Apple iPhone 3GS

Πολύ καλό αλλά... όχι αρκετά καλό

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €599,00

Εταιρία: Apple
Διανομή: Rainbow

Θείε Steve (Jobs), έχουμε νέα για σένα: άλλο πράγμα οι iPod των 300 ευρώ, άλλο πράγμα τα κινητά τηλέφωνα των 600 ευρώ. Όταν, πριν από μια πενταετία και περισσότερο, ο Jobs είχε ευθαρσώς δηλώσει ότι "στόχος του είναι να μας κάνει να αγοράζουμε κάθε χρόνο νέο iPod", είχαμε χαμογελάσει μεν, αλλά θεωρήσει ότι (ως ένα βαθμό πάντα) δεν είναι παράλογος. Fast forward μερικά χρόνια μετά και, απ' ότι φαίνεται, ο... θείος εννοεί να μεταφέρει το στόχο του για τα iPod, στα iPhone: από το πρώτης γενιάς, στο δεύτερης και στο ολοκαίνουργιο της τρίτης μεσολάβησαν ισάριθμα χρόνια, σε κάθε ένα εκ των οποίων η Apple παρουσίασε την ίδια ουσιαστικά συσκευή, με βελτιώσεις και προσθήκες (και πολλές διορθώσεις...) που δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της, ζητώντας κάθε φορά τα ίδια ή περισσότερα χρήματα. Όπως ακριβώς στα iPod. Και τώρα διατίθεται στα καταστήματα το iPhone 3GS, το αντίστοιχο ίσως των iPod Video (4G), διεκδικώντας και πάλι σημαντικό ποσό για την απόκτησή του. Είναι ικανότατο, άκρως θελτικό κινητό. Ποιοί είναι όμως οι μόνοι πιθανοί αγοραστές στους οποίους μπορούμε ανεπιφύλακτα να το προτείνουμε; Γιατί σε όλους, με τίποτε!

Η στήλη είχε την ευκαιρία - μετά από αρκετή προσπάθεια, ομολογουμένως, καθώς το στοκ από iPhone 3GS που ήλθε στη χώρα μας μέσω CosmOTE και Vodafone παραμένει περιορισμένο προς το παρόν - να περάσει μερικές ημέρες με το καινούργιο κινητό της Apple. Τυγχάνουμε ήδη χρήστες iPhone 3G, οπότε... προσπεράσαμε εν τάχει τα του design και ποιότητας κατασκευής (κινούνται και τα δύο στο υψηλό επίπεδο που μάς έχει συνηθίσει η Apple) και επικεντρωθήκαμε στα νέα στοιχεία που το 3GS φέρνει στο προσκήνιο. Η μόνη αλλαγή που αξίζει αναφοράς όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση του νέου iPhone - σε όλα τα υπόλοιπα είναι απολύτως όμοιο με το προηγούμενο μοντέλο - έχει να κάνει με την επικάλυψη της οθόνης, η οποία υποτίθεται πως περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δαχτυλιές από τη χρήση, χωρίς να αλλοιώνει τα χρώματα. Παραδόξως, δεν πρόκειται για... marketing trick: αν και φυσικά δεν αντιστέκεται απόλυτα στα σημάδια που αφήνει ο χρήστης στην οθόνη αφής χρησιμοποιώντας την, η νέα επιφάνεια δεν αφήνει τις δαχτυλιές να συγκεντρώνονται και όντως καθαρίζεται ευκολότερα. Σαφώς χρήσιμο, αλλά σε καμία περίπτωση λόγος "αναβάθμισης".

Αν υπάρχει ένας λόγος αναβάθμισης για τους κατόχους προηγούμενων μοντέλων, είναι η αυξημένη ταχύτητα. Αυτή ναι, είναι αντιληπτή. Έχοντας ταχύτερο επεξεργαστή και τη διπλάσια μνήμη λειτουργίας, καθώς και ικανότερο υποσύστημα γραφικών, το 3GS δεν σημειώνει κανένα... απίθανο άλμα μπροστά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δίνει όμως την αίσθηση της άμεσης ανταπόκρισης με τρόπο σαφώς ικανοποιητικότερο. Περισσότερη διαφορά είδαμε στον Web browser, στην εφαρμογή e-mail, αλλά και στην εκκίνηση του κινητού. Aλλού έχουν αναφερθεί σημαντικές διαφορές στην ταχύτητα εκτέλεσης απαιτητικών games, αν και δεν είμαστε σε θέση να το πιστοποιήσουμε. Το αστείο είναι πως δεν συνειδητοποιήσαμε ότι το 3GS είναι ταχύτερο από το 3G παρά μόνο όταν αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στο δεύτερο και πιάσαμε τους εαυτούς μας να εκνευρίζονται που... "αργεί". Και μόνο το "S", λοιπόν, στο χαρακτηρισμό του νέου μοντέλου, είναι λόγος για τους απαιτητικούς και "έχοντες" χρήστες να μεταβούν σ' αυτό, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν το iPhone σοβαρά (αξιοποιούν δηλαδή πολλές εφαρμογές και το κάνουν καθημερινά). Οι υπόλοιποι από μας ίσως έχει νόημα να περιμένουμε κάποια apps που όντως επιδεικνύουν τα βελτιωμένα υποσυστήματα του 3GS έναντι των αντίστοιχων του 3G, ώστε να αποφασίσουμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ