Canon EOS 500D

Η... Nikon-killer!

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές DSLR
Τιμή: €749,00

Εταιρία: Canon
Διανομή: Intersys

Κατά τα φαινόμενα, την καλοκαιρινή περίοδο φέτος οι μεγάλες κατασκευάστριες ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών δεν θα επιδιώξουν να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο μόνο με τα mainstream, προσιτά, compact μοντέλα. Δεν εξηγείται αλλιώς η πραγματική... καταιγίδα από νέες φωτογραφικές DSLR που έχει ξεκινήσει από το Μάρτη και κορυφώνεται στα μέσα Ιουνίου, με προτάσεις υψηλού επιπέδου για κάθε απαίτηση και οικονομική δυνατότητα (η Canon 5D II και η Nikon D5000 π.χ. έχουν διαφορά τιμής σχεδόν... 2500 ευρώ μεταξύ τους). Της δεύτερης, πάρα πολύ καλής "εισαγωγικής" DSLR που η στήλη παρουσίασε πρόσφατα, αλλά και της φημισμένης D90 - επίσης της Nikon - το "αντίπαλο δέος" θεωρείται η ολοκαίνουργια 500D της Canon, μία φωτογραφική με παρόμοιο κόστος αλλά κατά τι διαφορετική συλλογιστική. Είχαμε την ευκαιρία εκτενούς επαφής με την άρτι αφιχθείσα αυτή πρόταση (ας είναι καλά οι φίλοι με... γνωριμίες και πάθος για τις DSLR!) και στις επόμενες παραγράφους καταθέτουμε τις εντυπώσεις μας για την ίσως περισσότερο ποθητή ψηφιακή φωτογραφική αυτόν τον καιρό.

Από μία πλευρά, πιθανώς ως... παραπλανητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη εντύπωση που δίνει η 500D, καθώς το περίβλημά της μοιάζει πάρα πολύ με αυτό της 450D (μιας ποιοτικής, αλλά σίγουρα "εισαγωγικής" DSLR). Αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι "δανείζεται" και το περίβλημα της 450D, το οποίο ως πλαστικό δεν αποπνέει την αίσθηση φωτογραφικής απαιτήσεων - έστω κι αν αυτό δεν σημαίνει τίποτε για την ευχρηστία, το καλό της "κράτημα" και "ζύγισμα". Από την άλλη πλευρά, η 500D υιοθετεί κάτι πολύ σημαντικότερο από τις μεγάλες της "αδελφές", τις 40D και 50D: την υψηλότατης ανάλυσης (920.000 pixel σε διαγώνιο 3 ιντσών είναι αληθινά πολλά!) οθόνη LCD στο πίσω μέρος της, η οποία βοηθά τα μάλλα στην σαφή ιδέα που μπορεί να αποκτήσει κανείς για τη φωτογραφία που είναι έτοιμος να συλλάβει, μέσα από τη λειτουργία προεπισκόπησης Live View. Η οθόνη είναι ευκρινέστατη ακόμη και στο φως του ήλιου, στοιχείο άκρως θετικό για καλοκαιρινές λήψεις, καθώς και για τη σύλληψη video.

Αυτό το τελευταίο είναι ακόμη ένα προτέρημα που η 500D υιοθετεί από πολύ ακριβότερα μοντέλα της Canon: είναι από τις ελάχιστες μέχρι στιγμής φωτογραφικές DSLR που μπορεί να συλλάβει video ανάλυσης 1080p και κωδικοποίησης H.264 (της καλύτερης αυτή τη στιγμή). Το κάνει στα 20 και όχι 24 καρέ (κάτι που σημαίνει πως απαιτεί προσοχή και σταθερό χέρι), το αποτέλεσμα όμως είναι απρόσμενα καλό, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν πρόκειται για... βιντεοκάμερα! Στα 720p και 30 καρέ τα γρήγορα κινούμενα θέματα θα συλληφθούν με περισσότερη επιτυχία, ενώ η κάμερα φέρει και έξοδο HDMI για προβολή των clips απευθείας σε hi-def τηλεόραση. Είναι αλήθεια ότι αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της 500D άλλους ενδιαφέρει κι άλλους καθόλου, όμως δεν παύει να έχει τη δική του πιθανή χρησιμότητα - ποτέ δεν ξέρει κανείς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ