Ευρωπαϊκή Ένωση: σ' ενάμισι μήνα, τέλη περιαγωγής... τέλος

Για την ακρίβεια "η αρχή του τέλους", σημαντικό όμως βήμα για εκατομμύρια ταξιδιώτες

Όπως είχε ήδη δρομολογηθεί (αλλά "κλείδωσε" κι επίσημα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα) η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κατάργηση των τελών περιαγωγής που ισχύουν σήμερα για την χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων στις χώρες-μέλη της. Ειδικά η χρήση των δεύτερων για πρόσβαση στο Internet εκτός της χώρας διαμονής τους είχε ως αποτέλεσμα κόστη υψηλά ή απαγορευτικά για πολλούς καταναλωτές. Οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν υποσχεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό στους πολίτες της Ένωσης ότι θα μειώσουν σε λογικά επίπεδα τα κόστη αυτά και, επιτέλους, ήλθε το... πλήρωμα του χρόνου: μετά από την εκπλήρωση και των τελευταίων τυπικών προϋποθέσεων για την νομική επιβολή ανώτατου ορίου που μπορούν να χρεώσουν οι πάροχοι διαφορετικών χωρών μεταξύ τους, τα τέλη περιαγωγής βαίνουν επιτέλους προς κατάργηση με σημείο εκκίνησης σε έξι εβδομάδες από σήμερα.

Συγκεκριμένα: σύμφωνα με τον νόμο που θα υπογραφεί μέσα στον Μάιο από τα δύο αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, στις 15 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία σταδιακής μείωσης των τιμολογίων φωνητικής επικοινωνίας, γραπτών μηνυμάτων και χρήσης δεδομένων στο 15%-20% του σημερινού τους ύψους. Ο απώτερος στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι, δεδηλωμένα, η πλήρης κατάργηση όχι μόνο των τελών περιαγωγής αλλά κάθε άλλου κόστους: μία κατάσταση, με άλλα λόγια, στην οποία οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας δεν θα έχουν στο εξωτερικό καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για φωνητικές κλήσεις, μηνύματα και όγκο δεδομένων, σε σχέση με την χώρα απ' όπου προέρχονται.

Ξεκινώντας, λοιπόν: στις 15/6 η τιμή χονδρικής στις φωνητικές κλήσεις διαμορφώνεται στα €0.032 ανά κλήση όταν ο συνδρομητής βρίσκεται στο εξωτερικό και αφορά μόνο στο κόστος διεκπεραίωσης μεταξύ των δικτύων. Το αν αυτά θα επιλέξουν να μεταφέρουν ένα μέρος ή όλο το κόστος στον καταναλωτή παραμένει στην διακριτική τους ευχέρεια, όμως οι πάροχοι φαίνεται να έχουν την διάθεση να απορροφήσουν την σχετική διαφορά. Σημαντική είναι και η μείωση κόστους του "παραδοσιακού" SMS στο €0.01, επίσης από 15/6.

Σημαντικότερη, ωστόσο, είναι η δραστική μείωση του κόστους χρήσης όγκου δεδομένων (data) για πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Επειδή οι πάροχοι - ακριβώς λόγω της ανόδου του mobile Internet - δεν... είναι ακριβώς ευτυχείς με την συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τούς βοηθήσει να προσαρμοστούν κάνοντας αυτήν την μείωση βαθμιαία, ως εξής:

- Ανώτερο κόστος στα €7.7 ανά GB από 15/06/17
- Ανώτερο κόστος στα €6 ανά GB από 01/01/18
- Ανώτερο κόστος στα €4.5 ανά GB από 01/01/19
- Ανώτερο κόστος στα €3.5 ανά GB από 01/01/20
- Ανώτερο κόστος στα €3 ανά GB από 01/01/21
- Ανώτερο κόστος στα €2.5 ανά GB από 01/01/22

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως οι μειώσεις δεν γίνονται αρκετά γρήγορα ώστε να διαπιστώσουν οι ταξιδιώτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεαματική διαφορά στο κόστος της χρήσης υπηρεσιών data στο εξωτερικό, άμεσα. Είναι ωστόσο, η αρχή επίλυσης ενός προβλήματος που υφίσταται για 10 ή 15 χρόνια, για εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές της ΕΕ. Ας μην ξεχνάμε πως το κόστος χονδρικής ανά GB σήμερα είχε ως ανώτερο όριο τα... €50 (!), έστω κι αν οι πάροχοι με διάφορους τρόπους προσέφεραν φθηνότερα "πακέτα". Οι συχνοί ταξιδιώτες λοιπόν θα διαπιστώσουν διαφορά στην χρέωση data από το καλοκαίρι ήδη (καθώς μέχρι και πολύ πρόσφατα το σύνηθες κόστος ανά GB τοποθετούνταν ανάμεσα στα €8 και €10).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις χρεώσεις - και κάποιους μικρούς... "αστερίσκους" που συνεχίζουν να υπάρχουν - μπορεί να δει κανείς στην σχετική επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν και είναι εν μέρει ανακριβές να πανηγυρίζουμε από τώρα για "κατάργηση των τελών περιαγωγής" σαν αυτό να ίσχυε άμεσα και καθολικά, μπορούμε σαφέστατα να χαρούμε γι' αυτήν την σημαντική νίκη που ωφελεί το καταναλωτικό κοινό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αρχή... έγινε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ