iCloud: Η πρώτη επαφή, η γνώμη μας

Πόσο εύκολη είναι στη χρήση η Δικτυακή υπηρεσία της Apple;

Σε δεύτερο επίπεδο, ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα 5 GB αποθηκευτικού χώρου και για άλλα πράγματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει εκεί αποθηκευμένα έγγραφα που έχει δημιουργήσει με τις εφαρμογές γραφείου του iWork της Apple: μια παρουσίαση π.χ. αρχικά φτιαγμένη σε Mac, μπορεί να αλλάξει σε iPad και μετά να σταλεί κάπου μέσω iPhone, χωρίς ο χρήστης να κάνει κάτι ώστε το περιεχόμενο της παρουσίασης να είναι το σωστό σε όλες τις συσκευές. Η αμερικανική εταιρεία θα προσφέρει τα σχετικά εργαλεία στους προγραμματιστές ώστε να δώσουν την ίδια ιδιότητα στις δικές τους εφαρμογές - στην οποία περίπτωση το iCloud θα αποδειχθεί εξαιρετικά ενδιαφέρον ως επαγγελματικό εργαλείο, αλλά και τα 5 δωρεάν GB σαφώς όχι αρκετά. Διαθέσιμα προς αγορά είναι πάντοτε περισσότερα, φυσικά.

Οφείλει να ομολογήσει κανείς πως όλα όσα υποσχέθηκε η Apple για την αρχική αυτή φάση της λειτουργίας του iCloud, τα προσφέρει με τρόπο πρακτικά άψογο: πειραματιστήκαμε με ένα PC, iPhone 4 και αρχικό iPad αρκετά, "ανεβάζοντας" και "κατεβάζοντας" δεδομένα στον εικονικό αποθηκευτικό χώρο της υπηρεσίας χωρίς πρόβλημα, ταχύτατα και με ελάχιστη έως... καθόλου προσπάθεια. Η απλότητα που διακρίνει τη γενικότερη συλλογιστική στη χρήση των προϊόντων της Apple "δουλεύει" και εδώ έξοχα. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε εκατομμύρια χρήστες iPhone, iPod και iPad σε μερικά χρόνια να λένε μεταξύ τους "Θυμάσαι τότε που χάναμε από βλακεία τα SMS και τις επαφές μας;" ή "Θυμάσαι τότε που για να ακούσουμε ένα τραγούδι, έπρεπε να το έχουμε μέσα στο κινητό;". Ναι, τόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά στην καθημερινότητα των κατόχων συσκευών της Apple αν γίνει ευρεία η χρήση του iCloud... και δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο δεν θα μπορούσε να συμβεί ακριβώς αυτό.

Βεβαίως, επειδή μιλάμε... πάντοτε για την Apple και σχεδόν εξ ορισμού πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί σε αυτά που προσφέρει, έτσι και το iCloud δεν επιτρέπει κάποια πράγματα στους χρήστες. Δεν θα αποθηκεύσει, για παράδειγμα, περιεχόμενο του ίδιου του χρήστη - μουσική και βιβλία - που δεν είναι αγορασμένο μέσα από το iTunes, έστω κι αν είναι νόμιμα αγορασμένο από αλλού. Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται αυτόματα, μα προσωρινά για 30 ημέρες - μέχρι το πέρας τους ο χρήστης θα πρέπει να τις έχει μεταφέρει κι αποθηκεύσει σε Η/Υ. Και βέβαια, όπως με κάθε υπηρεσία που αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα μας, τίθεται και το ζήτημα της γενικότερης ασφάλειάς τους. Όμως δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το iCloud έχει μεγάλες προοπτικές και περιθώριο γι' ανάπτυξη προς όλες τις κατευθύνσεις, επαγγελματικές και καταναλωτικές. Η σημερινή της μορφή, είναι όντως... μόνο η αρχή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ