Android 4.0: η παρούσα εικόνα

Ανοιξιάτικο... reality check όσον αφορά στις υποσχέσεις των κατασκευαστών

HTC
Αναφερόμενοι στην κορεάτικη εταιρεία και την ελληνική αγορά, ουσιαστικά μιλάμε για τα κινητά Sensation και Sensation XE, Wildfire S, Desire HD, Desire S και Evo 3D. Μικρότερα μοντέλα, όπως το HTC Explorer, το πιθανότερο είναι πως δεν "σηκώνουν" το Android 4.0, ενώ για το tablet της εταιρείας, το Flyer, δεν έχει γίνει λόγος (και κατά βάση δεν περιμέναμε να γίνει). Από τα πρώτα κινητά, δε, μιλάμε κυρίως για τα δύο Sensation, των οποίων την αναβάθμιση περιμένουμε πια σύντομα (του ΧΕ έχει αρχίσει να διατίθεται στο εξωτερικό). H HTC έχει κάνει λόγο και για τα υπόλοιπα, αλλά με ορίζοντα φθινοπώρου - κάτι που δεν μάς κάνει να αμφιβάλλουμε ακριβώς, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει ανυπομονησία στους κατόχους των συσκευών αυτών. Το Sensation XL, που κυκλοφορεί στην ελληνικά αγορά αυτές τις ημέρες, ενδέχεται να φέρει το νέο Android εξ ορισμού.

LG
H πασίγνωστη κατασκευάστρια είναι, δυστυχώς, από εκείνες τις εταιρείες που έχουν σημειώσει εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά στην αναβάθμιση των smartphones της σε Android 4.0. Το ικανότατο Optimus 2X, για παράδειγμα, βρίσκεται στην αγορά πάνω από ένα χρόνο πλέον χωρίς αναβάθμιση, ακολουθούμενο από το πιο πρόσφατο Optimus 3D και το Optimus Black. Για όλα η LG έχει υποσχεθεί μετάβαση στο Icecream Sandwich μέχρι ή μέσα στο καλοκαίρι αλλά... ίδωμεν. Ακόμη και το ολοκαίνουργιο Prada 3.0 θα χρειαστεί αναβάθμιση σε 4.0. Παρά τις πολύ καλές υλοποιήσεις της, η LG θα πρέπει να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα "αντανακλαστικά" της, αν θέλει τα προϊόντα της με Android να συνεχίσουν να έχουν θετικό προφίλ στην αγορά.

Motorola
Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει απογοητεύσει μέχρι τώρα με τις αναβαθμίσεις των συσκευών της... σε γενικές γραμμές. Tο αρχικό Motorola Xoom, για παράδειγμα, το πρώτο ίσως αξιόλογο tablet με Android, έχει αναβαθμιστεί εδώ και λίγο καιρό στην έκδοση 4.0, αλλά... μόνο στην Wi-Fi εκδοχή του. Η 3G όχι ακόμη. Το κινητό Razr ΧΤ910, που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά σχετικά πρόσφατα, ακόμη βρίσκεται στην έκδοση 2.3.5, ενώ το Atrix (το περίφημο smartphone με... επέκταση σε laptop) βρίσκεται ακόμη στην έκδοση 2.2 (!) και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει για πάντα εκεί. Για το Xoom 2 η Motorola έχει προσδιορίσει χρονικό ορίζοντα Ιουλίου ή Αυγούστου - δυστυχώς πολύ κοντά σε κάποια ανακοίνωση για... Xoom 3 το φθινόπωρο. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, μακριά από το ιδανικό η εικόνα κατασκευαστή που αξιοποιεί το Android, και εδώ.

Samsung
Η κατασκευάστρια που παραδοσιακά ξεχωρίζει για τις άριστες υλοποιήσεις της με Android, τόσο σε smartphone όσο και σε tablet, στην αναβάθμιση προϊόντων της συγκεκριμένα σε Icecream Sandwich παρουσιάζει ανάμικτη εικόνα. Το Galaxy S ΙΙ θα δεχθεί τη σχετική αναβάθμιση σύντομα, με το χρονικό σημείο να εξαρτάται - όπως συμβαίνει συχνά - από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας που το προσέφεραν σε κάθε χώρα. Τα Galaxy Tab, τα tablet της όλων των διαγωνίων, καθώς και το Galaxy Note, αναμένεται να αναβαθμιστούν έως το τέλος Ιουνίου. Από την άλλη, πολύ λιγότερα υποσχόμενη είναι η εικόνα που επικρατεί για το αρχικό Galaxy S (θεωρούμε πλέον πως δεν θα αναβαθμιστεί), ενώ το κορυφαίο Google Nexus S είναι το μόνο που έχει και επίσημα μεταβεί στην έκδοση 4.0 του Android. Αναμένουμε πληροφόρηση για πολλά από τα παραπάνω, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ