Δίκτυα τηλεφωνίας 5G: αρχή στο San Marino το 2018

Πιο κοντά σε γενική εμπορική διάθεση στην Ευρώπη το ταχύτατο mobile Internet του μέλλοντος

Όσο οι κάτοχοι smartphones σε όλο τον κόσμο εξοικειώνονται με τις πολλαπλές χρήσεις του Internet οπουδήποτε, τόσο μεγαλύτερη γίνεται φυσικά η ανάγκη για εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας που στηρίζουν τις χρήσεις αυτές. Και μπορεί τα δίκτυα αυτά "πέμπτης γενιάς" - τα λεγόμενα 5G, αν δεχθούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε στην μετάβαση από τα 4G στα 4.5G - να φάνταζαν εν πολλοίς ως... μελλοντολογικό θέμα συζήτησης τα προηγούμενα χρόνια, όμως στα μέσα του 2017 δεν αργεί πια ο καιρός που τα πρώτα τέτοια θα τεθούν σε πρακτική, και όχι... εργαστηριακά δοκιμαστική, λειτουργία. Ξεκινώντας, ωστόσο, εχμ, από πολύ μικρή κλίμακα!

Πράγματι, η εφαρμογή της πλήρους λειτουργίας ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G δεν μπορεί να γίνει "με την μία" σε κάποια πολύ μεγάλη αγορά ή ακόμη και κάποιο μεγάλο κράτος. Ούτε καν κάποιο μεσαίας έκτασης. Στην Ευρώπη θα γίνει, για παράδειγμα, στο... μικρότερο δυνατό κράτος (μετά το Βατικανό μάλλον): το San Marino. Αυτό το κρατίδιο (έκτασης μόλις 62 τετραγωνικών χιλιομέτρων) η Telecom Italia σκοπεύει να "προικίσει" πρώτο με την απαραίτητη υποδομή και, κατά συνέπεια, την πρώτη κάλυψη σε Δικτυακές ταχύτητες σύνδεσης 5G, έως τα μέσα του 2018, ώστε αυτό να λειτουργείο κανονικά μέχρι τα τέλη της ίδιας χρονιάς. Πριν από την υλοποίηση των πρώτων αληθινών υποσταθμών πρόσβασης 5G, η Telecom Italia θα έχει καλύψει πλήρως το San Marino με την ταχύτερη εκδοχή του σημερινού δικτύου 4.5G, του λεγόμενου Gigabit LTE.

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G θα προσφέρουν, θεωρητικά τουλάχιστον, 10 φορές υψηλότερη ταχύτητα πρόσβασης στο Internet απ' ότι τα σημερινά Gigabit LTE. Αυτό σημαίνει πως σε πλήρη λειτουργία ένα δίκτυο 5G θα είναι μελλοντικά σε θέση να "στέλνει" δεδομένα σε ρυθμό 10 Gbps (!) και να λαμβάνει σε περίπου 5 Gbps. Εννοείται πως δεν υπάρχουν σήμερα καταναλωτικές συσκευές ικανές να αξιοποιήσουν τις ταχύτητες αυτές, καθώς ακόμη και το ίδιο το πρότυπο 5G δεν έχει ακόμη παγιώσει τις προδιαγραφές του πλήρως - οι Samsung, Ericsson, Nokia, Qualcomm και Intel πάντως δοκιμάζουν ήδη σχετικό εξοπλισμό υποδομής εδώ και καιρό.

Οι κάτοικοι του San Marino μπορούν να θεωρούν εαυτούς... τυχερούς για την "πρωτιά" αυτή, όμως το παράδειγμα της Telecom Italia αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο 2019 οι περισσότεροι μεγάλοι πάροχοι στην Ευρώπη. Υπάρχει, άλλωστε, Κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική ύπαρξη δικτύου 5G σε όλες τις χώρες-μέλη έως τα τέλη του 2020, ακόμη κι αν περιορίζεται σε μία μόνο πόλη. Και Ελλάδα... δεν είναι μόνο η Αθήνα, κυριολεκτικά, στα επικοινωνιακά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ