2010: Τα Top 10 games του App Store

Τί αγόρασαν κι έπαιξαν περισσότερο οι κάτοχοι iPhone, iPod Τouch και iPad;

Δεν επιδέχεται καν συζήτησης το γεγονός ότι τα iPhone, iPod Touch και iPad διεκδικούν πια σημαντικότατο μερίδιο όχι μόνο από το χρόνο, αλλά κι απ' τα χρήματα των ανθρώπων που αγαπούν το gaming με φορητές συσκευές. Για πολλές ομάδες δημιουργίας τίτλων, δε, το App Store της Apple έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδές, αν σκεφτεί κανείς ότι ναι μεν οι τιμές πώλησης των games του είναι πάρα πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τίτλους π.χ. του PSP ή του DS, αλλά παράλληλα οι πωλήσεις των εμπορικότερων από αυτά ανέρχονται σε... εκατομμύρια αντίτυπα ενίοτε. Τίτλοι των Sony και Nintendo μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού καταφέρνουν κάτι τέτοιο στις μέρες μας.

Η Apple έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα τις λίστες με τα πλέον επιτυχημένα games για τις προαναφερθείσες συσκευές της. Επίσημα αυτές ισχύουν για την αμερικανική αγορά - αν και φυσικά δεν απέχουν ιδιαίτερα από αυτές του παγκόσμιου App Store - και είναι συντεταγμένες αλφαβητικά και όχι σύμφωνα με νούμερα πωλήσεων (ποιος θέλει να μετρά τόσα εκατομμύρια downloads άλλωστε...;). Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι το Angry Birds της Chillingo είναι παρόν σε όλες τις λίστες - δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η εταιρεία το κυκλοφορεί και για άλλες συσκευές και σχεδιάζει να το μεταφέρει σε... κάθε πιθανό φορμά! - ενώ τα puzzle ή arcade games αποδεικνύονται τα δημοφιλέστερα εν γένει.

Οι λίστες, λοιπόν, έχουν ως εξής:

Τα 10 Top δωρεάν games της χρονιάς για iPhone/iPod Touch
Angry Birds Lite
FallDown!
Glow Hockey 2 Free
Pac-Man Lite
Paper Toss
Rock Band Free
Tap Tap Revenge 3
Unblock Me FREE
Words With Friends Free
Zombie Farm

Τα 10 Top εμπορικά games της χρονιάς για iPhone/iPod Touch
Angry Birds
Bejeweled 2+ Blitz
Cut the Rope
Doodle Jump
Fruit Ninja
Gamebox 1
Plants vs. Zombies
Skee-Ball
Tetris
Words With Friends

Τα 10 περισσότερο κερδοφόρα games της χρονιάς για iPhone/iPod Touch
Angry Birds
Bejeweled 2+ Blitz
Call of Duty: Zombies
Doodle Jump
Monopoly
Plants vs. Zombies
Tetris
The Sims 3
Words With Friends
Zombie Farm Free

Τα 10 Top δωρεάν games της χρονιάς για iPad
Bubble Popper Free
City Story
Farm Story Summer
Hit Tennis 2
Pimple Popper Lite
Pocket Frogs
Restaurant Story
Solitaire
Stair Dismount Universal
Texas Poker

Τα 10 Τοp εμπορικά games της χρονιάς για iPad
Angry Birds HD
Cake Doodle
Monkey Preschool Lunchbox
Pinball HD
Plants vs. Zombies HD
Predators
Real Racing HD
Scrabble for iPad
Shanghai Mahjong
Slice It!

Τα 10 περισσότερο κερδοφόρα games της χρονιάς για iPad
Angry Birds HD
Flight Control HD
Labyrinth 2 HD
Madden NFL 11
Need for Speed Shift iPad
Pinball HD
Plants vs. Zombies HD
Real Racing HD
Scrabble for iPad
X-Plane for iPad

Μερικά ακόμη στοιχεία που αξίζουν αναφοράς. Τα games συνολικά ήταν το επικρατέστερο είδος software που αγοράστηκε από κατόχους iPhone και iPod Touch: 9 στα 10 (!) apps ανεξαρτήτως κατηγορίας για τις δύο αυτές συσκευές ήταν games, όπως games ήταν και 7 στα 10 πλέον κερδοφόρα apps και 5 στα 10 δωρεάν. Στο iPad η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς μόνο 2 στα 10 πληρωμένα apps είναι games, μόλις 1 στα 10 από τα δωρεάν διαθέσιμα apps και 4 στα 10 πλέον κερδοφόρα. Είναι η φύση και ο χαρακτήρας του iPad που ευνοούν περισσότερο τις εφαρμογές άλλων τύπων απ' ότι τα games - είναι και ακριβότερα κατά 50%-75% σε σχέση με αυτά των iPhone/iPod Touch - αυτό ωστόσο αναμένεται να αλλάξει σε ένα βαθμό μέσα στο 2011, καθώς η εγκατεστημένη του βάση μεγαλώνει και έχει νόημα να αναπτύσσουν όλοι πια games ειδικά γι' αυτό. Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ