Apple iOS: Ποσοστά ανά συσκευή

Ποιά είναι η πιο επιτυχημένη, τελικά;

Οι συσκευές που στηρίζονται σε λειτουργικό σύστημα - και άρα μπορούν να εκτελούν διαφορετικές εφαρμογές - αλλά είναι φορητές και απλές στο χειρισμό, είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσουν τα προσεχή χρόνια αν μιλά κανείς για συγκεκριμένες χρήσεις και "αποστολές". Η Apple δικαιούται να ισχυρίζεται πως έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της τάσης με τα τρία της προϊόντα, το iPhone, το iPod Touch και το iPad - αλλά πόσο μεγάλος είναι ο ρόλος του καθενός στην προϊοντική σειρά της αμερικανικής εταιρείας τα τελευταία χρόνια; Είναι ερώτημα ενδιαφέρον, με απάντηση όχι και τόσο εύκολη αν ανάγει κανείς τα στατιστικά πωλήσεων σε μερίδια αγοράς.

Διά της... ατόπου απαγωγής η εταιρεία ερευνών Asymco αποπειράθηκε να δώσει αυτήν ακριβώς την απάντηση βασισμένη στα λεγόμενα του Steve Jobs, αποτελέσματα πωλήσεων και κάποιες δικές της εικασίες. Με δεδομένο ότι ο Jobs ανέφερε "περισσότερες από 120 εκατομμύρια συσκευές με λειτουργικό iOS στα χέρια καταναλωτών" στην πιο πρόσφατη ομιλία του, η Asymco αφαίρεσε από αυτά τα 60 εκατομμύρια iPhone που είχαν πωληθεί ως τον Ιούλιο. Από τα 60 εκατομμύρια συσκευές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αφαίρεσης αυτής, η Asymco υπολογίζει ως iPad τα περίπου 8 ή 9 εκατομμύρια τις ημέρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Τα iPod Touch, λοιπόν, που είναι οι μόνες άλλες συσκευές οι οποίες στηρίζονται σε κάποια έκδοση του iOS, θα πρέπει να ανέρχονται σε περισσότερα από 50 εκατομμύρια - πάντοτε στα χέρια καταναλωτών!

Ο αριθμός αυτός είναι εκπληκτικός, αν σκεφτεί κανείς πως με την έλευση των iPhone ουκ ολίγοι είναι αυτοί που προέβλεπαν την θεαματική πτώση των iPod Touch (βάσει της συλλογιστικής του ότι "το iPhone είναι κι ένα πλήρες iPod"). Εν τέλει όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά το iPod Touch βάσει πωλήσεων έχει αναδειχθεί στο δημοφιλέστερο iPod όλων των εποχών. Ακόμη και με την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της αγοράς των φορητών player από το 2007 και μετά - σε σχέση με τα πρώτα χρόνια - πρόκειται για σημαντική επιτυχία: είναι απείρως περισσότερο... "φυσιολογικά" τα 60 εκατομμύρια iPhone (ένα κινητό τηλέφωνο ενδιαφέρει ευρύτερο κοινό απ' ότι ένα φορητό player) από τα 50 εκατομμύρια iPod Touch. Συν τοις άλλοις, με εγκατεστημένη βάση 50 εκατομμυρίων χρηστών, το iPod Touch έχει αναδειχθεί σ' ένα από τα σημαντικά φορμά για φορητό gaming, υπολογίσιμο αντίπαλο των Sony PSP και Nintendo DS.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, να διαπιστώσουμε πώς θα έχει μοιραστεί ποσοστιαία η "πίτα" των συσκευών με iOS τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν και το iPad θα έχει συμπληρώσει ένα χρόνο διαδρομής στην παγκόσμια αγορά. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ