Apple: νέο μέτρο ασφαλείας των iPhone στο iOS 12

Όχι πια εφικτή η παραβίασή τους μέσω της θύρας Lightning και ειδικές συσκευές... όχι αρχικά και όχι εύκολα, τουλάχιστον

Ομολογουμένως ακόμη και να μην παρακολουθεί κανείς "από κοντά" τα θέματα ιδιωτικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων στον κόσμο της τεχνολογίας, είναι πιθανό - για μία σειρά από λόγους - να έχει διαβάσει ή ακούσει για την... αντιπαλότητα, κυριολεκτική, που επικρατεί ανάμεσα στην Apple και τις αμερικανικές (και όχι μόνο) αρχές. Ο γίγαντας του Cupertino είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες που αρνείται να "παραδώσει τα κλειδιά" των συσκευών της στο FBI, την CIA, την NSA και... όλες τις άλλες υπηρεσίες με ακρωνύμια που τής ζητούν εύκολη πρόσβαση σε iPhone ή iPad που εμπλέκονται (ή καθόλου δεν εμπλέκονται) σε εγκληματικές πράξεις. Αυτή η αντιπαλότητα κατέληξε και σε κυνηγητό "της γάτας με το ποντίκι", κατά το οποίο η Apple "έκλεινε κενά ασφαλείας" που οι παραπάνω υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν για να παραβιάζουν συσκευές της, ενώ οι αρχές επιστράτευαν έμπειρους hackers ώστε να βρίσκουν νέα τέτοια "κενά" για λογαριασμό τους.

Τον τελευταίο χρόνο, δε, οι αμερικανικές και άλλες αρχές είχαν αποκτήσει σε αυτόν τον "ανταρτοπόλεμο" προβάδισμα προχωρώντας στην αγορά... "υπερόπλων": συγκεκριμένα συσκευών ειδικά κατασκευασμένων για hacking, οι οποίες αναλαμβάνουν να "διαβάσουν" τον εξαψήφιο κωδικό "κλειδωμένων" iPhone και στην συνέχεια να τον προσφέρουν στον εκάστοτε υπάλληλο των ανωτέρω υπηρεσιών μαζί με τα πλήρη περιεχόμενα των κινητών της Apple. Για να λειτουργήσει μια τέτοια συσκευή (είναι γνωστές ως GrayKey), είναι απαραίτητο να συνδεθεί στο προς παραβίαση iPhone μέσω της θύρας Lightning.

Ε, απ' ό,τι φαίνεται η Apple δεν προτίθεται να αφήσει ούτε αυτήν την "κερκόπορτα" διαθέσιμη στον οποιονδήποτε καλοθελητή (γιατί φυσικά πρόσβαση σε GreyKey δεν μπορούν να αποκτήσουν μόνο οι μυστικές υπηρεσίες ή οι αστυνομικές αρχές). Η πρώτη προέκδοση του λειτουργικού της συστήματος iOS 12, που έκανε διαθέσιμη ο αμερικανικός κολοσσός στους προγραμματιστές πριν από μία εβδομάδα, περιλαμβάνει και μία επιλογή με το όνομα "Allow Access When Locked". Αν αυτή τεθεί στην θέση "Off", τότε η θύρα Lightning σε iPhone ή iPad που είναι "κλειδωμένα" για περισσότερο από 60 λεπτά, παύει να λειτουργεί.

Με αυτόν τον τρόπο η Apple καθιστά άχρηστες τις προσεγγίσεις τύπου GreyKey, καθώς είναι σε πρακτικό επίπεδο δύσκολο να πέσει στα χέρια των αρχών και άλλων υπηρεσιών ένα iPhone υπόπτου ή εν δυνάμει εγκληματία και μέσα στην ίδια ώρα να συνδεθεί με τέτοια συσκευή παραβίασης ώστε η τελευταία να αξιοποιηθεί. Φυσικά όλο αυτό για να έχει νόημα προϋποθέτει πως και το ίδιο το iOS 12 θα παραμείνει άτρωτο από hackers, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ένας τέτοιος απλώς θα παραβιάσει τις δικλείδες του λειτουργικού της Apple και στην συνέχεια θα ενεργοποιήσει την θύρα Lightning χωρίς πρόβλημα. Οπότε... νέο "κεφάλαιο" στον "ανταρτοπόλεμο" μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας και των αρχών; Ολοφάνερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ