Android 4.0: τα νέα στοιχεία

Τί θα προσφέρει στις συσκευές που θα το αξιοποιούν;

Από κει και πέρα... βελτιώσεις σε όλα τα σημεία που έχουν περισσότερη σημασία σε καθημερινή χρήση. Οι ειδοποιήσεις (notifications) που εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη είναι και σαφέστερες, και ευκολότερα διαχειρίσιμες. Το εικονικό πληκτρολόγιο προσφέρει περισσότερο άνετη χρήση και γραμματική διόρθωση κατά τη σύνταξη, η φωνητική υπαγόρευση δέχεται το κείμενο σε πραγματικό χρόνο, η σύλληψη φωτογραφιών γίνεται με λιγότερες κινήσεις και ταχύτερα (περιλαμβάνεται και μια εφαρμογή βασικού επιπέδου για επεξεργασία τους). Ο Web browser του νέου λειτουργικού είναι αποδοτικότερος και προσφέρει αποθήκευση σελίδων για ανάγνωση σε κάποια άλλη χρονική στιγμή, αντλεί δε και τα bookmarks μας από τον Chrome των Η/Υ, μέσω Internet.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα smartphones είναι πρώτα απ' όλα εργαλεία επικοινωνίας με ανθρώπους, η Google έχει προσθέσει στο Android 4.0 το "΄κέντρο επαφών" ονόματι People: σε αυτό ενοποιούνται τα στοιχεία που έχουμε για κάθε μας επαφή, από τον τηλεφωνικό αριθμό μέχρι το προφίλ τους σε κοινωνικά δίκτυα. Καλύτερη είναι η διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, παρόν εξ ορισμού πλέον (αλοίμονο...) το Google+, ενώ το ημερολόγιο συνεργάζεται με όλα τα παραπάνω, ώστε να προσφέρει σχετικές υπενθυμίσεις για τα πρόσωπα που αυτές αφορούν. Χρήσιμη, τέλος, και η λειτουργία μέτρησης της κατανάλωσης δεδομένων που κάνουμε με το smartphone μας, ώστε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με το όριο του όγκου data που έχουμε προπληρώσει κάθε μήνα.

Είναι πολλά, πάρα πολλά ακόμη τα μικρά νέα στοιχεία και βελτιώσεις που έχει ενσωματώσει η Google στο Android 4.0 - το σημαντικότερο όμως είναι πως η νέα έκδοση έχει ολοφάνερα προέλθει μέσα από πιο πολλή σκέψη και παρατήρηση απ' ότι άλλοτε, αλλά και πως (κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον) δεν έχει δυσβάσταχτα μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ταχύτητα επεξεργαστή και μνήμη λειτουργίας απ' ότι οι παρούσες εκδόσεις του για smartphones και tablets. Το πρώτο κινητό που θα φέρει το Android 4.0 στην αγορά θα είναι το εντυπωσιακό Galaxy Nexus της Samsung το Νοέμβριο, αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις από τους άλλους κατασκευαστές τόσο για νέα κινητά με αυτό, όσο και για το ποιά από τα παρόντα κινητά τους με Android θα αναβαθμιστούν στην έκδοση 4.0. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ