Apple iPod Shuffle 3G

Γενιά τρίτη, εξέλιξη μηδενική

Είδος: Φορητά player
Τιμή: €99,99

Εταιρία: Apple
Διανομή: Infoquest

Eίναι γεγονός ότι το brand name των iPod δεν έχει σε καμία περίπτωση το "ειδικό βάρος" που είχε πριν από 12, 18 ή 24 μήνες - τόσο επειδή το iPhone έχει συγκεντρώσει πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού, όσο και επειδή χρόνο με το χρόνο, εμφανίζονται πλέον στην αγορά φορητά player με τις ίδιες ή και περισσότερες αρετές από αυτές που έχει να επιδείξει η οικογένεια προϊόντων της Apple. Δεν είναι μυστικό, βέβαια, ότι και η ίδια η αμερικανική εταιρεία δεν δίνει πλέον στα iPod την έμφαση και τη σημασία που έδινε στο παρελθόν: το κέρδος που αντλεί από την πώλησή τους είναι σχετικά μικρό πια και η συγκεκριμένη προϊοντική σειρά συνεχίζει να εξελίσσεται επειδή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Δικτυακή υπηρεσία του iTunes (απ' όπου τα χρηματικά ωφέλη από την αγορά μουσικής είναι μεγαλύτερα). Ακόμη κι έτσι, πάντως, δεν δικαιολογείται οκνηρία και εφησυχασμός από την Apple - στάσεις που δεν καθρεπτίζονται σε κανένα άλλο πρόσφατο προϊόν της περισσότερο απ' ότι στο νέο iPod Shuffle.

Το Shuffle ήταν βέβαια πάντοτε ο... "φτωχός συγγενής" της οικογένειας των iPod και αυτό δεν αλλάζει με την καινούργια του, τρίτη έκδοση. Όλοι οι συμβιβασμοί που έχουν γίνει στα προηγούμενα μοντέλα ώστε αυτά να καθίστανται προσιτά σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό (προσιτά με την έννοια της Apple πάντοτε), συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν και το νέο player: δεν υπάρχει οθόνη οποιουδήποτε είδους για την προβολή ενδείξεων σχετικών με το εκάστοτε κομμάτι, τη διάρκειά του, τη διαχείριση playlists κλπ. Η μέγιστη χωρητικότητά του είναι αυτή των 4 GB, αρκετή για 500-1000 μουσικά κομμάτια ή περίπου 40 CD σε καλή ποιότητα ψηφιοποίησης (σε άλλους θα αρκεί, σε άλλους όχι). Και η αυτονομία του περιορίζεται στις 10 ώρες περίπου, γεγονός που σημαίνει πως ακροατές που σκοπεύουν να το αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό πιθανώς δεν θα αποφύγουν τη φόρτισή του τρεις ή και τέσσερις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τη χρήση.

Από την άλλη, υπάρχουν πάντοτε και τα πλεονεκτήματα του "Βενιαμίν" της οικογένειας: το Shuffle παραμένει ένα από τα ομορφότερα MP3 player αυτής της κατηγορίας, με το μινιμαλιστικό design της Apple να βρίσκει υπέροχη εφαρμογή και σε αυτή τη συσκευή. Άλλοι βεβαίως θεωρούν ότι παραείναι απλοϊκό και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό... τυπικό USB drive - κάτι όχι ανακριβές, αλλά η άποψη περί σχεδιασμού των σύγχρονων players είναι εν τέλει θέμα γούστου. Η αμερικανική εταιρεία στην τρίτη αυτή έκδοση επέστρεψε στο περισσότερο στενόμακρο σχήμα του Shuffle πρώτης γενιάς και το όλο μέγεθός του είναι σχεδόν το μισό από του "τετραγωνισμένου" Shuffle δεύτερης γενιάς (το βάρος τους είναι περίπου το ίδιο, δηλαδή... μη αντιληπτό). Η ποιότητα κατασκευής του παραμένει ανώτερη από την αντίστοιχη άλλων προτάσεων του είδους, ενώ η τιμή πώλησης των περίπου 80 ευρώ είναι όντως προσιτή. Για το αν και κατά πόσο είναι ανταγωνιστική στην κατηγορία της, είναι ένα άλλο θέμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ