Apple: διάθεση του iOS 10.3 για iPhone/iPad

Σημαντικότερη απ' ότι... δείχνει η σχετική αναβάθμιση - λεπτομέρειες

Ένας από τους λόγους για τον οποίο ο δείκτης ικανοποίησης των κινητών τηλεφώνων και των tablet της Apple, των iPhone και iPad δηλαδή, κινείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα είναι και η πάγια πρακτική του αμερικανικού κολοσσού να προσφέρει δωρεάν το λιγότερο δύο αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος στην διάρκεια ζωής τους - καθώς και μία σειρά από ενημερώσεις ασφαλείας, διορθώσεων προβλημάτων, βελτιώσεων και προσθηκών. Μία τέτοια, η ενημέρωση υπ' αριθμόν 10.3 για iPhone/iPad, είναι διαθέσιμη εδώ και λίγες ώρες, όμως δεν είναι μία... απλή και συνήθης: "κάτω από την επιφάνεια" η έκδοση αυτή κάνει μία πολύ σημαντική αλλαγή που θα "περάσει" αργότερα και σε άλλες συσκευές της Apple, ακόμη και στους προσωπικούς υπολογιστές Mac που προωθεί.

Η αλλαγή αυτή εντοπίζεται στο σύστημα αρχειοθέτησης (file system) που στηρίζει τις προαναφερθείσες συσκευές και την λειτουργία τους: από το καθιερωμένο προ... εικοσαετίας σχεδόν HFS+ η Apple μεταβαίνει στο εξελιγμένο και καταληλλότερο για μοντέρνων τεχνολογιών αποθηκευτικούς χώρους APFS. Αυτό βρισκόταν σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και πολύ καιρό, ο αμερικανικός κολοσσός θεωρεί πως είναι έτοιμο, όμως η αλλαγή είναι τόσο σημαντική - και συνδέεται τόσο στενά με τα δεδομένα που έχει αποθηκευμένα ο χρήστης στο iPhone ή iPad που χρησιμοποιεί - ώστε αυτήν την φορά δεν προτείνεται, αλλά ενθαρρύνεται η δημιουργία πλήρους αντιγράφου ασφαλείας (backup) της εκάστοτε συσκευής με την βοήθεια του προγράμματος iTunes πριν την αναβάθμιση σε iOS 10.3. Ειδικά για iPhone/iPad που δεν έχουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο στην διάθεσή τους για την σχετική αναβάθμιση, το ίδιο θα προτείναμε κι εμείς.

Το iOS 10.3 πιστεύεται πως θα είναι η τελευταία σημαντική ενημέρωση του iOS 10 πριν ανακοινωθεί - νομοτελειακά σχεδόν - η έκδοση 11 στην επερχόμενη εκδήλωση WWDC του Ιουνίου. Σε αυτήν η Apple σκοπεύει να μεταβεί οριστικά στις εφαρμογές εύρους μνήμης 64-bit, επιλογή που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργία πάρα πολλών apps στην τωρινή τους μορφή. Ήδη ο αμερικανικός κολοσσός χαρακτηρίζει πολλά apps εύρους 32-bit ως "μη ενήμερα" (πάρα πολλά όντως δεν έχουν αναβαθμιστεί στο ελάχιστο εδώ και χρόνια βέβαια) και θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν οι πιο πολλές εταιρείες και ομάδες δημιουργίας apps θα τα ενημερώσουν εν όψει φθινοπώρου και διάθεσης iOS 11 ή αν θα έχουμε το... "μεγάλο ξεκαθάρισμα" που η Apple δεδηλωμένα επιθυμεί να κάνει στο App Store εδώ και κάποιο καιρό.

Οι πρώτοι χρήστες που προχώρησαν στην αναβάθμιση σε iOS 10.3 από προηγούμενες 10.x δεν έχουν αναφέρει προβλήματα μέχρι στιγμής - για την ακρίβεια το αντίθετο, πως οι συσκευές τους δηλαδή δίνουν την εντύπωση πως λειτουργούν ταχύτερα (υπάρχουν αναφορές και για απελευθέρωση κάποιου αποθηκευτικού χώρου σε πολλές περιπτώσεις). Το iOS 10.3 ενσωματώνει και έναν αριθμό από άλλες βελτιώσεις και προσθήκες βεβαίως (σίγουρα τις πολλές που αναφέρονται στην σχετική λίστα της ίδιας της Apple και πιθανώς ουκ ολίγες που δεν καταγράφονται εκεί), οπότε είναι πρακτικά... αναπόφευκτη σχεδόν η μετάβαση σε αυτό. Τους χρήστες πάντως που, λόγω αλλαγής συστήματος αρχειοθέτησης, θέλουν να... κρατήσουν μία απόσταση ασφαλείας λίγων ημερών για το ενδεχόμενο αναφοράς προβλημάτων που δεν προέκυψαν μέσα σε μερικές ώρες σε κανέναν, δεν θα τους παρεξηγήσει κανείς. Εμείς, τουλάχιστον, σίγουρα όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ