Παιδικά προγράμματα για το Πάσχα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος στην Αθήνα την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

Θεατρικό παιχνίδι στο μουσείο © Μαρίζα Καψαμπέλη

Ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα δημιουργικών δράσεων περιμένει τους μικρούς φίλους του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα τη Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα. 

Δυο νέα δημιουργικά προγράμματα, η ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση για νέους γονείς με παιδιά "Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο!" και το πρωτότυπο "Θεατρικό παιχνίδι στο Μουσείο!", εγκαινιάζονται την Μεγάλη Εβδομάδα. Παράλληλα, στο εργαστήριο "Μια ιστορία με τυχαία σχήματα!" τα παιδιά εξερευνούν το έργο του Max Ernst "Ενώ η Γη κοιμάται", στο πρόγραμμα "Τα μουσικά όργανα αλλιώς!" μαθαίνουν την τεχνική του upcycling, στα "Παιχνίδια στον αέρα!" εμπνέονται από τον Βασίλι Καντίνσκι και στα "Μοτίβα στο Τετράγωνο!" ανακαλύπτουν την τεχνική της κολλαγραφίας (collagraphy).

Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο

Ξεναγήσεις για νέους γονείς με βρέφη από  0 έως 20 μηνών

Η πρώτη μου βόλτα στο μουσείο
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή εγκαινιάζει τη δράση "Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο!", μια ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση για νέους γονείς με βρέφη από 0 έως 20 μηνών που πραγματοποιείται στις αίθουσες της μόνιμης Συλλογής του Μουσείου. Η εισηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ιδρύματος καλωσορίζει τους γονείς και τα παιδιά και τους οδηγεί σε μια βιωματική βόλτα ανάμεσα σε σημαντικά έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Αποκαλύπτοντας τη μαγεία που κρύβει το Μουσείο για όλες τις ηλικίες, η ξενάγηση περιλαμβάνει ήχους και δραστηριότητες που επιτρέπουν στις νέες οικογένειες να εξερευνήσουν τη Συλλογή, συμμετέχοντας σε μια διαδραστική μουσειακή εμπειρία. Οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν έχοντας μαζί τους το μωρό σε καρότσι ή σε μάρσιπο.

Για νέους γονείς με βρέφη από  0 έως 20 μηνών: 12/4 & 13/4, 10.30 π.μ-11.30 π.μ | 19/4 &  20/4, 11 π.μ-12 μ.μ | goulandris.gr/events/my-first-stroll-at-the-museum

Θεατρικό παιχνίδι στο Μουσείο!

Δράση για παιδιά 3-5 ετών και έναν κηδεμόνα/συνοδό

Θεατρικό παιχνίδι στο μουσείο
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Πώς σωματοποιούμε αυτά που βλέπουμε στη "Λαϊκή Αγορά" του εικαστικού Παναγιώτη Τέτση; Ποιο είναι το ηχοτοπίο που περιβάλλει τον πίνακα και ποιες οι μυρωδιές που αναδύονται από αυτόν; Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή καλεί τους γονείς με παιδιά από 3 έως 5 ετώννα γνωρίσουν την "Λαϊκή Αγορά" του Παναγιώτη Τέτση με έναν διαφορετικό τρόπο.
Με οδηγό το παιχνίδι και με εργαλεία τον αυτοσχεδιασμό, τη μίμηση, την κίνηση και τον ρυθμό, οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν το έργο με βιωματικό τρόπο. Στόχος του προγράμματος είναι οι γονείς και τα παιδιά να αποκτήσουν επαφή με το έργο τέχνης μέσω της ενεργοποίησης των αισθήσεων και του σώματός τους, να συνεργαστούν δημιουργικά ως ομάδακαι να αυτοσχεδιάσουν μπροστά από το επιβλητικόέργο του Τέτση.

Για παιδιά 3-5 ετών και έναν κηδεμόνα/συνοδό: 10/4, 12/4 & 20/4, 4.30 μ.μ-5.30 μ.μ | 
goulandris.gr/events/educational-drama-at-the-museum

Μια ιστορία με τυχαία σχήματα!

Εργαστήριο για παιδιά 3-4 ετών και 4-5 ετών

Μια ιστορία με τυχαία σχήματα

Μια ιστορία γεννήθηκε, μα κανείς δεν ξέρει πώς! Στο δημιουργικό εργαστήριο Μια ιστορία με τυχαία σχήματα!, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή ζητά από παιδιά ηλικίας 3-4 και 4-5 ετών να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στο έργο "Ενώ η Γη κοιμάται" που δημιούργησε ο Μαξ Ερνστ εξ ολοκλήρου με τη φαντασία του. Με αφετηρία τα λόγια του ίδιου του Μαξ Ερνστ, ότι "Η ζωγραφική δεν είναι για εμένα διακοσμητική διασκέδαση ή η πλαστική επινόηση της αισθητικής πραγματικότητας. Πρέπει να είναι κάθε φορά: Εφεύρεση, ανακάλυψη, αποκάλυψη”, τα παιδιά καλούνται να διηγηθούν τη δική τους πτυχή της ιστορίας, παρατηρώντας το έργο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τι θα γινόταν αν το βλέπαμε ανάποδα; Θα άλλαζε κάτι; Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να ανακαλύψουν τη δική τους οπτική και μετά αξιοποιώντας την τέχνη του κολάζ φτιάχνουν το δικό τους δίφυλλο βιβλίο με τσόχα και μαλλί, για να αποτυπώσουν τη δική τους μοναδική ιστορία.

Για παιδιά 3 και 4 ετών: 12/4, 12 μ.μ-1 μ.μ | 19/4, 10.30 π.μ-11.30 π.μ | Για παιδιά 4 και 5 ετών:  13/4, 12 μ.μ-1 μ.μ | goulandris.gr/events/a-story-with-random-shapes-easter-3-4 | goulandris.gr/events/a-story-with-random-shapes-easter-4-5

Παιχνίδια στον αέρα!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-6 και 6-8 ετών

Παιχνίδια στον αέρα

Στο έργο του Βασίλι Καντίνσκι "Και τα δύο ριγέ” αναδύονται σχήματα που η όψη τους ξεκλειδώνει τη φαντασία και μιλάει την "γλώσσα της ψυχής”. Είναι άραγε ψάρια που παίζουν στα γαλανά νερά μιας απέραντης θάλασσας ή δυο βάρκες που πλέουν σε ωκεανούς και εμείς, σαν ταξιδευτές στο γαλάζιο του ουρανού, τις παρατηρούμε από ψηλά; Στο δημιουργικό εργαστήριο του Ιδρύματος  Β&Ε Γουλανδρή Παιχνίδια στον αέρα!, γιαπαιδιά 5-6 και 6-8 ετών, τα σχήματα και τα χρώματα του Kandinsky παίρνουν ζωή σε μια νέα διάσταση αναζητώντας την "Ισορροπία” όπως ο Jean Helion και ένας νέος "διάλογος” αναπτύσσεται στον αέρα. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μεταφέρουν ένα δισδιάστατο έργο τέχνης στον χώρο δημιουργώντας ένα κινητό γλυπτό (mobile) που ισορροπεί σε λεπτά σύρματα και αιωρείται με μια διάθεση παιγνιώδη. Έτσι, οι φόρμες του έργου αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και με τη δύναμη του ανέμου ανακαλύπτουν κάθε φορά μια ακόμη χορευτική κίνηση.  

Για παιδιά 6-8 ετών: 13/4, 3.30 μ.μ-4.30 μ.μ | Για παιδιά 5-6 ετών: 19/4, 12 μ.μ-1 μ.μ | goulandris.gr/events/toys-in-the-air-easter-5-6 | goulandris.gr/events/toys-in-the-air-easter-6-8

Τα μουσικά όργανα αλλιώς!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών

Τα μουσικά όργανα αλλιώς

Γνωρίζουμε άραγε όλα τα μουσικά όργανα που υπάρχουν; Μπορούμε, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, να δημιουργήσουμε ένα νέο μουσικό όργανο με ανακυκλώσιμα υλικά;
Στο δημιουργικό εργαστήριο Τα μουσικά όργανα αλλιώς!, παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών εμπνέονται από το καλλιτεχνικό κίνημα του Νέου Ρεαλισμού και επεξεργάζονται ένα από τα επίκαιρα ερωτήματα που απασχόλησαν τους Νέους Ρεαλιστές πριν από 60 χρόνια: γιατί να επιβαρύνουμε τη Γη, ενώ υπάρχουν τόσα υλικά γύρω μας που μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε; Με αφετηρία τα έργα του καλλιτέχνη Arman, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους υπαρκτό ή και φανταστικό μουσικό όργανο χρησιμοποιώντας την τεχνική του upcycling, ενώ παράλληλα μαθαίνουν για την ανακύκλωση, την μεταλλαγή των απορριμμάτων και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ζητήματα που ανέδειξε το καλλιτεχνικό κίνημα του νέου ρεαλισμού.

Για παιδιά 5-7 ετών: 10/4, 10.30 π.μ -11.45 π.μ | goulandris.gr/events/different-instruments-easter-5-7

Μοτίβα στο Τετράγωνο!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6-8 και 7-9ετών

Μοτίβα στο τετράγωνο

Μια τέχνη αφηρημένη, ακριβής, γεωμετρική και με μια αρμονία ρυθμική! Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή εμπνέεται από την μόνιμη Συλλογή του Μουσείου και καλεί τα παιδιά 6-8 και 7-9 ετών σε ένα ταξίδι στον κόσμο του Nicholas Krushenick. Πολύχρωμες γραμμές απλώνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις με ταχύτητα φωτός  και δημιουργούν μια αίσθηση κίνησης σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Στο εργαστήριο Μοτίβα στο τετράγωνο! τα παιδιά ανακαλύπτουν το κίνημα της τέχνης Pop και Op Art της δεκαετίας του ‘60 μέσα από την τεχνική της κολλαγραφίας (collagraphy). Γεωμετρικά και αφηρημένα τυπώματα πάνω σε χρωματιστές επιφάνειες δημιουργούν συνθέσεις χωρίς καμία προσχηματισμένη ιδέα. Με πρωταγωνιστή ένα τετράγωνο που σφραγίζει κάθε φορά ένα αυτοσχέδιο μοτίβο στο χαρτί, τα παιδιά δημιουργούν ρυθμικά την τελική σύνθεση του έργου τους. Τα σχήματα και οι γραμμές ζωντανεύουν με ποικίλους συνδυασμούς χρωμάτων, τόνων και υφών, πάντα με αφετηρία τα μοτίβα στο τετράγωνο.  

Για παιδιά 7-9 ετών: 10/4, 12.15 μ.μ-1.45 μ.μ | Για παιδιά 6-8 ετών: 20/4, 11 π.μ-12.30 μ.μ | goulandris.gr/events/square-patterns-easter-6-8 | goulandris.gr/events/square-patterns-easter-7-9

Ερατοσθένους 13 | 210 7252895 | Evisit@goulandris.gr | Eeducation@goulandris.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Ο γάτος Ηλίας και η παρέα του έρχονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Ο πρώτος γάτος χορευτής, κλείνει ραντεβού για δεύτερη χρονιά με τα παιδιά στο Θέατρο Άβατον.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2023

Όσα θα δούμε στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης

Θίασοι από όλο τον κόσμο ανοίγουν το φεστιβάλ που συνεχίζει για ακόμα μία χρονιά στο Εργαστήρι Μαιρηβή.

1o Cycladic Kids Festival: Χιλιάδες συμμετοχές και μία έκθεση ζωγραφικής για λίγες μέρες ακόμα

Το φεστιβάλ άνοιξε στις 23 Σεπτεμβρίου τις πόρτες του στο κοινό, παρουσιάζοντας την έκθεση "Ο Άνθρωπος στο Κέντρο" με επιλεγμένα έργα αλλά και τους νικητές και τους διακριθέντες του διαγωνισμού. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό για λίγο ακόμα, ενώ όλα τα έργα μπορεί να τα δει κανείς ψηφιακά.

"Ο Καρυοθραύστης": Το διαχρονικό χριστουγεννιάτικο έργο επιστρέφει στο θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη"

Η ιστορία που κατέχει τη δική του ξεχωριστή θέση στις καρδιές των παιδιών

Το παιδικό μιούζικαλ "Λάχανα και Χάχανα - Ο Καλός μου Εαυτός" επιστρέφει στη σκηνή

Το επιτυχημένο έργο του Τάσου Ιωαννίδη, βασισμένο στην αγαπημένη ομώνυμη παιδική μουσική συλλογή, ανεβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το επετειακό διήμερο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου για οικογένειες με παιδιά έρχεται "Από το Γκάζι με αγάπη!"

Καλλιτεχνικές ομάδες αλλά και ειδικοί στην εκπαιδευτική ρομποτική και έμπειροι παιδαγωγοί συμμετέχουν στο εορταστικό διήμερο, ενώ εργαστήρια χορού, STEAM και kids yoga και θεατρικές παραστάσεις περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες με τις οικογένειες τους.

Το "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" και "Τα σ' αγαπώ του κόσμου" ανεβαίνουν στο σανίδι

Με ιστορίες για την αγάπη, τη δίψα για γνώση και τη διαφορετικότητα θα ταξιδέψουν τους μικρούς θεατές οι παραστάσεις του νέου θεάτρου "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" από τον Οκτώβριο.