Apple: Νομική νίκη επί της Samsung

Θεαματική και με μεγάλη αποζημίωση, ίσως όχι αντίστοιχα μεγάλη ουσία

Μετά από μία πολυσυζητημένη νομική διαδικασία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όχι μόνο για το καταναλωτικό κοινό της τεχνολογίας αλλά και για έναν σημαντικό αριθμό μεγάλων εταιρειών του χώρου - και μια σειρά ανατροπών, καθώς και... τρεις ημέρες σκέψης - η αμερικανική Δικαιοσύνη κατέληξε σε ετυμηγορία που ισοδυναμεί με εντυπωσιακή νίκη της Apple έναντι της Samsung. Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και πάρα πολύ καιρό, με την πρώτη να υποστηρίζει πως η δεύτερη αντέγραψε σειρά σχεδιαστικών και λειτουργικών ιδεών υλοποιημένων στο iPhone, και τη δεύτερη να αρνείται και να αντεπιτίθεται με δικές της διεκδικήσεις για σχετικές και άλλες πατέντες. Η πρόσφατη απόφαση, ωστόσο, είναι αποφασιστικής σημασίας και θέτει νομικό προηγούμενο για πολλές άλλες αντίστοιχες δίκες εντός και εκτός ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι ένορκοι - αφού παρακολούθησαν την έκθεση επιχειρημάτων των δικηγόρων της Apple και της Samsung - έκριναν πως η κορεάτικη εταιρεία δεν "εμπνεύστηκε" απλώς στοιχεία από την εξωτερική εμφάνιση και τον τρόπο λειτουργίας του iPhone, αλλά αντέγραψε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στοιχεία του σε έναν αριθμό από συσκευές που διέθεσε από το 2007 και μετά. Αυτές δεν είναι λιγότερες από 12 (!) διαφορετικές για την αμερικανική αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των διασημότερων δύο smartphones της με λειτουργικό Android, των Galaxy S και S2. To σώμα των ενόρκων διέκρινε με τόση βεβαιότητα το δίκαιο στο πλευρό της Apple, που δεν αναγνώρισε στη Samsung ούτε ένα δικό της επιχείρημα ως ευσταθές. Έκρινε, δε, ότι για τις συσκευές που υιοθετούν σε κατακριτέο βαθμό στοιχεία του iPhone, η Apple δικαιούται αποζημίωση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων - ποσό πιθανώς υπερβολικό και το μεγαλύτερο που έχει ποτέ αποδοθεί σε τέτοιου τύπου "διαμάχη πατεντών" στο χώρο της τεχνολογίας.

Εννοείται πως η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου δεν είναι ο τελευταίος σταθμός σε μία - όπως προβλέπεται - μακρόχρονη δικαστική σύγκρουση ανάμεσα στις Apple και Samsung. Η δεύτερη έχει θέσει σε κίνηση τους μηχανισμούς για νομική αμφισβήτηση της απόφασης σημείο προς σημείο και, αν δεν πετύχει κάτι με αυτόν τον τρόπο, για ολική έφεση. Η απόφαση του δικαστηρίου από μόνη της, δε, έχει μικρή πρακτική αξία - μέχρι τη στιγμή, βέβαια, που η Apple θα την αξιοποιήσει για να ζητήσει την απόσυρση από την αγορά όλων των συσκευών της Samsung που κρίθηκε πως καταπατούν τις πατέντες της. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα σε μία 7-10 μέρες περίπου, οπότε η Samsung θα έχει το δικαίωμα να προβάλλει αντεπιχειρήματα για την αποφυγή της κίνησης αυτής και στη συνέχεια να ασκήσει την ολική έφεση.

Όπως εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς, ο δικαστικός πόλεμος ανάμεσα στις Apple και Samsung θα συνεχιστεί για όλο το υπόλοιπο του 2012 και πέρα από αυτό (προς μεγάλη χαρά των δικηγόρων προφανώς). Η γνώμη μας σχετικά με το τί σημαίνει αυτή η νομική νίκη της Apple για το κοινό πρακτικά, βρίσκεται σε ξεχωριστό άρθρο εδώ - όπως και η γνώμη μας σχετικά με το αν η απόφαση ήταν δίκαιη, εδώ. Και για τα επόμενα βήματα... εν αναμονή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ