Google: πληκτρολόγιο για ελληνικά από Greeklish

Ή όταν οι Αμερικανοί τελικά... διευκολύνουν τους Έλληνες να γράψουν στη γλώσσα τους!

Η νεότερη γενιά ανθρώπων που χρησιμοποιούν smartphones και tablets χρησιμοποιεί τα Greeklish - αυτήν την κακής αισθητικής απόδοση ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες - χωρίς στην ουσία να συνειδητοποιεί πως εμείς οι... "παλιότεροι" που τα "εφεύραμε" αρχικά, το κάναμε γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή (τότε). Σήμερα όμως, με την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας από όλες πρακτικά τις συσκευές, ουσιαστικός λόγος χρήσης των Greeklish δεν υπάρχει πέρα από την... απλή συνήθεια, αφού παραμένει σημαντικός στην χώρα μας ο αριθμός των ανθρώπων που εκφράζονται ταχύτερα με αυτά, παρά με τους ελληνικούς χαρακτήρες. Για όσους και όσες, πάντως, θα ήθελαν και την ταχύτητα της έκφρασης, αλλά και την καλαισθησία των σωστά γραμμένων λέξεων, η Google... έχει λύση!

Αυτή δεν είναι άλλη από την πρόσφατη προσθήκη στο Gboard - το εικονικό πληκτρολόγιο που μπορεί να εγκαταστήσει κανείς σαν app σε οποιοδήποτε smartphone ή tablet με Android έκδοσης 4.4 ή νεότερης - διάταξης πλήκτρων που κάνει κάτι πολύ ενδιαφέρον: παρακολουθεί τους λατινικούς χαρακτήρες που εισάγει ο χρήστης συντάσσοντας τις λέξεις και, σε πραγματικό χρόνο, τους αντικαθιστά με ελληνικούς ώστε το μήνυμα να εμφανίζεται τελικά στην δική μας γλώσσα. Επειδή το Gboard αξιοποιεί ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης κι εκμάθησης με το πέρασμα του χρόνου, μάλιστα, σταδιακά το όλο σύστημα μαθαίνει ν' αντικαθιστά ή/και να εισάγει μόνο του ολόκληρες λέξεις στα ελληνικά βάσει των πρώτων λίγων χαρακτήρων που πληκτρολογούνται.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι κάτοχοι συσκευών Android που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτήν την νέα διάταξη χαρακτήρων... Greeklish-killer, είναι να εγκαταστήσουν την νεότερη έκδοση του Gboard από το app store της αμερικανικής εταιρείας, το Google Play, και στην συνέχεια στο σχετικό app να ορίσουν ως ενεργό πληκτρολόγιο αυτό που φέρει τον χαρακτηρισμό "Greek (abc->Ελληνικά)". Το δοκιμάσαμε και λειτουργεί ακριβώς όπως υπόσχεται. Όσον αφορά βέβαια στις... τεχνητά συγκοπτόμενες λέξεις και τις δημοφιλείς συντομογραφίες που προτιμούν οι νεαρές ηλικίες (αφαιρώντας τα πιο πολλά φωνήεντα κι αντικαθιστώντας ολόκληρες λέξεις με 3-4 μόνο γράμματα), ε, καλό θα ήταν να μην περιμένει κανείς και θαύματα...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ