Canon EOS 5D Mark II

Είναι πολλά τα megapixel!

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €2999,00

Εταιρία: Canon
Διανομή: Intersys

Είτε υπάρχει οικονομική δυστοκία στην παγκόσμια αγορά είτε όχι, τα προϊόντα τεχνολογίας ορθώς δεν... "περιμένουν να περάσει η μπόρα" για να συνεχίσουν να εξελίσσονται. Η ψηφιακή φωτογραφία, ωστόσο, είχε πολύ καιρό να σημειώσει εντυπωσιακό "άλμα": κάθε χρόνο 2-3 megapixel παραπάνω στην ανάλυση του αισθητήρα, κάποιες βοηθητικές λειτουργίες, πιο όμορφο design και ελαφρύτερο σώμα... αλλά τίποτε αληθινά συνταρακτικό. Γι' αυτό και η στήλη είχε αληθινά ενθουσιαστεί όταν είχαν ανακοινωθεί οι τεχνικές προδιαγραφές της EOS 5D Mark II, μιας φωτογραφικής που διαδέχεται τη θρυλική 5D: ξαφνικά τα 12 megapixel έγιναν 21, η εγγραφή video από 480 γραμμές μετέβη στις 1080 και η φωτοευαισθησία από τα 3200 ή 6400 ανέβηκε στα θεωρητικά... 25600 ISO (!). Έχουν περάσει ωστόσο αρκετοί μήνες από τότε και, επιτέλους, η νέα 5D είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας. Όντως "ανατρέπει δεδομένα";

Από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης, η Mark II δεν έχει αλλάξει στα πιο πολλά στοιχεία της ριζικά από την αρχική 5D: η γενική διάταξη των γραμμών της και το "κράτημά" της δίνουν την ίδια λίγο έως πολύ εντύπωση. Τα πράγματα που έχουν αλλάξει σχετίζονται με τη χρήση της: υπάρχουν, για παράδειγμα, δύο ρυθμιστικά-ροδέλες πλέον, ένα στο πάνω μέρος και στη γνωστή θέση, αλλά ένα ακόμη στο πίσω μέρος, δίπλα στην οθόνη προεπισκόπησης. Η ανεξάρτητη μεταξύ τους ρύθμιση επιτρέπει π.χ. αλλαγές στην ταχύτητα του διαφράγματος ενόσω γίνονται άλλες αλλαγές στην έκθεση, καθιστώντας. Το ρυθμιστικό δίπλα στην οθόνη επιτρέπει και την άνετη πλοήγηση στα μενού της φωτογραφικής - ενώ η ίδια η οθόνη LCD έχει επίσης μεγαλώσει σε διαγώνιο, η ανάλυσή της έχει αυξηθεί και φέρει ειδική επίστρωση για εντυπωσιακή μείωση των αντανακλάσεων. Η εικόνα που προβάλλει είναι αληθινά εκπληκτική.

Εν έτει 2009 η Canon δεν θα μπορούσε βεβαίως να μην εξοπλίσει την κορυφαία της DSLR με όλα τα "καλούδια" που συναντάμε σε άλλες προτάσεις. Παρούσα λοιπόν και η λειτουργία LiveView, παρούσα η έξοδος HDMI για προβολή φωτογραφιών και video σε αντίστοιχες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, παρόν το μικρόφωνο για εγγραφή ήχου (υπάρχει θύρα για σύνδεση ξεχωριστού ώστε τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα), παρούσα και η θύρα υπερύθρων για τηλεχειρισμό. Η Mark II φέρει επίσης το chip επεξεργασίας εικόνας Digic IV, καινούργια και μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία λιθίου, καθώς και σύστημα αυτοκαθαρισμού του αισθητήρα. Πληρότητα σε όλα τα... "μέτωπα", λοιπόν, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς και το πολύ καλό λογισμικό που συνοδεύει την καινούργια 5D και επιτρέπει μέσω PC (και σύνδεσης USB) πληθώρα παρεμβάσεων στην εισαγωγή των προς επεξεργασία φωτογραφιών.

Οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους θα αγόραζε ένας απαιτητικός ερασιτέχνης ή ένας επαγγελματίας μία Mark II, ωστόσο, είναι άλλοι. Είναι τα προαναφερθέντα 21 ολόκληρα megapixel ανάλυσης, τα οποία (ακόμη και με τις μικρές αναπόφευκτες παραμορφώσεις στα άκρα του κάδρου λόγω φακού) επεκτείνουν τα όρια περισσότερο από ποτέ. Είναι η δυνατότητα επιλογής επιπέδων φωτοευαισθησίας πολύ υψηλότερων των 6400 ISO (με ειδική τεχνική ξεπερνούν τα 25000), ώστε ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού, και παρά τον πάρα πολύ μεγάλο αριθμό από pixels, ο κόκκος ως πρόβλημα να αντιμετωπίζεται δραστικά. Είναι επίσης η δυνατότητα εγγραφής video σε ανάλυση 1920x1080, με ρυθμό 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο και με τη βοήθεια LiveView, σε ποιότητα ανέλπιστα καλή (έχουμε δει "κανονικές" βιντεοκάμερες ανίκανες να προσφέρουν τόσο καθαρή εικόνα). Αν η 5D Mark II είχε και ενσωματωμένο flash (έστω κι αν είτε δεν το χρειάζεται είτε θα χρησιμοποιηθεί περιφερειακό επαγγελματικό), θα ήταν πιθανώς η πληρέστερη από πλευράς λειτουργιών φωτογραφική αυτή τη στιγμή.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω, φυσικά, δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ένα και μόνο πράγμα: υπέροχες φωτογραφίες. Τα χρώματα που μπορεί να αποτυπώσει η καινούργια 5D είναι κορεσμένα, πλούσια και απολύτως φυσικά, η λεπτομέρεια που μπορεί να συλλάβει αληθινά εκπληκτική (εξαίρεση οι περιπτώσεις που αντικείμενα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα), η σαφήνεια και η διαύγεια του συνολικού κάδρου πρακτικά ασύγκριτη στην καταναλωτική αγορά. Οι απαιτητικοί θα φωτογραφίζουν φυσικά σε ασυμπίεστα αρχεία RAW, αλλά ακόμη και τα συμπιεσμένα αρχεία JPEG είναι πάρα, πάρα πολύ καλής ποιότητας. Για τα μέγιστης ποιότητας αποτελέσματα, βέβαια, λόγω των πολλών megapixel που ο εξ ορισμού φακός δυσκολεύεται να αξιοποιήσει, ενδείκνυται η αγορά έξτρα φακών, ανωτέρου επιπέδου - αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει, τελικά, για όλες σχεδόν τις DSLR άνω των 12 megapixel.

Η αλήθεια είναι πως μερικές παράγραφοι δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές για να παρουσιάσουν με τρόπο ικανοποιητικό ένα αληθινό "υπερόπλο" της ψηφιακής φωτογραφίας όπως η νέα 5D. Όπως επίσης αλήθεια είναι το γεγονός ότι - κακά τα ψέματα - μόνο οι πραγματικά ενθουσιώδεις ερασιτέχνες ή οι επαγγελματίες θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της στο έπακρο. Αλλά η καινούργια EOS έχει ούτως ή άλλως οριοθετήσει το κοινό της, αν μη τί άλλο λόγω κόστους: αυτό εντοπίζεται στα 3000 ευρώ, μόνο για το σώμα και τον βασικό extra φακό 24-105, οπότε θα πρέπει κανείς είτε πολύ μεγάλη οικονομική άνεση να έχει είτε σοβαρό λόγο να την αποκτήσει. Άποψή της στήλης; Παρ' ότι είναι ακριβή, η 5D Mark ΙΙ είναι αληθινή επένδυση και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αξίζει κάθε ένα από αυτά τα τρεις χιλιάδες ευρώ, γιατί μπορεί να απαθανατίσει άψογα πολλαπλάσιες αναμνήσεις. Όσοι ευκατάστατοι και απαιτητικοί, προσέλθετε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ