iOS 11: διαθέσιμο σε όλους

Εντυπώσεις και highlights από το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple για iPhone/iPad

Πιστή στην υπόσχεση που είχε δώσει στην εκδήλωση όπου αποκάλυψε επίσημα το... πρακτικά ήδη γνωστό σε όλα του iPhone Χ, καθώς και τα iPhone 8/8 Plus, η Apple διέθεσε πριν από λίγες ώρες στο ευρύ κοινό το iOS 11, τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για iPhone 5S/SE/6/6S/7, iPad Mini2/Mini3/Mini4/Air/Air2/Pro καθώς και iPod Touch έκτης γενιάς. Όλες οι συσκευές που μπορούσαν να φιλοξενήσουν έως σήμερα το iOS 10.3.3 μπορούν να μεταβούν στο iOS 11, με άλλα λόγια, οπότε πρόκειται για μία αναβάθμιση που ενδιαφέρει πολλά εκατομμύρια καταναλωτές. Εστιάζουμε στις πρακτικές μας εντυπώσεις από την εγκατάσταση και χρήση του σε iPhone 7 και iPad Pro 12.9 πρώτης γενιάς, βάσει των λίγων ωρών από τη στιγμή που αρχίσαμε να το χρησιμοποιούμε στις συγκεκριμένες συσκευές.

Με την εγκατάσταση του iOS 11 μάς περίμενε μία... ευχάριστη έκπληξη φέτος: δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα σε κανένα στάδιο της όλης διαδικασίας. Στις 8.00 μμ περίπου ξεκινήσαμε τον πατροπαράδοτο... έλεγχο ανά πεντάλεπτο ώστε να εμφανιστεί διαθέσιμη η αναβάθμιση στις συσκευές μας, εμφανίστηκε στις 8.10 μμ, και οι δύο συσκευές την έλαβαν χωρίς αναμονή και σε πλήρη ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, την εγκατέστησαν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και στις... 8.30 μμ το πολύ είχαν μεταβεί και οι δύο σε iOS 11! Η Apple φαίνεται πως πήρε στα σοβαρά αυτή τη φορά τα αρνητικά σχόλια και τις διαμαρτυρίες περασμένων ετών για τα πολυάριθμα προβλήματα που δημιουργούνταν στις πρώτες εκείνες "ώρες αιχμής" της διάθεσης κάθε νέου iOS - και η διαφορά ήταν όντως μεγάλη.

Όσον αφορά στις επιδόσεις του iOS 11 η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής - συγκριτικά με το iOS 10.3.3 στις ίδιες συσκευές - είναι θετική. Η ανταπόκριση και των δύο συσκευών (iPhone 7 και iPad Pro 12.9 πρώτης γενιάς) είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με αυτή της πρότερης έκδοσης του λειτουργικού της Apple. Στο σημαντικό θέμα της αυτονομίας, αν και θα πρέπει να διανύσουμε μερικές ημέρες χρήσης για να δώσουμε οριστική απάντηση, τα πράγματα δείχνουν να κινούνται σε... ευχάριστα προβλέψιμο πλαίσιο (σίγουρα για το iPhone 7 που χρησιμοποιούμε πιο πολύ). Εννοείται πως στα iPhone 8/8 Plus - που θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα σύντομα - το iOS 11 θα είναι προεγκατεστημένο κι αναμένουμε να έχει τις καλύτερες επιδόσεις τόσο όσον αφορά στην ταχύτητα λειτουργίας, όσο και στην αυτονομία.

Αν και το iOS 11 συνολικά δεν "τόλμησε" να κάνει τον ριζικό ανασχεδιασμό που πολλοί ήλπιζαν να δουν, προσφέρει πολλά νέα στοιχεία και δυνατότητες. Υποστηρίζει πλέον, για παράδειγμα, εκτενείς λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας που θα έχουν στην διάθεσή τους όλοι οι δημιουργοί apps. Το Control Center (οι συντομεύσεις σημαντικών λειτουργιών που "αναδύονται" από το κάτω τμήμα της οθόνης) είναι εμπλουτισμένο και έχει πλέον ολόκληρη "σελίδα" δική του στην οθόνη των iPhone/iPad. To Notification Center, όπου φιλοξενούνται οι κάθε λογής ειδοποιήσεις, έχει ενοποιηθεί με την οθόνη αναμονής και απλοποιηθεί. Διάφορες βελτιώσεις και προσθήκες λειτουργιών βρίσκονται σε apps όπως οι Maps, Camera, Photos και Music, ενώ έχουμε επιτέλους και τον πολυσυζητημένο ανασχεδιασμό του App Store (ο οποίος είναι βήμα προς την σωστή κατεύθυνση θεωρούμε).

Υπάρχουν και άλλα μικρά νέα στοιχεία στο iOS 11, θετικό είναι δε το γεγονός ότι (μεταβαίνοντας πια αποκλειστικά σε συσκευές 64-bit) η Apple "αφήνει πίσω" μόνο τα iPhone 5/5C και το iPad 4ης γενιάς. Με αυτήν την μετάβαση Δημιουργείται βεβαίως για τα apps ένα νέο ζήτημα, αυτό της συμβατότητας: τα apps 32-bit το iOS 11 δεν δέχεται να τα εκκινήσει καθόλου, πράγμα που σημαίνει πως όσα από αυτά οι δημιουργοί τους δεν τα αναβαθμίσουν σε 64-bit έστω απλώς για να συνεχίσουν να λειτουργούν, είναι πρακτικά άχρηστα έως... ανύπαρκτα πια. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, ο αμερικανικός κολοσσός ήθελε ούτως ή άλλως να κάνει ένα "ξεκαθάρισμα" στο App Store του, οπότε ένας έμμεσος τρόπος είναι και αυτός. Το μόνο σίγουρο είναι πως το iOS 11 θα μείνει στο μυαλό των δημοσιογράφων και του κοινού ως το "iOS για τα iPad", καθώς είναι αυτές οι συσκευές της Apple που ωφελούνται περισσότερο από τις νέες δυνατότητες εκτέλεσης δύο ή πιο πολλών apps μαζί και συνεργασίας μεταξύ τους.

Συνολικά... δεν τίθεται θέμα συζήτησης: βάσει των πρακτικών μας εντυπώσεων αλλά και γενικότερα, μπορούμε να συστήσουμε άφοβα την σχετική αναβάθμιση σε iOS 11 σε όλους τους κατόχους των συσκευών της Apple που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν το iOS 10.3.3 και είναι ικανοποιημένοι από αυτό. Η απόδοση του πρώτου βρίσκεται κοντά σε αυτή του δεύτερου και οι ενδιαφέρουσες προσθήκες που το iOS 11 φέρνει στο προσκήνιο είναι σαφώς ευπρόσδεκτες. Εξάλλου προσφέρεται, όπως πάντοτε, δωρεάν. Δεν γνωρίζουμε - και άρα δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη - για τις επιδόσεις του iOS 11 στις παλαιότερες υποστηριζόμενες συσκευές της Apple, όπως τα iPhone 5S/6 ή τα iPad Mini/Air. Επειδή, λοιπόν, είναι κι αυτό ένα... μικρό θέμα - που αφορά πολλά εκατομμύρια καταναλωτές - θα επανέλθουμε μετά από την σχετική έρευνα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ