Android: το θέμα του "πότε" και του "όταν"

Τέσσερις εκδόσεις Android, μια αγορά σε σύγχυση

Δεν είναι η πρώτη φορά που θίγουμε το ζήτημα, προφανώς - και, πολύ φοβόμαστε, δεν θα είναι η τελευταία. Κάθε φορά είναι ωστόσο περισσότερο επίπονη και κάθε φορά γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς: είναι στο χέρι των εμπλεκόμενων εταιρειών να το κάνουν. Όσον αφορά σε ποιό θέμα; Της λεγόμενης κατακερμάτισης (fragmentation) της πελατειακής βάσης των συσκευών που στηρίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android - και τις τουλάχιστον 4 διαφορετικές ενεργές εκδόσεις του. Οι οποίες, φυσικά, είναι το πρόβλημα.

Δύο γεγονότα μάς ώθησαν να επανεξετάσουμε την παρούσα κατάσταση στο θέμα. Το πρώτο: η αναβάθμιση του HTC One X σε Android 4.1 "Jelly Βean". Το συγκεκριμένο smartphone το θεωρούμε το καλύτερο με λειτουργικό της Google για το 2012 - ναι, καλύτερο από το πολυσυζητημένο Samsung Galaxy S3 - και από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης του Android 4.1 περιμέναμε πώς και πώς να δούμε τη σχετική αναβάθμιση γι' αυτό. Αυτή επιβεβαιώθηκε άμεσα από την HTC, αλλά άργησε να οριστεί, όταν ορίστηκε δεν τηρήθηκε (αρχικά), ενώ όταν ανακοινώθηκε πως ξεκινά η διάθεσή της, αυτό έγινε βαθμιαία και όχι για όλα τα One X μαζί. Αποτέλεσμα: το δικό μας αναβαθμίστηκε μόλις την Παρασκευή 7/12, σχεδόν 6 μήνες μετά από την ανακοίνωση του Jelly Bean. Ευπρόσδεκτο σαφώς, αλλά αργοπορημένο... επίσης σαφώς. Να υπενθυμίσουμε ότι μιλούσαμε για το καλύτερο πιθανώς κινητό με Android, από μία εταιρεία σε γενικές γραμμές συνεπή στις αναβαθμίσεις;

Το δεύτερο γεγονός ήταν η δημοσίευση των στατιστικών που αφορούν στα ποσοστά χρήστης των διαφόρων εκδόσεων Android. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: πάνω από το 50% των συσκευών με το λειτουργικό της Google στηρίζεται ακόμη στην έκδοση 2.3.x ή Gingerbread, η οποία έγινε διαθέσιμη το Δεκέμβρη του 2010 (!). Το 27.5% των συσκευών στηρίζεται στην πιο πρόσφατη 4.0.x ή Ice Cream Sandwich, η οποία έγινε διαθέσιμη το Νοέμβριο του 2011, ενώ υπάρχει και ένα 10% το οποίο "έχει μείνει πίσω" στην έκδοση 2.2 ή Froyo (και προφανώς θα μείνει εκεί για πάντα). Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μόνο το 7% των συσκευών έχει αναβαθμιστεί σε Android 4.1, ενώ η νεότερη έκδοση όλων, η 4.2, δεν έχει ακόμη ξεπεράσει ποσοστιαία το... 1%. Τα στοιχεία αυτά ήταν ακριβή στις 3/12/2012.

Η εικόνα μιλά από μόνη της. Ενώ στον κόσμο του iOS, του λειτουργικού της Apple για smartphones και tablets, ο κύκλος αναβαθμίσεων στις διάφορες εκδόσεις είναι προβλέψιμος τόσο στη συχνότητά του (μία φορά το χρόνο) όσο και στο ποιές συσκευές αφορά (όλες των τελευταίων 2 ετών), στον κόσμο του Android... το χάος. Άλλες φορές είναι μία αναβάθμιση, άλλες δύο. Άλλοτε αφορά σε όλα τα "φρέσκα" κινητά ενός κατασκευαστή, άλλοτε μόνο σε ορισμένα. Άλλες φορές υπάρχει φανερός λόγος γι' αυτό (π.χ. μη επαρκείς προδιαγραφές), άλλες φορές όχι. Από τις εκδόσεις 2.1 και 2.2. ήδη είχε γίνει αντιληπτό πως αυτή η χαοτική εικόνα δεν βοηθούσε το στρατόπεδο της Google, όμως - παρά τις σχετικές υποσχέσεις - στεκόμαστε στα τέλη του 2012 η κατάσταση αυτή δεν έχει αλλάξει. Πρακτικά σε τίποτε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ