iOS 5: Οι πρακτικές εντυπώσεις

Πώς αποδίδει το νέο λειτουργικό της Apple σε iPhone και iPad;

Τα νέα για το iPhone 4 είναι καλά όσον αφορά στη χρήση του με iOS 5, λοιπόν. Σε γενικές γραμμές καλά, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, είναι και για το αρχικό iPad. To νέο λειτουργικό δεν έχει σε καμία περίπτωση επιβαρύνει το πρώτο tablet της Apple με τον ανυπόφορο τρόπο που είχε επιβαρύνει π.χ. το iOS 4 το iPhone 3G. Είναι, πάντως, μετά από λίγη ώρα αισθητή μια μικρή διαφορά, κυρίως σε games και στη χρήση του Safari με πολλαπλά tabs. Γι' αυτό ευθύνονται κατά πάσα πιθανότητα τα 256 ΜΒ μνήμης της συσκευής, τα οποία - κακά τα ψέματα - καθυστερούσαν κάποιες από τις λειτουργίες του πρώτου iPad και με το iOS 4.3.3 ούτως ή άλλως. Θεωρούμε, πάντως, ότι η μικρή αυτή πτώση στις επιδόσεις του αρχικού iPad με iOS 5 - σε αντιπαραβολή με τις αντίστοιχες του iOS 4.3.3 - δικαιολογείται απόλυτα από τις έξτρα λειτουργίες και δυνατότητες που οι κάτοχοί του θα λάβουν με το πρώτο. Με άλλα λόγια, η αναβάθμιση αξίζει και συμφέρει. Σίγουρα μακροπρόθεσμα.

Σχετικά με το πώς αποδίδει το iOS 5 σε iPhone 3GS και iPad 2 επιφυλασσόμαστε ν' απαντήσουμε, καθώς δεν έχουμε ακόμη πρακτική εμπειρία από αυτά. Στο iPad 2 είναι κατά 99% βέβαιο πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (οι προδιαγραφές του είναι πρακτικά όμοιες με του iPhone 4S), ενώ στο iPhone 3GS οι απόψεις... ποικίλλουν στο Web μέχρι στιγμής: άλλοι χρήστες αναφέρουν ευδιάκριτες καθυστερήσεις, άλλοι λιγότερες. Κάποιες είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν, θεωρούμε ωστόσο πως και για τους κατόχους 3GS αξίζει η μετάβαση στο iOS 5, αν μη τί άλλο γιατί δίνει το τελευταίο "φιλί της ζωής" σε μία συσκευή που δεν θεωρείται πια ιδιαίτερα ικανή για τα δεδομένα των σύγχρονων smartphones.

Κάτι τελευταίο, πάντως, που μπορούμε να καταθέσουμε με σιγουριά είναι πως, τόσο στο iPhone 4 όσο και στο αρχικό iPad, η αντοχή της ενσωματωμένης μπαταρίας τους δείχνει για την ώρα σημάδια εξασθένησης. Από πλήρη φόρτιση σήμερα νωρίς το πρωί, και οι δύο συσκευές με το iOS 5 δείχνουν σημεία "κόπωσης" ταχύτερα απ' ότι με το iOS 4.3.3. Πρόκειται για κάτι που πάρα πολλοί χρήστες είχαν παρατηρήσει και όταν είχαμε κάνει τη μετάβαση στο iOS 4 - πρόβλημα όμως που περιορίστηκε ικανοποιητικά με τις επόμενες διαδοχικές ανανεώσεις του λειτουργικού. Πιστεύουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το iOS 5. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πάντως, συνολικά θετικότατη και σημαντική η αναβάθμιση στο νέο λειτουργικό της Apple. Ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ