«Ματιές στην Επανάσταση του 1821» στην Κλαυθμώνος

Έργα τέχνης και φιλελληνικά ρολόγια με πρωταγωνιστές τον Κολοκοτρώνη και επεισόδια του απελευθερωτικού αγώνα φιγουράρουν από τις 24/6 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

«Ματιές στην Επανάσταση του 1821» στην Κλαυθμώνος

Άρρηκτα συνδεδεμένο με την νεότερη ιστορία της χώρας (η έδρα του υπήρξε η πρώτη κατοικία του Όθωνα), το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών ρίχνει από σήμερα Τετάρτη 24/6 «Ματιές στην Επανάσταση του 1821».

Από τη νέα περιοδική έκθεση του μουσείου της Πλατείας Κλαυθμώνος που εγκαινιάζεται στις 7 μ.μ. θα «παρελάσουν» ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και άλλες ιστορικές μορφές καθώς και επεισόδια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων μέσα από έργα τέχνης που ενέπνευσαν.

Την προσοχή μας θα διεκδικήσουν δημιουργίες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα, σκίτσα από μελάνι σε χαρτί του Αλέκου Κοντόπουλου, ο οποίος εικονογράφησε τη ζωή του Γέρου του Μωριά με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, και «φιλελληνικά ρολόγια», εξαιρετικά έργα μεταλλοτεχνίας και γλυπτικής, που δημιουργήθηκαν για την οικονομική ενίσχυση του Αγώνα.

Επιπλέον, με αφορμή το ποίημα «Ο Γκιαούρ» του λόρδου Βύρωνα παρουσιάζονται μία σειρά από χαρακτικά, ελαιογραφίες και κεντήματα που απεικονίζουν τη στιγμή της σύγκρουσης του «άπιστου» χριστιανού με τον μουσουλμάνο Χασάν, η οποία κατέληξε στην ήττα του τελευταίου. Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός Λεωνίδας Αργυρός «Πρόκειται για μία συμβολική αναφορά στην πάλη των Ελλήνων για ανεξαρτησία και μία σπουδαία ευκαιρία μελέτης των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους οι Ευρωπαίοι κατανόησαν και απέδωσαν την ιδέα της Ελλάδας».

Το αφιέρωμα διοργανώνεται από τον Δήμο Τρίπολης σε συνεργασία με το μουσείο εν όψει της επετείου των 200 χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης και την άλωση της Τριπολιτσάς. Προλαβαίνετε να το δείτε έως τις 31/8 και, γιατί όχι, να απολαύσετε μετά και κάτι δροσιστικό στον «κρυφό» κήπο του μουσείου.

Περισσότερες πληροφορίες

Ματιές στην Επανάσταση του 1821

  • Εικαστικά

Έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων των 19ου και 20ού αι. και φιλελληνικά ρολόγια με έμπνευση από τον απελευθερωτικό αγώνα και τους πρωταγωνιστές του

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
27/04/2024

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.