HTC: σωτήρια συμφωνία με την Google

Η ταϊλανδέζικη εταιρεία εκτός κινδύνου χρεωκοπίας... για την ώρα τουλάχιστον

Μόνο κρυφό δεν είναι φυσικά το γεγονός ότι μία από τις άλλοτε κορυφαίες κατασκευάστριες smartphones, η ταϊβανέζικη HTC, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα: η καταλυτική εμπορική παρουσία μόνο δύο εταιρειών στην κατηγορία - των Apple και Samsung δηλαδή - ουσιαστικά δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο για κάτι άλλο και η HTC δεν είχε μέχρι πρόσφατα άλλες δραστηριότητες για να στηρίξουν την προβληματική των κινητών (όπως έχουν π.χ. οι Sony και LG). Με το Vive, το περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας, να είναι πολύ καλό αλλά όχι επιτυχημένο στον βαθμό που ίσως ήλπιζε η εταιρεία, η HTC είχε αγγίξει πια τα όρια της επιβίωσης, έχοντας διακριτικά "αναρτήσει πωλητήριο" εδώ και αρκετό καιρό.

Η φημολογία για εξαγορά της οργίαζε εδώ και εβδομάδες, με την χθεσινή δε παύση διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο χρηματιστήριο της Taipei όλοι περίμεναν πως θα επιβεβαιωθούν οι εικασίες σχετικά με τον επικρατέστερο "μνηστήρα" γι' αυτόν τον ρόλο, την Google. Εν τέλει προέκυψε κάτι διαφορετικό: ο αμερικανικός κολοσσός έδωσε "χείρα βοηθείας" στην HTC καταβάλλοντας 1.1 δις δολάρια σε μετρητά προκειμένου να ενσωματώσει στο δικό του δυναμικό ένα μεγάλο ποσοστό από εκείνους τους υπάλληλους της HTC με τους οποίους συνεργάστηκε πέρυσι για τα πρώτα ολόδικά του κινητά, τα Google Pixel/Pixel XL. Στην συμφωνία περιλαμβάνεται και η κατοχύρωση χρήσης μιας σειράς από ευρεσιτεχνίες της HTC, αλλά με όχι αποκλειστικό και δεσμευτικό χαρακτήρα.

Η συμφωνία είναι σαφώς θετική για την HTC: η ταϊβανέζικη εταιρεία διατηρεί - για την ώρα τουλάχιστον - την δραστηριότητα των smartphones της, εισπράττει πολύτιμο ρευστό κεφάλαιο κι απαλλάσσεται από μισθολογικό βάρος περίπου 2000 υπαλλήλων. Με αυτόν τον τρόπο, και κάποιους περιορισμούς στα λειτουργικά της έξοδα, η HTC θέλει να παραμείνει στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας με καλύτερους όρους. Στελέχη της δήλωσαν πως ναι μεν θα μειωθεί ο αριθμός των διαφορετικών μοντέλων smartphones που διαθέτει κάθε χρόνο στο εμπόριο, αλλά δεν θα εγκαταληφθεί η υψηλή κατηγορία στην οποία έχει αξιόλογη παρουσία - επιβεβαιώθηκε, για παράδειγμα, ο διάδοχος του φετινού κορυφαίου U11.

Η Google, από την πλευρά της, με αυτήν της την επένδυση καθιστά σαφέστερες τις προθέσεις της να προχωρήσει ως αυτόνομος κατασκευαστής κινητών, ευθέως ανταγωνιζόμενη τις εταιρείες στις οποίες προσφέρει το Android ως συνεργάτιδα - δηλαδή τις Samsung, Sony, LG, Huawei και φυσικά την HTC. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα δημιουργεί και μια μικρή... ανακούφιση, καθώς η τελευταία "κανονική" αντίστοιχη εξαγορά της Google, αυτή της Motorola, είχε αποτύχει παταγωδώς. Δεν μπορούμε να μην σκεφτόμαστε, ωστόσο, πως η HTC απλώς "αγόρασε χρόνο" παραχωρώντας πολλά top στελέχη της στον σχεδιασμό νέων κινητών και πως θα χρειαστεί πολλές σωστές επιλογές και τύχη για να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη επιβίωσή της. Όπως πάντοτε... θα δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ