Επετειακό iPhone: όλες οι διαρροές συγκλίνουν

Το μόνο σημείο... διαφωνίας στον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων - υπάρχει ή όχι;

Ιστορικά μιλώντας, μάς χωρίζουν λιγότερες από 90 ημέρες από το χρονικό σημείο που η Apple συνήθως διαλέγει για να διαθέσει κάθε χρόνο την νεότερη έκδοση του διάσημου κινητού της, του iPhone, και οι σχετικές διαρροές πληροφοριών έχουν διαμορφώσει πια μία όχι ασαφή εικόνα του τί μπορούμε να περιμένουμε. Σαν να... έχει επίτηδες φροντίσει, ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός (δεν θα ήταν η πρώτη φορά), παραμένουν μερικά αδιευκρίνιστα ή/και συζητήσιμα στοιχεία όσον αφορά στο τί θα προσφέρει και τί όχι το πολυσυζητημένο - και σημαντικότερο - επετειακό μοντέλο iPhone. Όχι τυχαία (και) επειδή τα αδιευκρίνιστα στοιχεία μπορεί να κρύβουν και τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, φυσικά!

Γοργή ανακεφαλαίωση λοιπόν: είναι πια πρακτικά βέβαιο ότι - όπως έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά τους τελευταίους μήνες - θα έχουμε φέτος τρία μοντέλα iPhone. Τα δύο θα είναι τα εξελικτικά 7S/7S Plus με τον γνωστό πια σχεδιασμό, αναβαθμισμένα υποσυστήματα αλλά στο ίδιο μέγεθος με τα 7/7 Plus και την ίδια τεχνολογία οθόνης LCD. Το άλλο θα είναι το επετειακό "iPhone X" ή όπως άλλοι το χαρακτηρίζουν "iPhone 8" - αν και δεν βλέπουμε πώς θα κυκλοφορούσε η Apple την ίδια χρονιά δύο κινητά που θέλει να πουλήσει και ταυτόχρονα ένα άλλο που και μόνο ονοματολογικά... καθιστά τα δύο άλλα άκυρα - το οποίο θα ενσωματώνει οθόνη τεχνολογίας OLED και θα χαρακτηρίζεται από πολύ λεπτότερο πλαίσιο γύρω από αυτήν. Με αντίστοιχη αύξηση στην τιμή πώλησης και... δυσκολία εύρεσης αρχική βέβαια (αλοίμονο).

Τις τελευταίες 48 ώρες πολλαπλές πηγές έχουν συγκλίνει στον σχεδιασμό του επετειακού iPhone: γνωστοί... υπεύθυνοι διαρροών με επιτυχημένο "ιστορικό", όπως οι άνθρωποι πίσω από το OnLeaks και το EverythingApple Pro, επέδειξαν περιβλήματα του iPhone X τα οποία κατασκευάστηκαν βάσει αρχείων 3D που προέρχονται από τα εργοστάσια κατασκευής των iPhone. Τα περιβλήματα αυτά ταιριάζουν άψογα σε προστατευτικές θήκες που επίσης εταιρείες κατασκευής αξεσουάρ... επιρρεπείς στις διαρροές, όπως η Nodus και η Olixar, και έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: κανένα κεντρικό πλήκτρο στην πρόσοψη (είτε μηχανικό είτε όχι), οθόνη που εκτείνεται μέχρι τα όρια του περιβλήματος στο πάνω μέρος αφήνοντας ένα κενό μόνο για την κάμερα και το ακουστικό, χώρο στο κάτω μέρος της οθόνης για "περιοχή λειτουργιών" α λα MacBook TouchBar, καθώς και διπλή κάμερα σε κάθετη διάταξη στο πίσω μέρος.

Μόνο στοιχείο στο οποίο οι διαρροές αυτές και άλλες διαρροές - που προέρχονται από εκτιμήσεις αναλυτών - διαφωνούν, αφορά στον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν αυτός δεν βρίσκεται στο πίσω μέρος α λα Samsung Galaxy S8, αλλά δεν βρίσκεται και στο κεντρικό πλήκτρο, αλλά δεν είναι και ενσωματωμένος (όπως πολλοί εικάζουν) στην ίδια την οθόνη καθώς η φημολογία θέλει την τεχνολογία αυτή να μην είναι ακόμη έτοιμη, τότε... πού είναι; Εδώ θα μπορούσε να κρύβεται η μεγάλη έκπληξη: το επετειακό iPhone ίσως να μην χρειάζεται αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων γιατί η κάμερα της πρόσοψής του είναι πιθανό να διαβάζει "βάθος" και αρκετές λεπτομέρειες ώστε να ταυτοποιεί τον κάτοχό του με αναγνώριση προσώπου (!), όσο... μελλοντολογικό κι αν αρχικά ακούγεται αυτό.

Ας είμαστε, βέβαια, ειλικρινείς: πιθανότερο είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων του iPhone X δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην οθόνη να κάνουν λάθος, παρά η κάμερα της πρόσοψης να λειτουργεί τόσο αξιόπιστα ώστε η Apple να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά αυτήν για ταυτοποίηση. Ίσως υπάρχει, δε, κάποιος άλλος τρόπος αντικατάστασης του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ώστε αυτός να βρίσκεται εκείο που τον περιμένει κανείς στην πρόσοψη, αλλά να μην είναι ενσωματωμένος στην οθόνη (υπάρχουν θεωρίες για ανάγνωση πίεσης από πλευρικά σημεία της για παράδειγμα). Θα έχει σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε (α) πόσο έχει "τολμήσει" να απομακρυνθεί η Apple από τα iPhone 6/6S/7 με το X στον σχεδιασμό και την λειτουργικότητα, καθώς και (β) ποιές νέες τεχνολογίες έχει ενσωματώσει σε αυτό το μοντέλο ώστε να αποστομώσει τους επικριτές της και ν' αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον της αγοράς για τα κινητά της.

Όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις οι σχετικές που έχει πάρει ο αμερικανικός κολοσσός, είναι βέβαιο πως είναι ήδη τελικές και μη ανακλήσιμες: ακόμη και αν το επετειακό iPhone δεν κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με τα 7S/7S Plus, οι προδιαγραφές του για διάθεση μέσα στο 2017 θα πρέπει να έχουν ήδη παγιωθεί. Στις αρχές ή στα μέσα Σεπτεμβρίου θα μάθουμε και επίσημα, εκτός κι αν... "σκοράρει" με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις κάποιος ειδικός των διαρροών, φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ