H Αpple, το μαχαίρι, το καρπούζι κι η παράνοια

Ξαναχτυπά ο κακός μηχανισμός έγκρισης των apps, το πρόβλημα οξύτατο

Είναι ένα θέμα που έρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, φεύγει, έρχεται ξανά, φεύγει, επιστρέφει... και κάθε φορά είναι όλο και σοβαρότερο, όλο και πιο σημαντικό. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, δε, είναι απλός: είναι ένα πρόβλημα για το οποίο ο υπεύθυνος αρνείται να λύσει το πρόβλημα ριζικά. Και ενδεχομένως χθες "ξεχείλισε το ποτήρι", με την έννοια ότι το σύνολο σχεδόν του ειδικού Τύπου - ακόμη και τα Web sites που όχι απλώς είναι θετικά προσκείμενα προς τον υπεύθυνο αλλά... ευλογούν κάθε του κίνηση - τηρούν πια στάση ανοικτά επικριτική.

Όταν ο υπεύθυνος είναι η Apple, αυτό μιλά από μόνο του.

Εν συντομία, η αφορμή ήταν γνώριμη. Το Web site δημοσίευσης φωτογραφιών 500px, ένα από τα καλύτερα του είδους του και δημοφιλέστατο στην κοινότητα των επαγγελματιών φωτογράφων, αναμενόμενα έχει και εφαρμογή για iPhone και iPad, δημοσιευμένη στο App Store εδώ και 16 μήνες. Η εφαρμογή αυτή έχει εγκατασταθεί σε περισσότερες από 1 εκατομμύριο συσκευές. Και χθες η Apple για κανέναν, μα κανέναν προφανή και στηρίξιμο λόγο αφαίρεσε από το App Store την εφαρμογή, με την αιτιολογία της "καταπάτησης των όρων χρήσης της υπηρεσίας λόγω δυνατότητας ανεύρεσης γυμνών φωτογραφιών στο περιεχόμενο που φιλοξενεί το 500px" (!). Αιτιολογία που, παρεμπιπτόντως, ο αμερικανικός κολοσσός δεν προσέφερε πρώτα και απευθείας στην κάτοχο εταιρεία του 500px και της αντίστοιχης εφαρμογής, αλλά γνωστοποίησε ως "δημόσια απάντηση"... αφού το θέμα είχε ήδη πάρει διαστάσεις στα μεγάλα τεχνολογικά portal των ΗΠΑ.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το 500px αρχικά εξεπλάγη, καθώς είχε απλώς υποβάλλει μία πολύ μικρής σημασίας αναβάθμιση για την εφαρμογή, τίποτε περισσότερο - σίγουρα τίποτε που να αλλάζει τη λειτουργία της ή να διευκολύνει οποιονδήποτε να βρει... "άσεμνο υλικό". Η "κριτική ομάδα" (sic) των εφαρμογών του App Store για κάποιο λόγο - είτε γιατί δεν έκανε σωστά τη δουλειά της είτε γιατί δέχθηκε επαρκή αριθμό παραπόνων (;) - "ανέβασε" τον λεγόμενο "βαθμό καταλληλότητας" χρήσης της εφαρμογής σε 12+ (!), με αυστηρότερο βαθμό το 17+ για υψηλή βία και υλικό μόνο για ενήλικες. Πριν από αυτήν την αξιολόγηση η εφαρμογή βρισκόταν στο 4+, δηλαδή "κατάλληλη για όλους".

Για την αλαζονική συμπεριφορά της Apple τα έχουμε ξαναπεί: δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να "εξοστρακίσει" την εφαρμογή από το App Store πριν ενημερώσει την ιδιοκτήτρια του 500px - αν μη τί άλλο ώστε η δεύτερη να έχει την ευκαιρία να κάνει όποιες αλλαγές μπορεί ώστε ν' αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Από... ψηλά στο θρόνο της, η Apple προτίμησε να αποσαφηνίσει τη θέση της μόνο αφού "πιέστηκε" το image της από τα σχετικά δημοσιεύματα. Η θέση της, μάλιστα, είναι πρακτικά άκυρη όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια: η εφαρμογή του 500px έχει εξ ορισμού ενεργοποιημένο "γονικό φίλτρο" που δεν επιτρέπει την προβολή άσεμνου υλικού, παρά μόνο αν ο χρήστης πάει μέσω Web browser στο site της υπηρεσίας και αλλάξει τη σχετική ρύθμιση.

Έπειτα, τίθεται το θέμα της... πανταχού παρούσας πραγματικότητας: είναι αμέτρητοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βρει κανείς άσεμνο υλικό στα iPhone/iPad, ξεκινώντας από τον ίδιο τον Safari της Apple και συνεχίζοντας σε apps άλλων υπηρεσιών, όπως το επίσης δημοφιλέστατο Flickr ή το πασίγνωστο Tumblr. Με την ίδια "λογική", που προφανώς "δεν υπάρχει" (κυριολεκτικά και μεταφορικά), θα έπρεπε να αποσυρθούν όλες αυτές οι εφαρμογές από το App Store ή να μην υπάρχει... προεγκατεστημένος Safari! Τέλος, τίθεται και το θέμα συνεργασίας του 500px με ανεξάρτητες εφαρμογές που συνδέονται άμεσα με την υπηρεσία, όπως το εξαιρετικό και δημοφιλές Flipboard: με την ίδια... "λογική", η Apple θα έπρεπε να αφαιρέσει από το App Store οποιαδήποτε εφαρμογή επικοινωνεί άμεσα με την 500px κι οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία φιλοξενίας φωτογραφιών.

Φυσικά, τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει γίνει - μόνο η αυθαίρετη αφαίρεση της εφαρμογής 500px. Και η όλη κατάσταση σε μία λέξη μόνο συνοψίζεται: παράνοια. Ο μηχανισμός επιλογής, έγκρισης και γενικώς κριτικής για τις εφαρμογές που υποβάλλονται στο App Store δεν έχει συγκεκριμένους, λογικούς κανόνες συμπεριφοράς. Είναι... "ό,τι να' ναι", αλλά στην κυριολεξία: η Apple δεν έχει θέσει σαφή πλαίσια επιλογής και κριτήρια που οι δημιουργοί εφαρμογών μπορούν και πρέπει να έχουν στα υπ' όψιν όταν υποβάλλουν εφαρμογές για δημοσίευση στο App Store. Στους όποιους "κανόνες" έχει θέσει, η χρήση των λέξεων είναι (είτε θελημένα είτε αθέλητα) ανακριβής, με αποτέλεσμα να είναι αυθαίρετο, υποκειμενικό και ενίοτε ολοφάνερα λάθος το όποιο "πόρισμα".

Πολλοί θα υποστηρίξουν πως αφού η Apple "έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι" όσον αφορά στο περιεχόμενο του App Store και τί φιλοξενείται εκεί, είναι στη διακριτική της ευχέρεια να πράττει όπως έπραξε. Λάθος. Εννοείται μεν πως πρέπει να υπάρχει έλεγχος, ακόμη και αυστηρότατος - είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο για να διατηρηθεί η ποιότητα του App Store σε υψηλά επίπεδα. Ο αμερικανικός κολοσσός όμως πρέπει να διαλέξει και να γνωστοποιήσει κάποια στιγμή ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας για το App Store του, το οποίο θα είναι κατανοητό απ' όλους και θα ισχύει για όλους. Η συμπεριφορά του κυκλοθυμικού, ιδιότροπου παιδιού που δρα απρόβλεπτα και χωρίς κανένα λογικό κίνητρο, δεν ταιριάζει στο προφίλ της "εταιρείας πληροφορικής που αξίζει περισσότερα από κάθε άλλη" (σε πλασματική χρηματιστηριακή αξία πάντα). Αντιθέτως, έχει κουράσει πάρα, μα πάρα πολύ. Και η δημοτικότητα του App Store και της συσκευών της Apple απλώς δεν είναι εφικτό να "προστατεύουν" την αμερικανική εταιρεία.... για πάντα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ