Archos 5

Μεγάλο και... ευρύχωρο

Είδος: Φορητά player
Τιμή: €349,00

Εταιρία: Archos

Με τους iPod κάθε είδους να έχουν συγκεντρώσει την τελευταία πενταετία τα φώτα της δημοσιότητας - και τα... χρήματα του κοινού - στο βαθμό που το έχουν καταφέρει, ομολογουμένως ήταν εξ ορισμού δύσκολο για κάθε άλλη συσκευή PMP (personal media player) να αποσπάσει μερίδιο αγοράς και να διεκδικήσει αξιόλογη εμπορική πορεία. Η Archos, δε, το έκανε... ακόμη δυσκολότερο για τον εαυτό της στην αρχή να συναγωνιστεί την Apple, κυκλοφορώντας μια σειρά από προτάσεις που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο από πλευράς ποιότητας κατασκευής και συστήματος χειρισμού. Τον τελευταίο χρόνο όμως έχει σημειώσει εντυπωσιακά άλματα βελτίωσης από "γενιά" σε "γενιά" συσκευών της και το Archos 5 (που κυκλοφόρησε ευρέως στην ελληνική αγορά λίγο πριν την εορταστική περίοδο) είναι κυριολεκτικά "αγνώριστο προϊόν" σε σχέση με τα περασμένα. Είναι επίσης, φιλοδοξιών... ευρύτερων των αντιστοίχων του iPod Touch. Μπορεί με την πλειάδα των λειτουργιών του και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά να δικαιολογήσει το όχι ευκαταφρόνητο ποσό που ζητά από τους επίδοξους κατόχους του;

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της επαφής με το νέο Archos γίνεται σαφές ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του δεν επιχείρησε να διεκδικήσει για μία ακόμη φορά το... "στέμα του iPod killer": η συσκευή αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε μέγεθος από τον Touch και υπάρχει λόγος γι' αυτό. Η Archos προωθεί το "5" όχι ως απλό φορητό media player αλλά στην ουσία ως mini-computer, με την αληθινά εντυπωσιακών διαστάσεων οθόνη αφής των 4.8 ιντσών (ανάλυσης 800x480 και παλέτας 16 εκ. χρωμάτων) να είναι ικανή για σχεδόν "κανονικό" Web browsing και σίγουρα πολύ καλύτερη από οποιουδήποτε iPod για τη θέαση video. Στο... "παρασκήνιο" άλλωστε της λειτουργίας του νέου Archos "τρέχει" ειδική έκδοση του Linux, η οποία δεν φαίνεται πουθενά, αλλά στηρίζει άριστα την επεκτάσιμη φύση της συσκευής και την εκτέλεση ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων για διάφορες εργασίες.

Με Web browser, πλήρη υποστήριξη στο Flash 9 και Web TV, Web radio και e-mail όλα "στο πακέτο", εννοείται ότι το "5" προσφέρει διασύνδεση με το Internet μέσω Wi-Fi, αποτελεσματικότατα μάλιστα (στο εξωτερικό διατίθεται και περιφερειακό σύνδεσης με δίκτυα 3G, το οποίο δεν έχουμε μέχρι στιγμής συναντήσει προς πώληση κάπου στην Ελλάδα). Ως περιφερειακό προσφέρεται και ένα stand/φορτιστής που συνδέει το Archos απευθείας με τηλεόραση και router - για αναπαραγωγή υλικού στην πρώτη, σύνδεση στο Internet με το δεύτερο - καθιστώντας εφικτή ακόμη και την εγγραφή τηλεοπτικού προγράμματος στον σκληρό του δίσκο για μετέπειτα θέαση. Φυσικά multimedia υλικό κάθε είδους μπορεί να μεταφέρει κανείς από PC μέσω θύρας USB, με όλα σχεδόν τα δημοφιλή φορμά ήχου, video και φωτογραφιών να υποστηρίζονται εξ ορισμού (ακόμη και αρχεία μουσικής υψηλής ποιότητας Flac και Ogg αναπαράγονται χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ είναι δυνατή και η θέαση εγγράφων PDF). Τα διαδοχικά firmware updates που η Archos διαθέτει για το "5" ενδέχεται (εκτός από τις όποιες διορθώσεις κάνουν) να προσθέσουν περαιτέρω υποστηριζόμενες μορφές αρχείων και λειτουργίες σε ένα ήδη πολύ καλά "οπλισμένο" PMP.

Οι πρακτικές εντυπώσεις της στήλης από το Archos μετά την ολιγοήμερη επαφή μαζί του, είναι άριστες. Η οθόνη του είναι ευκρινής, φωτεινή και ανταποκρίνεται στο άγγιγμα άμεσα, ενώ το γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας και τα μενού είναι καλαίσθητα σχεδιασμένα, λογικά διαρθρωμένα και γρήγορα στην πρόσβαση. H αυτονομία του κρίνεται ως ικανοποιητική (κοντά στη θεωρητική των 12 ωρών μουσικής και 4 video σε συνεχόμενη αναπαραγωγή), η απόδοση του ήχου χαρακτηρίζεται μόλις "ένα κλικ" πιο κάτω από των τελευταίων iPod (με άλλα λόγια πάρα πολύ καλή), το συνοδευτικό του σετ ακουστικών όμως είναι μέτριας ποιότητας (αλλά με standard υποδοχή των 3.5 χιλιοστών, ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει τα δικά του). Μάλλον "αδύναμο" και επιρρεπές σε παραμορφώσεις είναι και το λιλιπούτειο ενσωματωμένο ηχείο, αλλά το πιθανότερο είναι να μην χρησιμοποιείται συχνά, οπότε... μικρό το κακό.

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά... όταν έρχεται η ώρα του "διά ταύτα"; Το Archos 5 διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, με την οικονομικότερη (αυτή που φέρει σκληρό δίσκο 60 GB, υπάρχουν και με 120 και με 250) να κοστίζει περίπου 350 ευρώ. Σε "απόλυτα μεγέθη" δεν είναι λίγα χρήματα, όμως είναι επίσης αλήθεια ότι με αυτά αγοράζει κανείς πολλές λειτουργίες και μια κατασκευαστικά άριστη συσκευή. Οι ενστάσεις μας βρίσκονται αλλού: στο γεγονός, συγκεκριμένα, ότι η Archos χρεώνει δυσανάλογα πολλά χρήματα (20 δολάρια έκαστο) τα plug-in που καθιστούν εφικτή την αναπαραγωγή αρχείων από DVD ή high-definition αρχείων video. Αυτά, όπως ο Web browser, έπρεπε κατά τη γνώμη μας να διατίθενται εξ ορισμού: άλλο να πωλεί κανείς π.χ. τα games για το Archos και άλλο multimedia δυνατότητες, για τις οποίες ουσιαστικά θα το αγοράσουν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Αν εξαιρέσει ωστόσο κανείς αυτό το "παράπονο", δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει το "5" ως ένα από τα καλύτερα φορητά media player και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φορητές συσκευές που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Ε, δεν είναι και... μικρό κατόρθωμα, είναι;

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ