H LG εγκαταλείπει τα smartphones

Οι Κορεάτες παίρνουν δύσκολη μα σωστή απόφαση, ποιός θα είναι ο επόμενος;

Θέτοντας ένα τέλος στις σχετικές φήμες που διαδίδονταν για ενάμισι χρόνο σχεδόν, η LG επιβεβαίωσε επισήμως την έξοδό της από την προϊοντική κατηγορία των κινητών τηλεφώνων έως το τέλος Ιουλίου. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως η εταιρεία προχωρά σε αυτήν την κίνηση έτσι ώστε να επικεντρωθεί σε άλλες κατηγορίες όπου έχει ήδη ισχυρή παρουσία, καθώς και στους τομείς του λογισμικού και των υπηρεσιών. Η LG διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει με αναβαθμίσεις λογισμικού τους παρόντες κατόχους των συσκευών της, έστω και αν δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο της υποστήριξης αυτής.

Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για απροσδόκητη ακριβώς εξέλιξη, καθώς το τμήμα smartphones της LG σημείωνε ζημίες σταθερά τα τελευταία 5 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι ο κορεατικός κολοσσός είχε επιδιώξει να καινοτομήσει στην μορφή και την λειτουργία των κινητών της περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κατασκευαστή, εν τέλει δεν είχε κατορθώσει να αποσπάσει αξιόλογο μερίδιο αγοράς. Η "δυαρχία" των Apple και Samsung στην ανώτερη κι ανώτατη κατηγορία συσκευών από την μία, αλλά και η εξαιρετικά επιθετική τιμολογιακή πολιτική των Κινέζων κατασκευαστών - Huawei, Xiaomi, Oppo κλπ. - στην εισαγωγική και μέση κατηγορία από την άλλη, δεν επέτρεψαν στην LG να βρει μία θέση βιώσιμη στην παγκόσμια αγορά.

Από ορισμένες απόψεις είναι βεβαίως κρίμα, καθώς η LG όντως προσέφερε ουκ ολίγα ποιοτικά, φροντισμένα smartphones στο κοινό όλα αυτά τα χρόνια και με ορισμένες συσκευές της πειραματίστηκε με σχεδιαστικές προσεγγίσεις που δεν ακολουθούσαν την πεπατημένη. Αν έπρεπε να τής καταλογίσει οποιοσδήποτε κάτι ήταν η ενίοτε άστατη υποστήριξη σε ενημερώσεις ασφαλείας για τα κινητά της, η οποία γινόταν με αργούς ρυθμούς συγκριτικά με τους αντίστοιχους άλλων κατασκευαστών. Δεν ήταν όμως ποτέ και η... μόνη ακριβώς σε αυτό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η εξέλιξη αυτή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την τεράστια δυσκολία που έχουν πολλοί κατασκευαστές να παραμείνουν εμπορικά βιώσιμοι στην συγκεκριμένη, σχεδόν... παράλογα ανταγωνιστική κατηγορία των smartphones. Οι "παίκτες" είναι πολλοί, τα περιθώρια κέρδους πολύ μικρά (εκτός αν είσαι η Apple), το brand συνεχίζει να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ποιότητα των προϊόντων αυτών καθ' αυτών ενώ τα "τολμήματα" καινοτομίας σε σχεδιασμό ή λειτουργίες συχνά αποδεικνύονται περισσότερο ριψοκίνδυνα παρά ωφέλιμα. Πώς μπορεί να ελπίζει, λοιπόν, ένας κατασκευαστής που δεν ανήκει ήδη στους 5 πρώτους παγκοσμίως να ξεχωρίσει και να προσελκύσει το κοινό που θα τού φέρει αξιοπρεπούς επιπέδου πωλήσεις;

Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει σε αυτό - η LG, άλλωστε, κάθε άλλο παρά η μόνη κατασκευάστρια είναι της οποίας το τμήμα κινητών τηλεφώνων κατέγραφε επί χρόνια ζημίες. Το αντίστοιχο της Sony, για παράδειγμα, κάνει ακριβώς το ίδιο παρά το γεγονός ότι και αυτή έχει παρουσιάσει μερικά εξαιρετικά smartphones την τελευταία διετία. Το να υποστηρίζει η Sony με τα άλλα της τμήματα το τμήμα κινητών τηλεφώνων που δεν αποδίδει είναι μία στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει με την προσδοκία δημιουργίας οικοσυστήματος υπηρεσιών στο μέλλον. Όμως, από την άλλη πλευρά, αυτό ίσχυε σε σημαντικό βαθμό και για την LG.

Πέραν της Sony, και η HTC συνεχίζει να διαθέτει μερικά μοντέλα κινητών (παρά το γεγονός ότι σε πωλήσεις δεν βρίσκεται πια ούτε στο Top 20 παγκοσμίως), αλλά και η Lenovo, η οποία τα αντιμετωπίζει σε έναν βαθμό ως συσκευές συμπληρωματικές των προσωπικών υπολογιστών (όχι βέβαια τα Moto που προέρχονται από την εξαγορασθείσα Motorola). Η Panasonic επίσης προωθεί ορισμένα κινητά, αλλά είναι τόσο μικρός ο αριθμός και το στοκ τους που στην ουσία υπάρχουν κυρίως για την Ιαπωνία. Υπάρχουν κι άλλοι, ακόμη μικρότεροι παίκτες, όμως το γενικό συμπέρασμα παραμένει το εξής: στην αγορά των smartphones επικρατεί ήδη το αδιαχώρητο και είναι πρακτικά απίθανο να μην υπάρξουν περισσότερες εταιρείες που θα επιλέξουν την έξοδο από αυτήν. Θα είναι κάτι που θα συμβεί μέσα στο 2021, με δεδομένες και τις δύσκολες πανδημικές συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν; Όπως πάντοτε... θα δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ