Εκδήλωση της Apple, όλα τα υπόλοιπα

Διάθεση του iOS 11, του MacOS High Sierra και νέα, αξιοπρόσεκτα Apple Watch

Εκτός από τα iPhone 8/8 Plus, το iPhone X και το νέο Apple TV, ο κολοσσός του Cupertino είχε μερικές ακόμη ανακοινώσεις να κάνει στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε για πρώτη φορά στα νέα του κεντρικά, στο Steve Jobs Theatre. Το αντικείμενο κάποιων είχε ήδη διαρρεύσει από την προηγούμενη εβδομάδα, το αντικείμενο άλλων ήταν δεδομένο κι αναμενόμενο, όλες ωστόσο αξίζουν αναφοράς γιατί - αν μη τί άλλο - ενδιαφέρουν πολλά εκατομμύρια καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο (και πολλών Ελλήνων ανάμεσά τους).

Το πρώτο δεν είναι άλλο από την νέα έκδοση του Apple Watch, του έξυπνου ρολογιού της Apple που ναι μεν δεν γνώρισε ακριβώς την επιτυχία των iPhone/iPad αλλά παραμένει το πλέον επιτυχημένο προϊόν της κατηγορίας του αυτή τη στιγμή. Η τρίτη "γενιά" Apple Watch είναι εντυπωσιακά ισχυρότερη από τις δύο προηγούμενες σε επεξεργαστική δύναμη, προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και - το σημαντικότερο όλων - ενσωματώνει αυτόνομη διασύνδεση με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτό σημαίνει πως τα καινούργια μοντέλα μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις, να αντλούν δεδομένα και να αξιοποιούν την ψηφιακή βοηθό Siri χωρίς να χρειάζονται πλέον απαραίτητα ένα iPhone κοντά τους για αυτές τις λειτουργίες. Θα είναι διαθέσιμα στην αγορά πολλών χωρών στις 22 Οκτωβρίου (αλλά όχι στην Ελλάδα).

Το δεύτερο δεν είναι άλλο από την ημερομηνία διάθεσης στο ευρύ κοινό του iOS 11, της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Apple για iPhone και iPad. H έκδοση αυτή αισθητικά δεν διαφοροποιείται από την προηγούμενη, φέρνει ωστόσο στο προσκήνιο μία σειρά από ενδιαφέρουσες προσθήκες και πολλή δουλειά "υποδομής" για υποστήριξη νέων λειτουργιών (όπως αυτών που σχετίζονται με την επαυξημένη πραγματικότητα). Το iOS 11 θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν οι κάτοχοι iPhone 5S ή νεότερων, iPad Mini 2 ή νεότερων και iPod Touch έκτης γενιάς. Η τελική έκδοση του iOS 11 (Gold Master) έχει κι επίσημα δοθεί στους δημιουργούς εφαρμογών και στους χρήστες που είχαν εγγραφεί στην δοκιμαστική περίοδό του (beta).

Το τρίτο, που γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης κι όχι επί σκηνής, είναι η ημερομηνία διάθεσης στο κοινό της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Apple για τους προσωπικούς της υπολογιστές, του MacOS. Αυτή, με το όνομα High Sierra, θα προσφερθεί δωρεάν σε όλους τους χρήστες Mac με μηχανήματα από το 2009 (!) και μετά στις 25 Σεπτεμβρίου. Oποιοσδήποτε Η/Υ της Apple στηρίζεται αυτή τη στιγμή στο προηγούμενο MacOS, το Sierra, θα είναι σε θέση να αναβαθμιστεί σε High Sierra χωρίς πρόβλημα. Και αυτή η νέα έκδοση φέρνει στο προσκήνιο νέα στοιχεία και πολλές βελτιώσεις "κάτω από την επιφάνεια" - ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το νέο σύστημα διαχείρισης αρχείων (filesystem) APFS, η πλήρης υποστήριξη κωδικοποίησης και προβολής εικόνας 4Κ, η μεγάλη βελτίωση του υποσυστήματος γραφικών Metal κι η δυνατότητα χρήσης εξωτερικών καρτών γραφικών για πρώτη φορά σε Mac. Οι εντυπώσεις μας από την χρήση και των δύο νέων λειτουργικών συστημάτων, του OS 11 και του MacOS High Sierra, αμέσως μόλις γίνουν κι επίσημα διαθέσιμα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ