτά τα Flight Control και Pac-Man). Σε κάθε τίτλο ξεχωριστά υπάρχει μία ένδειξη με τα επιτεύγματα (achievements) του κατόχου της συσκευής, ενώ αν ο ίδιος το επιθυμεί, μέσα από τη σχετική ένδειξη μπορεί να μεταβεί σε μία νέα καρτέλα, όπου αναγράφονται αναλυτικά όλα τα achievements, καθώς και η θέση του στην παγκόσμια κατάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Game Center δεν προσθέτει αυτόματα όσα παιχνίδια βρίσκονται ήδη στη συσκευή, αλλά αυτά προστίθενται ένα προς ένα όταν ξεκινήσουν να λειτουργούν έστω και για λίγα δευτερόλεπτα μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής. Τέλος, στην τελευταία καρτέλα εμφανίζονται οι αιτήσεις φιλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και περιμένουν το χρήστη να απαντήσει θετικά ή αρνητικά.

Η γενικότερη εντύπωση που δίνει το Game Center είναι πως πρόκειται για μία σωστά δομημένη υπηρεσία, φιλική απέναντι σε κάθε χρήστη - ακόμη και στον άπειρο, που δεν έχει έλθει σε επαφή με παρόμοιους μηχανισμούς όπως αυτούς του PlayStation Network, του Xbox Live, του Steam ή ακόμη και του Battle.net. Οι προκλήσεις για συναγωνισμό ανάμεσα στους χρήστες αποστέλλονται μέσα από τα ίδια τα games. Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να συμμετάσχει σε Δικτυακές συγκρούσεις με τυχαίους αντιπάλους, το Game Center φροντίζει από μόνο του να συμπληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να αρχίσει άμεσα η δράση.

Ο τρόπος λειτουργίας του Game Center μπορεί μεν να θυμίζει έντονα αντίστοιχες υπάρχουσες υπηρεσίες - όπως το OpenFeint - φυσικά όμως έχει την υποστήριξη της Apple, κάτι που εγγυάται πως οι βελτιώσεις θα είναι συνεχείς και η ανάπτυξη του όλου μοντέλου θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Το αν και κατά πόσο το Game Center θα καταφέρει να καθιερωθεί ως πλατφόρμα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: από το πόσο γρήγορα θα το υιοθετήσουν οι δημιουργοί ΑΑΑ games, το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί το κοινό στη χρήση του, καθώς και από το πώς και πόσο σκοπεύει να το υποστηρίξει η ίδια η Apple. Θεωρούμε όμως ότι τα πρώτα μηνύματα που παίρνουμε από το νέο εγχείρημα της αμερικανικής εταιρείας είναι θετικά και ότι οι προοπτικές του είναι μεγάλες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, με το Game Center, οι συσκευές της Apple αναδεικνύονται όντως πια στο τρίτο φορητό φορμά για video games παντού και... αναμένουμε εξελίξεις!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ