Apple-Samsung: νομικές διαμάχες τέλος

Το... αντιοργασμικό φινάλε μιας μεγάλης σύγκρουσης τελικά εκτός δικαστικών αιθουσών

Μερικές φορές ακόμη και οι μεγαλύτερες συγκρούσεις στον κόσμο της τεχνολογίας τελειώνουν... άδοξα σχεδόν και αυτό ακριβώς φαίνεται να συνέβη με την ίσως μεγαλύτερη τέτοια της δεκαετίας που διανύουμε: αυτής ανάμεσα στην Apple και την Samsung. Ο αμερικανικός και ο κορεατικός κολοσσός από κοινού ενημέρωσαν πριν από λίγα 24ωρα τον αρμόδιο δικαστή που επέβλεπε την τελευταία (και από μερικές απόψεις σημαντικότερη) δίκη ανάμεσά τους ότι ήλθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό έναντι άγνωστου μέχρι στιγμής χρηματικού ποσού. Έτσι ολοκληρώνεται μία μάχη που είχε νομικά ξεκινήσει από το 2011 αλλά ουσιαστικά νωρίτερα - ακόμη και από τις ημέρες του Steve Jobs και της οργισμένης του αντίδρασης για την κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος Android της Google.

Στην διάρκεια των επτά αυτών ετών έγιναν πολλές δίκες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομικής σύγκρουσης, εντός και εκτός ΗΠΑ, με κύριο πάντοτε αντικείμενο χαρακτηριστικά στοιχεία της όψης και της λειτουργίας των iPhone, τα οποία η Samsung αντέγραψε ώστε να διαμορφώσει στηριζόμενη στο Android κινητά σχεδόν πανομοιότυπα (αρχικά). Με το πέρασμα των χρόνων η Samsung προσέθεσε αρκετά δικά της στοιχεία, ειδικά μέσω της επιτυχημένης σειράς Galaxy S, ώστε να διαφοροποποιηθεί από την Apple - όμως ο αμερικανικός κολοσσός, δικαίως, υποστήριζε σταθερά ότι η μεγάλη "στροφή" των Κορεατών προς τα smartphones πραγματοποιήθηκε αντιγράφοντας συνειδητά και απροκάλυπτα τα πρώτα iPhone.

Οι περισσότεροι δικαστές, επί του πρακτέου, δικαίωσαν την Apple: όντως, στο χρονικό σημείο που η Samsung άρχισε να "κλέβει" χαρακτηριστικά στοιχεία των iPhone και να τα ενσωματώνει σε δικά της κινητά, δεν υπήρχαν άλλα τέτοια δείγματα στην αγορά (αποκαλύφθηκαν ακόμη και εσωτερικά έγγραφα στελεχών της Samsung που ανέλυαν ποιά ακριβώς πράγματα των iPhone έπρεπε να αντιγράψουν σε επόμενες συσκευές τους). Από ένα σημείο και πέρα, λοιπόν, το "κέντρο βάρους" στις πιο πολλές δίκες μετατοπίστηκε στο ύψος της αποζημίωσης της Apple: αυτό αρχικά είχε οριστεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, η πιο πρόσφατη σχετική δίκη το είχε μειώσει στα 539 εκατομμύρια δολάρια και, τελικά, ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ σε ποιό ποσό συμφώνησαν εξωδικαστικά οι δύο μεγάλες πολυεθνικές.

Τα τελευταία χρόνια, φυσικά, η άλλοτε θεαματικά έντονη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις Apple και Samsung δεν απασχολούσε τον ειδικό Τύπο και τόσο, αφενός γιατί έχει γίνει πια παραδεκτό πως... "όλοι αντιγράφουν απ' όλους" - ναι, πάρα πολύ συχνά κι εσύ, Apple - αφετέρου γιατί ομολογουμένως "είχε τραβήξει πολύ" για τα δεδομένα της τεχνολογικής αγοράς. Αυτοί οι παράγοντες, συν τα τεράστια έξοδα που είχαν προκύψει από την πολύχρονη δικαστική αυτή σύγκρουση, φαίνονται να ώθησαν τις δύο εταιρείες σε λήξη των "εχθροπραξιών". Σε επίπεδο νομικό τουλάχιστον. Το μελλοντικό τους marketing και οι δικές του "μάχες" είναι... άλλο θέμα, προφανώς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ