70+ παιδικές παραστάσεις για ξεχωριστές θεατρικές εξόδους με όλη την οικογένεια

Εμπνευσμένο, κοινωνικά σκεπτόμενο, φαντασμαγορικό, το παιδικό θέατρο έχει επιστρέψει δυναμικά και οι γιορτές είναι ιδανική εποχή για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές!

Οικογένεια Νώε © Patroklos Skafidas

Αριστοφάνης, κλασικά μυθιστορήματα, ήρωες-σύμβολα, ελληνική παιδική λογοτεχνία, Καραγκιόζης, παραμύθια από τη Σμύρνη, ταξίδια σε φανταστικούς κόσμους, θρυλικές παραστάσεις με νέα ματιά, μουσικοθεατρικές παραγωγές, ιδιαίτερη σκηνική γλώσσα και ηχηρό κοινωνικό μήνυμα καταλαμβάνουν τις σκηνές της Αθήνας.

Δύο παραστάσεις στο θέατρο Πόρτα

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στο Θέατρο Πόρτα, η θρυλική "Οικογένεια Νώε" (φωτό εξωφύλλου) της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου επιστρέφει στη σκηνή με τη νέα σκηνοθετική ματιά του ίδιου και της Σοφίας Πάσχου. Στην ευφάνταστη ιστορία μόνο ο Νώε αντιλαμβάνεται τον επερχόμενο κίνδυνο του κατακλυσμού και ξεκινά να φτιάχνει μια κιβωτό στην ταράτσα του σπιτιού του, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις της οικογένειάς του. Η παράσταση, που έχει αγαπηθεί από πολλές και διαφορετικές γενιές θεατών, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς μιλάει για την κλιματική αλλαγή, την οικολογία, τη σχέση μας με τα ζώα και τη φύση, αλλά και για το διαχρονικό θέμα του εγκλεισμού. Μέσα από την ιστορία του Νώε και της οικογένειάς του, βέβαια, θίγει και τις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς και τα αδέλφια τους, όπως και την έννοια της απώλειας που συνδέεται με το θάνατο, πάντα με χιούμορ, σασπένς και τρυφερότητα. Ο Νίκος Κυπουργός ντύνει μουσικά την παράσταση πάνω σε θέματα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Παράλληλα, και για όλο τον Ιανουάριο παίζεται και η διαδραστική ιστορία του "Μίλτου" της Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσια Ρωμανού Μαρούδη, ενός αδέσποτου σκύλου που έρχεται να αλλάξει την άποψή μας για τη σχέση μας με τα ζώα, αλλά και με το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον

Η λογοτεχνία εμπνέει το παιδικό θέατρο

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
JuliaX©
"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου"

Ο Τάκης Τζαμαργιάς παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" τον "Μεγάλο περίπατο του Πέτρου" της Άλκης Ζέη. Το αγαπημένο μυθιστόρημα αποτελεί μια μοναδική μαρτυρία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ιδωμένη μέσα από τα μάτια του μικρού Πέτρου. Η χαρακτηριστική ευαισθησία και αθωότητα που αποπνέει η ζωντανή όσο και απλή γλώσσα της συγγραφέα φιλτράρεται μέσα από τη θεατρική διασκευή που υπογράφει ο σκηνοθέτης μαζί με τον Σάββα Κυριακίδη με τους Δ. Φουρλή, Δ. Γεωργαλά, Αν. Κούλη.

Η Χάιντι και τα βουνά
Κική Παπαδοπούλου©
"Η Χάιντι και τα βουνά"

Η πρόταση του Μικρού Εθνικού για φέτος είναι το μιούζικαλ για όλη την οικογένεια "Η Χάιντι και τα βουνά", που έγραψε ο Ανδρέας Φλουράκης και σκηνοθέτησε η Ιώ Βουλγαράκη. Στη συγκινητική μουσική εκδοχή του ταξιδιού της ηρωίδας της Γιοχάνα Σπίρι προς την ενηλικίωση, τη μουσική και τους στίχους υπογράφει ο Δημήτρης Τάσαινας. Παίζουν οι Ν. Βασιλειάδου, Λ. Μαλκότσης, Ντ. Μιχαηλίδου. Τη "Χάιντι, η μικρούλα των βουνών" παρουσιάζει και η Θυμέλη της Έλλης Βοζικιάδου σε σκηνοθεσία Λόρνας Κούτση (Studio new star art cinema). Ο αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας, που φέτος κλείνει 25 χρόνια, μπαίνει σε νέες περιπέτειες σε μια παράσταση με τα γνωστά τραγούδια της ομώνυμης σειράς στο "Τριγωνοψαρούλης The Musical" στο Θέατρο Αθηνά.

Νεανικό θέατρο με κοινωνικές ανησυχίες 

Είμαστε πάτσι
"Είμαστε πάτσι"

Η Συντεχνία του Γέλιου μάς συστήνει φέτος ένα ακόμη έργο του Βόλκερ Λούντβιχ που έχει στόχο να κάνει "φύλλο και φτερό" τα στερεότυπα γύρω από την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις. Ο λόγος για το "Είμαστε πάτσι", που σκηνοθετεί ο Βασίλης Κουκαλάνι στο Σύγχρονο Θέατρο. Παίρνοντας αφορμή από την τραγουδιστική κόντρα "Αγόρια-Κορίτσια" που έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς για την παράσταση "Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης" (2013), η κωμωδία αφηγείται την ιστορία μιας σύγχρονης προοδευτικής μονογονεϊκής οικογένειας που αποτελείται από μια εργαζόμενη μητέρα και δύο παιδιά. Οι ισορροπίες διαταράσσονται όταν ένας νέος μπαμπάς μπαίνει στη ζωή τους και απαιτεί να τον υπακούνε όλοι. Παίζουν οι ηθοποιοί Μικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριάνου, Αντώνης Χρήστου. Στο φετινό ρεπερτόριο της Συντεχνίας του Γέλιου θα δούμε και τις μεγάλες επιτυχίες που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια.

Ο Μορμόλης
Νάντια Παναγοπούλου©
"Μορμόλης"

Από 26/12 επέστρεψε και ο "Μορμόλης" του Ράινερ Χάχφελντ, ο φανταστικός φίλος των παιδιών που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους υπό τους ήχους των θρυλικών τραγουδιών του Γιάννη Σπανού.

Ηλίας Καρελλάς εις τριπλούν

Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι
"Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι"

Ο σκηνοθέτης και σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς ετοίμασε τρεις διαφορετικές παραστάσεις σε δύο σταθερά του στέκια. Το πιο πρόσφατο έργο του Μάικ Κένι, η "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι", έκανε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα και θα παίζεται για όλη τη σεζόν στο Θέατρο Κάππα με την Ίντρα Κέιν και τους String Demons με στόχο να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στο ρατσισμό, τον πόλεμο, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη φύση μέσα από την ιστορία ενός κοριτσιού μικτής καταγωγής με φόντο το Λονδίνο του 1944. Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής η πρωτότυπη εκπαιδευτική παράσταση "Ο ήχος των σκιών" με γιγαντοφιγούρες του Καραγκιόζη, για όσα κρύβονται πίσω από τον μπερντέ, από το πως ένας μόνο άνθρωπος δίνει τη φωνή του σε τόσες διαφορετικές φιγούρες μέχρι το πως παράγονται ζωντανά όλοι οι ήχοι της παράστασης και συνδυάζονται με τα ηχητικά και τα οπτικά εφέ.

Κάρμεν Ρουγγέρη Χ 2

Παραμύθι χωρίς όνομα
Πέτρος Γάλλιας©
"Παραμύθι χωρίς όνομα"

Η Παιδική Σκηνή που διευθύνουν από κοινού η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή παρουσιάζει φέτος δύο παραστάσεις. Στο Κιβωτός σκηνοθετούν τη θεατρική μεταφορά του διαχρονικού μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα "Παραμύθι χωρίς όνομα". Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη φανταστική Χώρα των Μοιρολάτρων, η οποία οδηγείται στην κατάρρευση από τους διαδόχους του βασιλιά Συνετού. Μόνο η κυρα-Φρόνηση και η Γνώση μπορούν να βοηθήσουν το βασίλειο να ευημερήσει ξανά. Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Χριστίνα Κουλουμπή, τις χορογραφίες και τους φωτισμούς ο Πέτρος Γάλλιας, τη μουσική ο Αντώνης Δελαπόρτας και τους στίχους ο Ανδρέας Κουλουμπής. Με την ίδια ομάδα συντελεστών η Κάρμεν Ρουγγέρη σκηνοθετεί την "Οδύσσεια" του Ομήρου και πάλι σε δικό της κείμενο, στο Christmas Theater. Η παράσταση φωτίζει το περιπετειώδες ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη με ποιητικό λόγο, δράση και παραδοσιακές μελωδίες των τόπων απ’ τους οποίους πέρασε.

Ο "Ραφτάκος των λέξεων" κεντάει ξανά με αγάπη 

O Ραφτάκος των λέξεων
Τάσος Βρεττός©
"Ραφτάκος των λέξεων"

Η επίκαιρη και τρυφερή ιστορία του "Ραφτάκου των λέξεων" από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου μετατράπηκε στα χέρια της ομάδας Μικρός Νότος σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα και πολλή θέρμη που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά, χάρη στη θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, τη σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, την πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου. Τρία χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", επιστρέφει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε για λίγες εορταστικές παραστάσεις για να μας μιλήσει για τη δύναμη των λέξεων και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Ο ραφτάκος έραβε με λέξεις τα ρούχα που κρατούσαν τους κατοίκους της πόλης του ζεστούς. Με τον καιρό η πόλη μεγάλωσε και οι κάτοικοι τον ξέχασαν, όταν όμως έπεσε βαρύς χειμώνας ήταν ο μόνος που μπορούσε να τους ζεστάνει.

Ψυχαγωγικό θέατρο με κοινωνικό μήνυμα για όλες τις ηλικίες 

Ζοζεφίνα έχεις μήνυμα
"Ζοζεφίνα, έχεις μήνυμα!"

Η αγαπημένη ομάδα θεάτρου για παιδιά Μορφές Έκφρασης που διευθύνει η Άννα-Σεβαστή Τζίμα, κάτω από τη στέγη του ομώνυμου θεατρικού οργανισμού που ίδρυσε ο Θωμάς Κινδύνης το 1993, παρουσιάζει φέτος τρεις παραστάσεις με έντονο μουσικοθεατρικό χαρακτήρα και σπουδαία κοινωνικά μηνύματα που φιλτράρονται μέσα από την εξειδίκευση των μελών της στο θέατρο ως εκπαιδευτική διαδικασία. Η παράσταση "Ζοζεφίνα, έχεις μήνυμα!" μιλάει στη γλώσσα των νέων παιδιών και με όχημα το χιούμορ και τη μουσική –από το κλασικό ροκ εν ρολ έως τη ραπ και την τραπ– θίγει το πολύ σημαντικό θέμα της ασφαλούς περιήγησης και επικοινωνίας στο διαδίκτυο. Η ευφάνταστη υπόθεση του έργου αντλεί από το μύθο του Αισώπου "Το λιοντάρι, η αλεπού και το ελάφι".

ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ - ΤΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 1.jpeg
"Το αερόστατο της ειρήνης"

Η νέα ιστορία της Άννας-Σεβαστής Τζίμα, "Το αερόστατο της ειρήνης", δίνει το δυνατό και επίκαιρο αντιπολεμικό μήνυμα "Ειρήνη σ’ όλη τη γη!" μέσα από το τραγούδι και τη μουσική. Οι δύο ήρωες χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να τα καταφέρουν, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους θεατές να ακολουθήσουν την επιλογή της κατανόησης, της αγάπης και της επικοινωνίας, αντίθετα με οποιαδήποτε μορφή βίας.

Η Παιδική Σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου στο σύμπαν του Ντίκενς

Όλιβερ Τουίστ
"Όλιβερ Τουίστ"

Η Γιούλη Ηλιοπούλου παρουσιάζει φέτος δύο κλασικές ιστορίες του Τσαρλς Ντίκενς. Μια νέα εκδοχή του "Όλιβερ Τουίστ" σε δική της διασκευή και σκηνοθεσία παρουσιάζει στο θέατρο Πειραιώς 131. Το διαχρονικό συγκινητικό έργο με πρωταγωνιστή το νεαρό αγόρι που μεγαλώνει σε μια κοινωνία μεγάλων ανισοτήτων και ανέχειας, αναδεικνύεται σε φάρο ελπίδας, αθωότητας και καλοσύνης, που μας υπενθυμίζει ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στη ζωή. Τον θίασο απαρτίζουν δώδεκα ενήλικες και οκτώ παιδιά-ηθοποιοί, επιλογή που δίνει στην παράσταση φρέσκια ματιά. Τα εντυπωσιακά σκηνικά του Μιχάλη Σδούγκου και τα κοστούμια της Τζούλιας Μάρκο, συνδυασμένα με 3D animation, μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα του έργου με φόντο το Λονδίνο του 19ου αιώνα.

Έτος Αριστοφάνη

Ειρήνη
Ελίνα Γιουνανλή©
"Ειρήνη" από τους The Young Quill

Φέτος οι κωμωδίες του Αριστοφάνη είναι must στις θεατρικές σκηνές που απευθύνονται στα παιδιά και τους εφήβους. Στο Θέατρο Μπέλλος συνεχίζεται η επιτυχημένη μεταγραφή της "Ειρήνης" από τους The Young Quill, σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου, που μιλάει τη γλώσσα των σημερινών νέων και συνδέεται με τη δική τους πραγματικότητα. Η ίδια κωμωδία ενέπνευσε και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου να φτιάξει μια ευφάνταστη διασκευή για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για το Θέατρο Τέχνης, σε μουσική Νίκου Κυπουργού.

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
Σπύρος Περδίου©
"Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη"

Στο Κάτω απ’ τη Γέφυρα ο Νίκος Δαφνής ανεβάζει τις διάσημες "Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη" του Δημήτρη Ποταμίτη που ενώνουν τους ήρωες-σύμβολα από την "Ειρήνη", τον "Πλούτο" και τους "Αχαρνείς", σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και Νίκου Τσέκου, δίνοντας την πρώτη ύλη για μια ευφάνταστη παράσταση που τιμά την ανάγκη παιδιών και νέων για ποιοτικό θέατρο. Ο Ντίνος Σπυρόπουλος υποδύεται τον σατιρικό ποιητή που προσγειώνεται στη σημερινή εποχή στο Θέατρο Εξ Αρχής με το "Παίζοντας με τον παππού Αριστοφάνη". Ο πολύπειρος Γιάννης Καλατζόπουλος εμπνέεται από τους "Όρνιθες" και παρουσιάζει τη "Χώρα των πουλιών" στο Κνωσός για το όνειρο του ανθρώπου να ξεφύγει από τα ανάποδα αυτού του κόσμου.

Η "Φρικαντέλα" επιστρέφει στο Christmas Theater

Φρικαντέλα
"Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα"

Η χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού "Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα", βασισμένη στο μπεστ σέλερ του εθνικού μας παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά, παίζεται στο Christmas Theater. Τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μάγισσα Φρικαντέλα και να γίνουν σωτήρες των Χριστουγέννων, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια με την συμφωνική ορχήστρα Athens Academica υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά και του Χρήστου Κολοβού, πολυμελή παιδική χορωδία και κορυφαίους ερμηνευτές του λυρικού θεάτρου.

"Ο θησαυρός της Βαγίας" πρώτη φορά στο θέατρο

Ο θησαυρός της Βαγίας
"Ο θησαυρός της Βαγίας"

Μια παρέα παιδιών ξεκινά ένα κυνήγι θησαυρού στην καλοκαιρινή Αίγινα με αφορμή το μυστήριο γύρω από έναν Γερμανό στρατιώτη που πάσχει από αμνησία μετά τον τραυματισμό του από έκρηξη νάρκης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση του πρώτου μυθιστορήματος της Ζωρζ Σαρή "Ο θησαυρός της Βαγίας", που έγραψε το 1969 με αφορμή ένα παιχνίδι που έπαιζε με τα παιδιά της στην Αίγινα όπου είχε αποσυρθεί ως αντίδραση στο δικτατορικό καθεστώς. Η σκηνοθέτρια Αθανασία Καλογιάννη και η ομάδα Kids Theater το μεταφέρουν για πρώτη φορά στο θέατρο, σε διασκευή της Μαρίας Σούμπερτ. Το ντεμπούτο της στο παιδικό θέατρο κάνει και η Ζωή Τηγανούρια, συνθέτοντας  τη μουσική της παράστασης, την οποία ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής.

Τριπλό ραντεβού στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Όλιβερ Τουίστ
"Όλιβερ Τουίστ"

Ο "Όλιβερ Τουίστ", το κλασικό έργο του Κάρολου Ντίκενς σκορπίζει συγκίνηση και ελπίδα με την περιπετειώδη ιστορία του μικρού αγοριού που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στην εξαθλιωμένη Αγγλία του 19ου αι. Στον ανανεωμένο εικοσαμελή θίασο που καθοδηγεί η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Πιατάς, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Νίκη Παλληκαράκη, Κωνσταντίνος Κάππας, ενώ τον Όλιβερ υποδύεται ο ανερχόμενος Κωνσταντίνος Τσουμπάρης. Η σκηνογραφία, τα κοστούμια και οι προβολές είναι της Μαρίας Φιλίππου, η πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου, οι στίχοι της Μαγδαληνής Παλιούρα και της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, οι χορογραφίες της Χριστίνας Φωτεινάκη και οι φωτισμοί του Αργύρη Θέου.

Λάχανα και Χάχανα - Ο Καλός μου Εαυτός
"Λάχανα και Χάχανα – Ο καλός μου εαυτός"

Το νέο μιούζικαλ που βασίζεται στη μουσική σειρά του Τάσου Ιωαννίδη "Λάχανα και Χάχανα – Ο καλός μου εαυτός" βρήκε σταθερό στέκι μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή του περιοδεία στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". Η Παιδική Σκηνή του Χρήστου Τριπόδη συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το δημιουργό Τάσο Ιωαννίδη, στο νέο του μιούζικαλ με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους ήρωες, Ατσίδα, Χαχανένια, Λαχανίδα και τον Πίπη, τον μαθητευόμενο νεράιδο. Τα γνωστά τραγούδια της σειράς αλλά και ολοκαίνουργια κομμάτια που ερμηνεύονται ζωντανά επί σκηνής, οι εντυπωσιακές βιντεοπροβολές, τα ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια ζωντανεύουν στη σκηνή τα "Λάχανα και Χάχανα". Η μέθοδος "Τραγουδώ και μαθαίνω" γίνεται ο οδηγός μέσα από τον οποίο τα παιδιά προσεγγίζουν τη σημασία της θετικής σκέψης και της αυτοεκτίμησης.

Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα
Αγγελική Κοκκοβέ
"Μια τρελή τρελή αλφαβήτα"

Ο Άνθρωπος-ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης, με άλλα λόγια ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και ο Λευτέρης Ελευθερίου, επιστρέφουν με την παράσταση "Μια τρελή τρελή αλφαβήτα", που βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή. Οι δυo τους υπογράφουν από κοινού με την συγγραφέα το κείμενο της διαδραστικής παράστασης, που συνδυάζει ζωντανή μουσική από πολλά και διαφορετικά μουσικά όργανα –βιολί, μαντολίνο, κιθάρα, ακορντεόν, τρομπόνι, μπουζούκι, κρουστά–, τραγούδι, χορό, θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο. Παρέα με τον Αλφαβητούλη, τα παιδιά ανακαλύπτουν έναν νέο τρόπο εκμάθησης της αλφαβήτας, μετατρέποντας κάθε γράμμα σε νότες, ιστορίες και εικόνες.

Διαβάστε Επίσης

Η ελληνική ποίηση γίνεται παραμύθι για παιδιά

του τραγουδιου το παραμύθι
"Του τραγουδιού το παραμύθι"

Η Αλίκη Κατσαβού με το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου "Θεατρομάθεια" ανεβάζει το διαδραστικό παραμύθι του Τάκη Χρυσούλη "Του τραγουδιού το παραμύθι", που εμπνέεται από τους μελοποιημένους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη και άλλων μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Η μυθοπλασία πλέκεται με την πλούσια ποιητική μας κληρονομιά στην παράσταση που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Άβατον, με την Αλίκη Κατσαβού να σκηνοθετεί και να συμπρωταγωνιστεί με τον Ιάσονα Λαγουτάρη. Πρωταγωνιστές της φανταστικής αυτής ιστορίας είναι δύο ξεχασμένα παιχνίδια, ένας μικρός παλιάτσος και μια κούκλα, που συναντιούνται και ξεκινούν ένα ταξίδι με στόχο να ανακαλύψουν τα μυστικά του κόσμου. Οι μικροί θεατές γίνονται συνοδοιπόροι των ηρώων στο ταξίδι τους, συμμετέχοντας ενεργά ως πλάσματα της φύσης αλλά και ως ναύτες. Τη μουσική επιμέλεια και την ενορχήστρωση αναλαμβάνει ο Θοδωρής Μπρουτζάκης.

Μάθε τα πάντα για τον Αίσωπο!

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά
Σπύρος Περδίου©
"Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά"

Την πολυτάραχη ζωή του μεγάλου μυθοπλάστη που λέγεται ότι έζησε 600 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού στη Φρυγία, κάπου στα βάθη της Μικράς Ασίας, πραγματεύεται η νέα παράσταση του Νίκου Δαφνή "Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά" στο Θέατρο Κάτω απ’ τη γέφυρα. Η Παιδική Σκηνή του θεάτρου που έχει συνδεθεί με τα παιδιά και τους νέους τα τελευταία 25 χρόνια, ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο της σκηνικής μεταφοράς της παρακαταθήκης των μύθων του, οι οποίοι στην παράσταση παρεμβάλλονται εν είδει μουσικών ιντερλούδιων, και εικονοποιεί τα όσα έζησε ο μικροκαμωμένος και ταλαιπωρημένος από τις δυσκολίες Αίσωπος, ο οποίος πάλεψε πολύ σκληρά για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, κατορθώνοντας να κάνει το όνομά του γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Γιάννη Ζουγανέλη και του Νίκου Τσέκου.

The Christmas Factory Ελαφονταίν
© Δομνίκη Μητροπούλου
"Ελαφονταίν, ο Αίσωπος αλλιώς"

Στο Christmas Factory μαθαίνουμε τον Αίσωπο από μια άλλη πλευρά στο "Ελαφονταίν, ο Αίσωπος αλλιώς" σε σκηνοθεσία και σύλληψη του Γιώργου Σουλεϊμάν, κείμενο της Σοφίας Καψούρου και πρωτότυπη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη. Μια αφορμή για να γνωρίσουμε τους Μύθους του Αισώπου μέσα από τα μάτια του Γάλλου ποιητή και μυθοποιού Ζαν ντε Λα Φονταίν με στόχο οι αιώνιες διαφορές των ζώων, όπως του λαγού και της χελώνας, του τζίτζικα και του μέρμηγκα, να γεφυρωθούν και να εξαφανιστεί το στίγμα και τα στερεότυπα που συνδέθηκαν με το κάθε ζώο. 

15 χρόνια ομάδα Κοπέρνικος!

Απαγορεύεται η μουσική
"Απαγορεύεται η μουσική"

Η ομάδα Κοπέρνικος γιορτάζει φέτος 15 χρόνια δημιουργίας με τέσσερις παραστάσεις σε δύο θεατρικούς χώρους. Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" η μουσική και η διάδραση έχουν τον πρώτο λόγο στο "Απαγορεύεται η μουσική", μια ιστορία για την φιλία, τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία με πρωτότυπα τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά. Οι μικροί θεατές διακρίνουν τα μουσικά ηχοχρώματα στον "Κύριο Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων" στο Olvio. Τα κείμενα συνυπογράφουν οι ιδρυτές της ομάδας Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη.

Δεινόσαυροι στο Λαμπέτη!

Οι δεινόσαυροι επιστρέφουν - Jurassic Adventures
"Οι δεινόσαυροι επιστρέφουν - Jurassic Adventures"

Μια παρέα παιδιών και ο καθηγητής τους συναντούν σχεδόν… αληθινούς κινούμενους δεινόσαυρους επί σκηνής στην διαδραστική παράσταση "Οι δεινόσαυροι επιστρέφουν - Jurassic Adventures". Η Ρωξάνα Εστέβ υπογράφει το κείμενο της παράστασης του θεάτρου Λαμπέτη για παιδιά από 2,5 ετών σε μετάφραση του Πάνου Ιωαννίδη και σε σκηνοθετική επιμέλεια-προσαρμογή της Φαίης Σούκου, με τους Χάρη Μαυρουδή, Μαριάννα Λαγουρού, Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο κ.ά. Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα φανταστικό νησί της προϊστορικής εποχής με πολλές ανατροπές και φαντασμαγορικά εφέ.

Οι Patari Project επιστρέφουν δυναμικά 

Οι 5 του Αιγαίου
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Οι 5 του Αιγαίου"

Οι Patari Project της Σοφίας Πάσχου, που ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που δίνει στις παραστάσεις τους η τεχνική της πλατφόρμας, μας περιμένουν σε δύο χώρους. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με τους "5 του Αιγαίου", μια διασκεδαστική και συνάμα συγκινητική περιπέτεια πέντε θαλασσόλυκων εμπνευσμένη από τις ιστορίες και τους μύθους που συνδέονται με το Αιγαίο πέλαγος. Στο Μέγαρο Μουσικής, ανεβαίνει ανανεωμένη η παράσταση "Μπαλ στον αέρα". Ένα ταξίδι στους φόβους, στις επιθυμίες και στις ανάγκες των παιδιών μέσα από την ιστορία της Μαριλούς. 

Μπες στα παπούτσια της ομάδας Ονειρόδραμα

Διαβάστε Επίσης

Στο Θέατρο Σταθμός μάς περιμένει και φέτος η ομάδα Ονειρόδραμα με μια παράσταση-βιωματικό εργαστήριο. Στο ολοκαίνουργιο "Μια τελεία… είναι μόνο η αρχή!", εμπνευσμένο από το βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα των παιδιών Πίτερ Ρέινολντς "Μια τελεία", μια έκθεση ζωγραφικής θα σταθεί η αφορμή ώστε ο ήρωας του έργου και οι μικροί θεατές να ανακαλύψουν τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να μιλήσουν για τις δεξιότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης.

Τρεις πρωτότυπες ιστορίες

Το μαγικό πινέλο της Νουρ
"Το μαγικό πινέλο της Νουρ" 

Η ομάδα Hippo Theatre Group μάς μεταφέρει στον φουτουριστικό κόσμο που έπλασαν ο Φώτης Δούσος και ο Αλέξανδρος Ράπτης στην "Πόλη των χαμένων ρομπότ", όπου ένα ρομπότ ανακαλύπτει τον εαυτό του και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους, σε μια παράσταση με έντονη σωματικότητα και μουσική (Σταθμός). Στο "Μαγικό πινέλο της Νουρ"  από την ομάδα ΒίΔα ταξιδεύουμε μαζί με την ηρωίδα, η οποία δραπετεύει από τη χώρα της που έχει πόλεμο, τη Γκουέρνικα, και τρυπώνει σε ένα τρένο με στόχο να βρει έναν τόπο για να ζήσει ελεύθερη (Τρένο στο Ρουφ). Στην παράσταση "Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας" επισκεπτόμαστε τη γατοσυνοικία του θεάτρου Άβατον όπου ο Στέφανος Παπατρέχας γράφει και συν-σκηνοθετεί με την Νάντια Δαλκυριάδου το ευφάνταστο έργο που μέσα από τη μουσική, το τραγούδι, το χορό και το παιχνίδι μιλά για έννοιες όπως το θάρρος, η αποδοχή, η προσφορά και η διαφορετικότητα. 

"Ταρτούφος" και "Ερωτόκριτος" στο "Τζένη Καρέζη"

Ταρτούφος
Αναστασία Γιαννάκη©
"Ταρτούφος"

Η Ελένη Βλάχου μετακόμισε φέτος στο θέατρο "Τζένη Καρέζη" με τις δύο επιτυχημένες παραστάσεις της, με τη μουσική του Ηλία Βαμβακούση να ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής. Η σκηνοθέτρια και ηθοποιός δίνει στο νεανικό κοινό την ευκαιρία να γιορτάσει το Έτος Μολιέρου με μια σύγχρονη διασκευή της ιστορίας του "Ταρτούφου" που σχετίζεται άμεσα με τη σημερινή εποχή όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, με μουσικές από τα παριζιάνικα σαλόν. Η σύγχρονη γλώσσα συνδυάζεται με την ποιητικότητα της αριστουργηματικής ιστορίας του "Ερωτόκριτου" και της Αρετούσας από τον Βιτσέντζο Κορνάρο, που ζωντανεύει έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούν οι μεγάλες αρετές αλλά και τα στερεότυπα.

Ποια είναι η "Συμμορία του μεσονυκτίου";

Η συμμορία του μεσονυκτίου
Αγγελική Κοκκοβέ©
"Η συμμορία του μεσονυκτίου"

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Άνεσις μάς συστήνεται φέτος με ένα πρωτόπαικτο έργο σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Δημήτρη Δεγαΐτη. Πρόκειται για τη "Συμμορία του μεσονυκτίου" του διακεκριμένου Βρετανού συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ντέιβιντ Γουάλιαμς, που ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου από μια πολυμελή ερμηνευτική ομάδα: Δημοσθένης Φίλιππας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θανάσης Ισιδώρου, Δώρα Χουρσανίδου, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Φοίβος Σαμαρτζής, Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη, Ανδριανή Νεοκλέους. Γραμμένη το 2016, η συναρπαστική ιστορία που πραγματεύεται σύγχρονα όσο και διαχρονικά ζητήματα, αφηγείται με χιούμορ και τρυφερότητα τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, με φόντο ένα σουρεαλιστικό νοσοκομείο όπου όλα μπορούν να συμβούν όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα!

Ο Μάικ ο Φασολάκης σε νέες περιπέτειες

Πάρτυ
"Το πάρτυ! - Μάικ ο Φασολάκης"

Σε σκηνοθεσία και χορογραφίες Σοφίας Σπυράτου και μουσική Θοδωρή Μαραντίνη ανεβαίνει στο θέατρο Ήβη το "Πάρτυ!", η νέα περιπέτεια της επιτυχημένης σειράς βιβλίων της Μαρί Κωνσταντάτου με πρωταγωνιστή τον διάσημο Μάικ τον Φασολάκη και την παρέα του. Τον ομώνυμο ρόλο αναλαμβάνει ο Ρένος Ρώτας.

Τρία έργα για τη Μικρά Ασία και το 1922

Το Προσφυγάκι
"Το προσφυγάκι"

Η Αιμιλία Υψηλάντη έκανε την αρχή στο χώρο του θεάτρου για παιδιά, ανεβάζοντας σε συν-σκηνοθεσία με τον Βαγγέλη Βογιατζή το πρώτο έργο που αφορούσε τη Σμύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή το περασμένο καλοκαίρι. Ο λόγος για το "Προσφυγάκι" του Γιάννη Καλατζόπουλου που παίζεται στο Θέατρο Αργώ. Τρεις επισκέπτες βρίσκονται μπροστά στο ομώνυμο άγαλμα, το οποίο μετεγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μαζί με το προσφυγικό ρεύμα του 1922. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι οι πρόγονοί τους έφυγαν μαζί από τη Σμύρνη, ξετυλίγοντας ένα κουβάρι γεμάτο ιστορίες, σε μουσική του Παντελή Θαλασσινού. Στο Θέατρο Πρόβα η "Γιαγιά Σμύρνη" μοιράζεται παραμυθένιες ιστορίες της Μικράς Ασίας, σε κείμενο του Υάκινθου Μάινα και σκηνοθεσία της Κοραλίας Τσόγκα, ανεβάζοντας στη σκηνή την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα και κυρίως τα σμυρναίικα τραγούδια. Στο Πεδίον του Άρεως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής, η ομάδα Τικ Τακ Ντο διασκευάζει το λαϊκό παραμύθι από τη Σμύρνη "Η Βασιλοπούλα Ροδογάλη και ο Χρουσαητός Άτυς" (7/1), υπογραμμίζοντας τη δύναμη της αγάπης και τη γενναιότητα της ηρωίδας, σε αντίθεση με άλλα παραδοσιακά ή κλασικά παραμύθια.

Κλασικά αριστουργήματα

Ροβινσώνας Κρούσος
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Ροβινσώνας Κρούσος"

Η κυρίαρχη τάση στο θέατρο μετατρέπει δύο κλασικές ιστορίες σε μουσικοθεατρικό θέαμα για όλη την οικογένεια. Η Τατιάνα Λύγαρη παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής τον "Ροβινσώνα Κρούσο" του Ντάνιελ Ντεφόε, με τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική και διαδραστικές προβολές.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας... αλλιώς
"Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς"

Στο Μικρό Παλλάς ο σκηνοθέτης Σταύρος Ράγιας και ο καταξιωμένος στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος διαβάζουν την "Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς" σε μια παράσταση-πρόταση με πρωταγωνιστές τους Βικτώρια Ταγκούλη και Δώρο Δημοσθένους. Τρεις ολοκαίνουργιες παραστάσεις μάς μεταφέρουν σε περιπετειώδεις και παραμυθένιους κόσμους.

Ζορό - Η μάσκα του Ζορό
"Ζορό - Η μάσκα του Ζορό"

Στο Ζίνα, οι Νικόλας Μπράβος και Δημήτρης Φραγκιόγλου ζωντανεύουν την ιστορία του "Ζορό - Η μάσκα του Ζορό" για τη φιλία και τη δικαιοσύνη. Ήρωας με αντίστοιχο πνεύμα είναι και ο "Ρομπέν των δασών" που παρουσιάζει η Αγνή Χιώτη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: "Θυμάσαι που όταν ήμασταν μικροί το λέγαμε; Λέγαμε ότι εμείς θα αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο και θα βοηθάμε όποιον άνθρωπο το έχει ανάγκη".

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες
"Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες"

Στο Bios η ομάδα Τόπι με το "Γκριμ και Γκριμ" εμπνεύστηκε από το γνωστό δίδυμο, δημιουργώντας ένα νέο έργο γεμάτο συναισθήματα και μηνύματα για τα σημερινά παιδιά σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Πλειώνη. Το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν "Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες" παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του Γιάννη Παπαθανασίου στο Θέατρο Διάνα με τη Ναταλία Δραγούμη και τον Μέμο Μπεγνή, σε μια διασκευή με την τεχνοτροπία 3D mapping και ζωντανή μουσική από τους Αλγίμωτρα.

Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον
"Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον"

Ο Δημήτρης Αδάμης και οι Μαγικές σβούρες παρουσιάζουν το "Θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον", της βραβευμένης με Νόμπελ Σέλμα Λάγκερλεφ, στην παιδική σκηνή του Μικρού Χορν. Ένα παραμύθι, γεμάτο ποίηση και ομορφιά, αγάπη για τη φύση, χιούμορ και συγκίνηση με πρωταγωνιστή τον σκανδαλιάρη Νιλς που μεταμορφωμένος σε νάνο από ένα ξωτικό, ταξιδεύει  μαζί με τον Μάρτιν, τον λευκό χήνο του και ένα σμήνος από αγριόχηνες.

Θέατρο σκιών ή κούκλας;

ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΟΣ, ομαδα ΑΦΟΥ
K. Κωστόπουλος
"Δαίδαλος και Ίκαρος"

Ο Άθως Δανέλλης και ο Αθηναϊκός Θίασος Σκιών θα βρίσκονται στο θέατρο "Μπέλλος" με κωμωδίες, περιπέτειες, έργα φαντασίας και άλλα πολλά "Στη γειτονιά του Καραγκιόζη". Ο Τάσος Κώνστας συνεχίζει στις "Φιγούρες & Κούκλες" με διαφορετικό (καραγκιοζο)έργο κάθε εβδομάδα. Στο θέατρο Αλκμήνη, από την άλλη, η Δήμητρα Πεμούση και η ομάδα κουκλοθεάτρου Αφού μάς συστήνουν την πρώτη χάρτινη τρισδιάστατη παράσταση με τίτλο "Δαίδαλος και Ίκαρος", όπου χρησιμοποιούν την τεχνική pop up. Στο 104, η Παραμυθοχώρα παρουσιάζει την "Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο" του Αντώνη Παπαθεοδούλου με μουσικές και τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά. 

Θέατρο για βρέφη και για πολύ μικρά παιδιά

Η βασίλισσα των πάντων
Απόστολος Ζυγούρης©
"Η βασίλισσα των πάντων"

Πλέον υπάρχει θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους αλλά και σε πολύ μικρές ηλικίες. Το χοροθέατρο "Underwater" επιστρέφει τον Φεβρουάριο του ’23 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (19, 25, 26/2, 4, 5, 12, 19, 26/3), προσφέροντας ένα ονειρικό ταξίδι κάτω από τη θάλασσα από τις Ξένια Αηδονοπούλου και Γεωργία Τέγου. Στο ίδιο πνεύμα επιστρέφει και η "Βασίλισσα των πάντων" του Λάμπρου Φισφή στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής, που ταξιδεύει μωρά και παιδιά σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Στον ίδιο χώρο ζωντανή παραγωγή ήχων, μιμική και μουσική επιστρατεύονται στο "Αβγώ" των Αντώνη Παπαθεοδούλου και Στέλλας Σερέφογλου, με πρωταγωνιστή ένα μικρό ανθρωπάκι που προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο, ενώ στην παράσταση θεάτρου δωματίου "Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο" που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κοιλάκος με όχημα τη ζωντανή μουσική και κάποιες σουρεαλιστικές πινελιές, προσεγγίζεται με ευαισθησία το θέμα της απώλειας μνήμης και το χάσμα μεταξύ των τριών γενεών μιας οικογένειας. Οι Μορφές Έκφρασης παρουσιάζουν το "Κούκου, μια βόλτα στο δάσος" για τη φιλία και τη σχέση μας με τη φύση.

ΝτοΝτό
"ΝτοΝτό!"

Η ομάδα ΒίΔα ετοίμασε το "ΝτοΝτό!" στη νέα θεατρική σκηνή για βρέφη και μικρά παιδιά του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Για 15η χρονιά, τέλος, επαναλαμβάνεται το "Μήλα ζάχαρη κανέλα" από την Παιδική Σκηνή του θεάτρου Φούρνος αλλά και το "Αγόρι με τα μπλε μαλλιά" για 8η. Το Baby Θέατρο της Ιρίνα Μπόικο εξιστορεί τη μεγάλη περιπέτεια του μικρού Τάκη στο "Άτα με τη γάτα", προσκαλεί σε διάδραση τα παιδιά στο πολύχρωμο "Α μπε μπα μπλε" και στο "Ο Του-του και η Τσαφ-τσουφ", ενώ το Θέατρο Κούκλας White Puppet της Ιρίνα Μπόικο μας ταξιδεύει σε δύο διαδραστικά παραμύθια στο Olvio: "Τα τρία γουρουνάκια" και "Ο λύκος και τα επτά κατσικάκια". Την πολύχρωμη μουσικοθεατρική διασκευή του "Έλμερ του παρδαλού ελέφαντα" με τρισδιάστατες κούκλες, εμπνευσμένη από τα παιδικά βιβλία του Ντέιβιντ Μακ Κι, σκηνοθετεί η Ιωάννα Γεωργαντά στο Αλκυονίς για να μιλήσει στα παιδιά για τη διαφορετικότητα, τη φιλία και την αλληλεγγύη. H ομάδα Artika παρουσιάζει την βρεφική παράσταση "…Και βγαίνω" με ζωντανή μουσική και χορό για θεατές από 10 μηνών στο Studio Μαυρομιχάλη, που συστήνει τα πολύ νεαρά παιδιά τον κόσμο των μεγάλων. Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών Baby Shark επιστρέφει στo Βέμπο στο "Pinkfong Baby Shark Live Show". Ένα μουσικοκινητικό σόου με τα αυθεντικά παιδικά τραγούδια που έγιναν γνωστά μέσα από το ομώνυμο δημοφιλές κανάλι στο YouΤube. Μια διασκεδαστική θεατρική περιπέτεια στο βυθό που έφεραν στη χώρα μας ο Παύλος Μητσόπουλος σε δικά του κείμενα και συνσκηνοθεσία με την Μπίλιω Κωνσταντοπούλου.

Πόσα ξέρεις για την κλιματική αλλαγή;

Πράκτορες του πλανήτη - Τα τέρατα των θαλασσών
"Πράκτορες του πλανήτη - Τα τέρατα των θαλασσών"

Στο Βέμπο ζωντανεύει η βραβευμένη σειρά βιβλίων της Ελένης Ανδρεάδη "Πράκτορες του πλανήτη - Τα τέρατα των θαλασσών" που μιλάει για την κλιματική κρίση και τη ρύπανση των θαλασσών. Στην κλιματική αλλαγή αναφέρεται και ο "Θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίτας" της Βάσιας Αργέντη, που συνδυάζει διάδραση, μουσική, πρόζα και 3D mapping προβολή και μας μεταφέρει στο 2124. Μέσα από τα "ταξίδια" της Μαργαρίτας και της παρέας της, οι μικροί θεατές γνωρίζουν τις παραδόσεις κάθε χώρας αλλά και τους μύθους κάθε λουλουδιού και συνειδητοποιούν την αξία της ανακύκλωσης αλλά και τη σπατάλη της ηλεκτρικής ενέργειας, μαθαίνουν για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα εργοστάσια και τα μέσα μεταφοράς, το φαινόμενο του "θερμοκηπίου" κ.ά. (Άλφα – "Ληναίος-Φωτίου")
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κούκου, μια βόλτα στο δάσος

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 50 '

Ένα παραμυθένιο ταξίδι στο δάσος, με ζωντανή μουσική, θεατρικό παιχνίδι και διάδραση, για την αξία της φιλίας αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Μια βιωματική αφήγηση παραμυθιού που μέσα από την ιστορία του ήρωα μυεί τα παιδιά στη μελωδία, τον ρυθμό και άλλες ιδιότητες της μουσικής, ενώ έρχονται σε επαφή με φυσικά μουσικά όργανα αλλά και την τεχνική του body percussion, ιδανικά για να αναπαράγουν ήχους της φύσης. Από το 2010 η αγάπη των μελών της ομάδας για το παιδί αλλά και οι εξειδικευμένες σπουδές τους πάνω σε αυτό το κομμάτι, οδήγησαν στη συστηματική δημιουργία δράσεων για το παιδί, με επικεφαλή της παιδικής σκηνής την Άννα-Σεβαστή Τζίμα, η οποία υπογράφει τη δραματουργία και την σκηνοθεσία των παραστάσεων.

Ζοζεφίνα, έχεις μήνυμα!

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 70 '

Σε αυτή τη μεταφορά ενός μύθου του Αισώπου στο σήμερα, ένας πεινασμένος βασιλιάς του δάσους, το Λιοντάρι, ζητά από τον υπηρέτη του, την Αλεπού, ένα καλό γεύμα, ένα ελάφι κατά προτίμηση. Η αλεπού γνωρίζοντας, φυσικά, πως, όσο και αν προσπαθήσει, δεν θα μπορέσει ποτέ να το πιάσει, σκέφτεται ένα ύπουλο σχέδιο για να πετύχει τον σκοπό της. Μια υπέροχη φωτογραφία και ένα ψεύτικο προφίλ στο Junglebook, θα έπειθαν κάθε αθώα ελαφίνα να αποδεχτεί ένα νέο αίτημα φιλίας… Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης είναι ότι οι ήρωές της μας μεταφέρουν ενδυματολογικά στον αγαπημένο για το νεαρό κοινό κόσμο των Άνιμε, με δυνατές γραμμές, αλλά και με μεταμφιέσεις που θυμίζουν παραμύθι.

Ταρτούφος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Διασκευή για παιδιά της σπουδαίας κωμωδίας του Μολιέρου με πρωταγωνιστή τον δολοπλόκο Ταρτούφο, που αναστατώνει τη ζωή της οικογένειας του εύπιστου Οργκόν.

Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο

  • Αφήγηση
  • Διάρκεια: 60 '

Μια διαδραστική παράσταση η οποία βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου για την έννοια του πολέμου και της ειρήνης, με μουσικές και τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά. Με το βλέμμα στραμμένο σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, τους πολέμους και τις συνέπειές τους στη ζωή των παιδιών, η Παραμυθοχώρα ζωντανεύει μια ιστορία όπου, ο εχθρός απογυμνώνεται από τα όπλα του. Από την ίδια του την επιθετικότητα. Μία παράσταση με διαχρονικά αντιπολεμικά μηνύματα χρησιμοποιώντας μία μίξη τεχνικής με αφήγηση, κούκλες άμεσης κίνησης, μαρότ, επίπεδες, γιγαντόκουκλες, τεχνικές θεάτρου, μαύρου θεάτρου και πολυμέσων.

Pinkfong Baby Shark Live Show

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα μουσικοκινητικό σόου που προωθεί μια διασκεδαστική διαδικασία μάθησης για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και είναι εμπνευσμένο από τα αγγλικά παιδικά τραγούδια του Pink Fong.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 115 '

Είναι η τέταρτη φορά που ο σκηνοθέτης ανεβάζει το εμβληματικό λογοτέχνημα για παιδιά που μας ταξιδεύει στη ζωή του εννιάχρονου ήρωα στην Αθήνα της Κατοχής.

Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 80 '

Ήρωας του οικολογικού παραμυθιού είναι ο ατίθασος Νιλς, που, μεταμορφωμένος σε νάνο από ένα ξωτικό, ταξιδεύει μαζί με τον Μάρτιν, τον λευκό χήνο του και ένα σμήνος από αγριόχηνες πάνω από βουνά και θάλασσες, δάση και ποτάμια, χωριά και πολιτείες. Σ΄ αυτό το ταξίδι, ο Νιλς ανακαλύπτει τα μυστικά της φύσης, τη ζωή των ζώων και των πουλιών και μαθαίνει να τα αγαπά, να τα προστατεύει και να τα σέβεται μέσα από περιπέτειες και μοναδικές εικόνες. Παρέα με τη σοφή Αγριόχηνα Άκα, την Αλεπού, τον Αργυροπελεκάνο και την Πουπουλένια αναγνωρίζει την αξία της ομαδικότητας και την αρετή της αλληλοβοήθειας.

...Και βγαίνω

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 45 '

Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, χορό και διαδραστικό παιχνίδι για τα πρώτα βήματα των πολύ μικρών παιδιών στον κόσμο των μεγάλων με όχημα το πώς βοηθάει η φαντασία την κατανόηση της πραγματικότητας και το που τελειώνει το «Εγώ» και που αρχίζει ο κόσμος.

Φρικαντέλα

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Το μπεστ σέλερ του Ευγένιου Τριβιζά ανεβαίνει σε μια χριστουγεννιάτικη υπερπαραγωγή λυρικού θεάτρου για όλη την οικογένεια, με ζωντανή πολυμελή συμφωνική ορχήστρα και παιδική χορωδία.

Ο ήχος των σκιών

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Ηλ. Καρελλάς δημιουργεί μια εκπαιδευτική παράσταση γεμάτη ρυθμό και γιγαντοφιγούρες του Καραγκιόζη που εμπνέεται από τους ήχους που συναντάμε στο θέατρο σκιών. Με την Αρ. Κετιμέ στο τραγούδι και το σαντούρι.

Του τραγουδιού το παραμύθι

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 70 '

Οι μελοποιημένοι στίχοι μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως ο Ελύτης και ο Σεφέρης ενέπνευσαν ένα παραμύθι με πρωταγωνιστές έναν μικρό παλιάτσο και μία κούκλα.

Η βασίλισσα των πάντων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 45 '

Η παράσταση, με όχημα τη φαντασία, ταξιδεύει μωρά, παιδιά και γονείς σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Μέσα σε 40 λεπτά ξεδιπλώνονται μαγικά μέρη με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ζώα, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια. Καθισμένοι σε μαξιλάρια, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους παρακολουθούν μια ταλαντούχα χορεύτρια-περφόρμερ και έναν χαρισματικό μουσικό κρουστών, που παίζει ποικίλα όργανα από όλο τον κόσμο αλλά και καθημερινά αντικείμενα, και συμμετέχουν ενεργά, χτυπώντας καμπάνες, δημιουργώντας τον άνεμο, φτιάχνοντας ήχους και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να βοηθήσουν τη Βασίλισσα στο ταξίδι της για την αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας.

ΝτοΝτό!

  • Παράσταση-Θεατρικό Παιχνίδι
  • Διάρκεια: 40 '

Πρωτότυπη βρεφική διαδραστική παράσταση με ήχους, χρώματα, μουσική και κίνηση, για τις στιγμές του παιδιού λίγο πριν κοιμηθεί.

Μια τελεία… είναι μόνο η αρχή!

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Η παράσταση-εργαστήρι, που μέσα από τη βιωματική μάθηση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Πίτερ Ρέινολντς «Η τελεία». Ο Πέρι, ο ήρωας της ιστορίας μας, δεν έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και συχνά́ τα παρατάει με την πρώτη δυσκολία. Δε μιλάει για τα προβλήματά του σε κανέναν, παρά μόνο στην κούκλα του, τον Πουκ. Μια μέρα αρχίζει να του απαντάει η κούκλα (!) και όλα αλλάζουν στην ζωή́ του.

Underwater

  • Χοροθέατρο
  • Διάρκεια: 30 '

Οι δύο μητέρες και καλλιτέχνιδες Ξένια Αηδονοπούλου και Γεωργία Τέγου δημιούργησαν μια χοροθεατρική παράσταση, με σύμμαχο μια διακεκριμένη ελληνοβρετανική δημιουργική ομάδα. Πρόκειται για το μαγικό ταξίδι μιας μπαλαρίνας που ξυπνά από έναν ύπνο γεμάτο όνειρα στον ωκεανό, γεμάτο ήχους, χρώματα και αμέτρητες μπουρμπουλήθρες. Γονείς και βρέφη βρίσκονται σε ένα κύκλο επί σκηνής, στη βρεφική παράσταση που διεγείρει τη φαντασία των παιδιών και όλες τις αισθήσεις τους.

Οικογένεια Νώε

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Η μεγάλη επιτυχία επιστρέφει στη σκηνή για να μιλήσει για την οικολογία, την προστασία των ζώων και τη σχέση μας με τη φύση, με χιούμορ, σασπένς και τρυφερότητα.

Γιαγιά Σμύρνη

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 70 '

Ο Σωκράτης, ένας άνδρας κοντά στα σαράντα, έχει απορροφηθεί από την καθημερινότητα. Έπειτα, όμως, από μία μυστηριώδη συνάντηση μ’ έναν ζητιάνο πρόσφυγα, βρίσκεται «παγιδευμένος» στο «αλλού». Εκεί που όλα τα αδύνατα είναι δυνατά. Εκεί που ζουν τα παραμύθια που του έλεγε η Σμυρνιά γιαγιά του. Με συνοδοιπόρο ένα τζίνι, τον Αμάν, ταξιδεύει μέσα από μικρασιάτικα παραμύθια και τραγούδια σε αναμνήσεις ριζωμένες πολύ βαθιά. Μέσα από αυτό το ταξίδι, ο Σωκράτης αρχίζει να ανακαλύπτει τι είναι σημαντικό και τι όχι και στο τέλος, έρχεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα: θα βοηθήσει τον εαυτό του ή θα απλώσει το χέρι στον συνάνθρωπο που τον έχει ανάγκη;

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Τα βασικά υλικά της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική, η διάδραση, η κίνηση, η παντομίμα, η ευθύνη και ο σεβασμός με τα οποία η ομάδα Μικρός Νότος σχεδιάζει τις παραστάσεις της, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ράφτης με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις και τις διάλεγε προσεκτικά για να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της πόλης. Έτσι, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Όσο, όμως, η πόλη μεγάλωνε οι κάτοικοι ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν ήρθε ένας βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν μπορούσαν να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα με πολύ αγάπη.

Ερωτόκριτος

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 75 '

Το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης ανεβαίνει σε μια διασκευή για παιδιά που ζωντανεύει έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι μεγάλες αρετές.

Παίζοντας με τον παππού Αριστοφάνη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Ο αρχαίος σατιρικός ποιητής έρχεται στο σήμερα και ζητάει από τους μικρούς θεατές να τον ξεναγήσουν στη σημερινή εποχή. Έπειτα τους ταξιδεύει στην περίοδο στην οποία έζησε και στα έργα του.

Το πάρτυ! - Μάικ ο Φασολάκης

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 75 '

Ο αγαπημένος πράσινος ήρωας και η παρέα του επιστρέφουν σε μια ιστορία για την αγάπη και τις αξίες της φιλίας, της οικολογίας, της αποδοχής και της αλληλεγγύης.

Στη γειτονιά του Καραγκιόζη

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 70 '

Με ένα διαφορετικό έργο κάθε εβδομάδα, από κωμωδίες, περιπέτειες και έργα φαντασίας μέχρι ιστορικά και ηρωικά, μας περιμένει ο γνωστός καραγκιοζοπαίκτης που κλείνει 35 χρόνια στο θέατρο σκιών.

Παραμύθι χωρίς όνομα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Στο βασίλειο των Μοιρολάτρων, ο Αστόχαστος γιος του βασιλιά Συνετού, διαδέχεται τον πατέρα του στον θρόνο. Ο νέος βασιλιάς ενδιαφέρεται μόνο για διασκέδαση και καλοπέραση. Όπως είναι φυσικό σε λίγο καιρό το βασίλειο καταρρέει. Το θησαυροφυλάκιο αδειάζει. Η χώρα δανείζεται συνέχεια και ο τόπος ερημώνει. Μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση, ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να δράσει. Με βοηθό την μικρή του αδερφή και μετά από πολλές περιπέτειες θα κατορθώσει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να ανορθωθεί η χώρα. Το έργο πρόκειται να διασκεδάσει τα παιδιά αλλά και να τους δείξει την αξία της συλλογικότητας.

Τριγωνοψαρούλης The Musical

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 75 '

Ο αγαπημένος ήρωας της παιδικής λογοτεχνίας, που φέτος κλείνει 25 χρόνια ζωής, μπαίνει σε νέες περιπέτειες σε μια παράσταση με τα γνωστά τραγούδια της ομώνυμης σειράς, εντυπωσιακά σκηνικά, κοστούμια και ακροβατικά. Με φόντο τον ύφαλο της Αουρέλια εξελίσσεται το ευφάνταστο μιούζικαλ που μιλάει για τη φιλία, την αγάπη και τη διαφορετικότητα, όπου έχει ξεσπάσει πανθαλάσσιος πόλεμος. Ο Τριγωνοψαρούλης παρέα με τους φίλους του, την κυρία Σουπιά, τον Αστερία και τη Γλώσσα θα παλέψουν για να νικήσουν για ακόμη μια φορά τον Αχινό σε έναν μεγάλο τελικό ψαρόσφαιρου.

Ο λύκος και τα επτά κατσικάκια

  • Θέατρο Κούκλας
  • Διάρκεια: 50 '

Κούκλες, ηθοποιοί και θεατές μπλέκονται σε ένα σκηνικό παιχνίδι εμπνευσμένο από το παραμύθι των αδερφών Γκριμμ. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του Κακού Λύκου, που ζει μόνος με το όνειρο να αποκτήσει φίλους, αλλά και των μικρών κατσικιών που λατρεύουν τη μουσική και ονειρεύονται μια μεγάλη συναυλία. Όταν μια μέρα ο Λύκος θα χτυπήσει την πόρτα τους, θα ξεκινήσει μια περιπέτεια που θα τους αλλάξει τη ζωή, αποδεικνύοντας πως η τέχνη μας ενώνει όλους.

Τα τρία γουρουνάκια

  • Θέατρο Κούκλας
  • Διάρκεια: 50 '

Διαδραστικό μιούζικαλ με ηθοποιούς και κούκλες, σε μουσική Πλ. Ανδριτσάκη.

Αβγώ

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 40 '

Βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 3 ετών βιώνουν μια αξέχαστη πολυαισθητική εμπειρία στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους πολύ μικρούς θεατές. Το Αυγό ως αρχή. Το Αυγό ως το «μέσα», το «ζεστά», ως ασφάλεια αλλά και ως προετοιμασία. Όλοι ήμασταν μέσα σε ένα αυγό. Κι όλοι θελήσαμε και τολμήσαμε να βγούμε από αυτό. Στην παράσταση παρακολουθούμε ένα μικρό ανθρωπάκι το οποίο αναπτύσσεται και προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο, ενόσω βρίσκεται μέσα σε ένα αυγό. Όλα τα ερεθίσματα (η μουσική, η μιμική, η παραγωγή ήχων) οδηγούν κλιμακωτά και αναπόφευκτα στη στιγμή της απόφασης «Θα βγω!».

Ο Καραγκιόζης του Τάσου Κώνστα

  • Θέατρο Σκιών
  • Διάρκεια: 50 '

Ο καραγκιοζοπαίκτης Τάσος Κώνστας εμψυχώνει τον αγαπημένο ήρωα της λαϊκής μας παράδοσης και την παρέα του σε ένα διαφορετικό έργο κάθε φορά: «Ο Καραγκιόζης ανθοπώλης» (23/4 & 30/4).

Λάχανα και Χάχανα - Ο Καλός μου Εαυτός

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 70 '

Τα πιο αγαπημένα τραγούδια της σειράς «Λάχανα και χάχανα» αλλά και ολοκαίνουργια τραγούδια συνθέτουν τη νέα μουσικοθεατρική ιστορία για τη σημασία της θετικής σκέψης και της αυτοεκτίμησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Ο Πίπης, ο Μαθητευόμενος Νεράιδος, μαζί με τον Ατσίδα, την Χαχανένια και τον Λαχανίδα μάς παρασύρουν σε ένα ταξίδι προς αναζήτηση του καλύτερού μας εαυτού, μαθαίνοντας παράλληλα για τις έννοιες της «αυταγάπης», της «αυτεπάρκειας», της «αυτοεκτίμησης», τη σημασία της θετικής σκέψης και τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Η μέθοδος «Τραγουδώ και Μαθαίνω» είναι το κλειδί για αυτό το ευφάνταστο ταξίδι γεμάτο χιούμορ, τραγούδι και πολλή μουσική.

Η Βασιλοπούλα Ροδογάλη και ο Χρουσαητός Άτυς

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα σμυρναίικο λαϊκό παραμύθι που αφηγείται με μουσική και τραγούδι την ιστορία αγάπης της βασιλοπούλας Ροδογάλης και του Χρουσαητού Άτυ που μιλάει για την αξία της αποδοχής και τη συντροφικότητα.

Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Η παράσταση που την προηγούμενη σεζόν είδαν περισσότεροι από 40.000 θεατές, συνεχίζεται ανανεωμένη ανεβάζοντας στη σκηνή το πιο πρόσφατο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Μάικ Κένι που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θέατρο, χορός, τραγούδι, αλλά και θέατρο σκιών, όλα συνυπάρχουν αρμονικά στο γεμάτο ελπίδα αντιπολεμικό έργο που τονίζει την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία. Στο Λονδίνο του 1944, που βομβαρδίζεται, η μικρή Λέτι, ένα κορίτσι μικτής καταγωγής, πρέπει να μείνει ασφαλής, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά λόγω του πολέμου. Με μια βαλίτσα και ένα γράμμα στο χέρι, οι γονείς της την βάζουν στο τρένο για να την στείλουν σε μια απομονωμένη φάρμα στην εξοχή. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της συναντώντας την αυστηρή κηδεμόνα κυρία Πιρς, τον νεαρό Κόνραντ και μια πολύ επιθετική… χήνα!

Απαγορεύεται η μουσική!

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 70 '

Όσο κι αν ο ανατρεπτικός της τίτλος προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, η κεφάτη αυτή παράσταση έρχεται να μας αποδείξει ότι η μουσική είναι παντού. Σε μια όμορφη και ήσυχη πολυκατοικία, ο κύριος Ευδαίμων, ένας στρυφνός και πειθαρχημένος διαχειριστής, ζει μια απολύτως αθόρυβη καθημερινότητα. Όλα ανατρέπονται, όμως, όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει ένας νεαρός μουσικός. Επειδή τον ενοχλούν οι μελωδίες του, καταστρώνει ένα παμπόνηρο σχέδιο για να τον διώξει. Την ίδια ώρα, ο νεαρός γείτονας, προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία του, αποδεικνύοντάς του ότι η μουσική βρίσκεται παντού, ακόμη και μέσα στην αποστειρωμένη ζωή του. Το κείμενο υπογράφουν οι, δύο φορές βραβευμένοι με το Κρατικό Βραβείο, συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη.

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Μουσικοθεατρική διασκευή της ομώνυμης σειράς παιδικών βιβλίων του Βρετανού Ντέιβιντ Μακ Κι, που μέσα από την ιστορία ενός πολύχρωμου ελέφαντα μιλά για τη διαφορετικότητα, το φόβο, τη συλλογικότητα, τη φιλία.

Ειρήνη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Διασκευή της επίκαιρης αριστοφανικής κωμωδίας σε ένα σύγχρονο παραμύθι-ύμνο στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό που εστιάζει στα πεδία ενδιαφέροντος των παιδιών και των εφήβων του σήμερα.

Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Οι τρεις κωμωδίες του Αριστοφάνη, «Ειρήνη», «Αχαρνής» και «Πλούτος» ενώνονται σε μία παράσταση.

Το προσφυγάκι

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Μπορεί άραγε ένα άγαλμα να είναι πρόσφυγας που άλλαξε πατρίδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή; Η παράσταση για όλη την οικογένεια απαντά με όχημα το λόγο, τη μουσική και το τραγούδι.

Άτα με τη γάτα

  • Θέατρο Κούκλας
  • Διάρκεια: 40 '

Μια πρωτότυπη διαδραστική παράσταση βρεφικού θεάτρου, που εξιστορεί τη μεγάλη περιπέτεια του μικρού Τάκη, φέρνοντας τα πολύ μικρά παιδιά σε μια πρώτη επαφή με το θέατρο που δραστηριοποιεί τις αισθήσεις και αναπτύσει τα συναισθήματα τους. Ο Τάκης ταξιδεύει στο όνειρό του με μια παραμυθένια γάτα και μαζί γνωρίζουν τον κόσμο.

Ο Του-του και η Τσαφ-τσουφ

  • Θέατρο Κούκλας
  • Διάρκεια: 40 '

Δύο φίλοι ξεκινούν ένα ταξίδι, σε μια διαδραστική κουκλοθεατρική παράσταση που φέρει τα πολύ μικρά παιδιά σε μια πρώτη επαφή με το θέατρο.

Ένας ελέφαντας στο δωμάτιο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα σύγχρονο έργο που προσεγγίζει με ευαισθησία το θέμα της απώλειας μνήμης και το χάσμα μεταξύ των τριών γενιών μιας οικογένειας.

Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 75 '

Στην παράσταση (που βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή), πρωταγωνιστεί ο Αλφαβητούλης - Λευτέρης, ένας απίθανος χαρακτήρας που αναζητά τον πιο μελωδικό τρόπο για να μάθει τα γράμματα της Αλφαβήτας και τα μυστικά τους. Στο πλευρό του στέκεται ο Άνθρωπος Ορχήστρα – Αλκιβιάδης, ο οποίος μέσα από τραγούδια και ρυθμούς και με την πολύτιμη βοήθεια του κοινού θα βοηθήσει τον συμπαθητικό αυτό ήρωα να ανακαλύψει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο τα 24 γραμματάκια. Φορτώνεται τα μουσικά του όργανα και, παρέα με τον Αλφαβητούλη και τους μουσικούς που παίζουν επί σκηνής, μετατρέπουν κάθε γράμμα της Αλφαβήτας σε νότες, ιστορίες, εικόνες, τραγούδι και χορό.

Α μπε μπα μπλε

  • Θέατρο Κούκλας
  • Διάρκεια: 40 '

Μια πολύχρωμη παράσταση για τους μικρούς θεατές από 10 μηνών έως 2,5 ετών με μουσική, παιχνίδι με αντικείμενα και διάδραση, που μιλάει για την μεγάλη περιπέτεια που ξεκινά όταν τα Χρώματα, που ζούσαν στην Παλέτα, αποφασίζουν να ταξιδέψουν και να χρωματίσουν τον κόσμο μας.

Η πόλη των χαμένων ρομπότ

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα φουτουριστικό παραμύθι που αφηγείται την ιστορία ενός ρομπότ που ανακαλύπτει τον εαυτό του, διεκδικεί την ελευθερία του και ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Γκριμ και Γκριμ

  • Σύνθεση Παραμυθιών
  • Διάρκεια: 70 '

Τρία παραμύθια των αδελφών Γκριμ –«Ρουμπελστίνσκιν», «Ο ψαράς και η γυναίκα του», «Ο πρίγκιπας βάτραχος»– ενέπνευσαν ένα καινούργιο έργο που απευθύνεται στα σημερινά παιδιά.

Η χώρα των πουλιών

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Διασκευή του αριστοφανικού έργου «Όρνιθες» για παιδιά που μιλά για το όνειρο του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του και να ζήσει σε μια ιδανική χώρα.

Δαίδαλος και Ίκαρος

  • Κουκλοθέατρο
  • Διάρκεια: 60 '

Η πρώτη χάρτινη τρισδιάστατη pop up παράσταση με κατασκευές, κούκλες, αντικείμενα φτιαγμένα με παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές, μουσική και αφήγηση αναδεικνύει τον αρχαιοελληνικό μύθο από νέα οπτική.

Οι 5 του Αιγαίου

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 65 '

Μια παράσταση-ταξίδι με πέντε θαλασσόλυκους πάνω σε μια βάρκα, οι οποίοι συναντούν στο δρόμο τους τις ιστορίες και τους μύθους που έχουν συνδεθεί με το Αιγαίο πέλαγος.

Η συμμορία του μεσονυκτίου

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 80 '

Μια μυστική συμμορία πέντε παιδιών με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές πρωταγωνιστεί στη γεμάτη χιούμορ και τρυφερότητα ιστορία που μιλά για διαχρονικές αξίες, όπως η σημασία της αλληλεγγύης, η αξία της συνεργασίας, η διαφορετικότητα και η αποδοχή, η πολυπολιτισμικότητα, κι ακόμη περισσότερο η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η αισιοδοξία, με φόντο το θάλαμο ενός νοσοκομείου όπου όλα μπορούν να συμβούν όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα! Ένα μπαλάκι του κρίκετ προσγειώνεται στο κεφάλι του Τομ και εισάγεται στο νοσοκομείο «Λορντ Φαντ», το πιο παράξενο του Λονδίνου. Εκεί, τον υποδέχεται ένας μυστήριος θυρωρός με παραμορφωμένο σώμα, που το πραγματικό του όνομα αποτελεί γρίφο και ένας νεαρός γιατρός, που αν είσαι παιδί, μπορείς εύκολα να ξεγελάσεις. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, όταν στην παιδιατρική πτέρυγα συναντά μια προϊσταμένη, που παραδόξως, δε συμπαθεί καθόλου τα παιδιά. Όμως, ευτυχώς, στο θάλαμο που τον μεταφέρουν, έχει συγκατοίκους τη δυναμική Άμπερ, τον Τζορτζ που λατρεύει τις σοκολάτες, τον συνομήλικο του Ρόμπιν, που προς το παρόν δεν βλέπει καθόλου και τη δεκάχρονη Σάλι που την περισσότερη ώρα κοιμάται. Η παρέα θα τον μυήσει στη «Συμμορία του μεσονυκτίου», που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε όνειρο.

Ελαφονταίν, ο Αίσωπος αλλιώς

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Ο Ελαφονταίν, το σοφό ελάφι, έρχεται ως απεσταλμένος του Αισώπου, για να λύσει τις διαφορές των ζώων και να φέρει την ειρήνη.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας... αλλιώς

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 80 '

Μουσική εκδοχή του κλασικού παραμυθιού-ύμνος στην εσωτερική ομορφιά της Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ γεμάτη χιούμορ, λυρισμό, δράση και τραγούδια.

Όλιβερ Τουίστ

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Ένας 20μελής θίασος, που αποτελείται από ηθοποιούς και παιδιά, μιλά για τις αξίες της ζωής μέσα από την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που μετατράπηκε σε σύμβολο ελπίδας κι αισιοδοξίας.

Μίλτος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 45 '

Η διαδραστική ιστορία του Μίλτου, ενός αδέσποτου σκύλου που έρχεται να αλλάξει την άποψή μας για τη σχέση μας με τα ζώα, αλλά και με το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Ρομπέν των δασών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Ρομπέν των δασών. Ένας νέος με όραμα. Ένας νέος γεμάτος αρετές. Αρετές που είναι ιδανικές να υπάρχουν σε κάθε κοινωνία. Η προστασία των αδύναμων, η επαναστατική διάθεση, η ευγένεια, η ενσυναίσθηση και η γενναιότητα είναι κάποιες από αυτές. Με φόντο το δάσος του Σέργουντ, ο Ρομπέν μαζί με τους φίλους του και την στήριξη της αγαπημένης του Μάριον θα πολεμήσουν μαζί την αδικία. Στόχος του να προστατέψει τους φτωχούς και να τους προσφέρει όσα έχουν ανάγκη για να ζήσουν μια τίμια ζωή αλλά και να φτιάξει μια ομάδα που όλοι θα έχουν κοινό μέλημα το καλό και την αγάπη σε όλο το Βασίλειο.

Το αερόστατο της ειρήνης

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Δύο παράξενα παιδιά αποφασίζουν να ταξιδέψουν με αερόστατο, αλλά μια απρόσμενη συνάντηση θα αλλάξει τα σχέδιά τους.

Πράκτορες του Πλανήτη - Τα τέρατα των θαλασσών

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 90 '

Μουσικοθεατρική διασκευή ενός επεισοδίου από τη βραβευμένη σειρά παιδικών βιβλίων της Ελ. Ανδρεάδη για την κλιματική κρίση και τη ρύπανση των θαλασσών, όπου οι ηθοποιοί αλληλεπιδρούν με animation.

Ο θησαυρός της Βαγίας

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Μια παρέα παιδιών βρίσκεται στο νησί της Αίγινας για τις καλοκαιρινές διακοπές. Εκεί, οι μικροί ήρωες συναντούν μια οικογενειακή φίλη, η οποία φροντίζει έναν Γερμανό ασθενή, τον Χανς, που πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειας Χαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Όταν μαθαίνουν πως εκείνος έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες.

Ειρήνη

  • Κωμωδία

Παράσταση-παιχνίδι με χορό, τραγούδια και ζωντανή μουσική πάνω στο αντιπολεμικό έργο που αναδεικνύει την ομαδικότητα, την ομόνοια, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και τη σχέση μας με τη φύση.

Η Χάιντι και τα βουνά

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 105 '

Μουσική εκδοχή της διαχρονικής ιστορίας της Γιοχάνα Σπίρι που μιλά για το ταξίδι προς την ενηλικίωση, τη φιλία, τη γενναιοδωρία, την αγάπη και τη δίψα για ζωή.

Όλιβερ Τουίστ

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας ήρωας-σύμβολο, που καταφέρνει να διατηρήσει την καλοσύνη και την ακεραιότητά του μέσα σε έναν άδικο κόσμο, κι ένα έργο επίκαιρο, καθώς παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Ο γάτος ο Ηλίας δεν καταφέρνει να μπει στην παρέα του Τζα και του Τζίκι γιατί περπατάει παράξενα. Με τη βοήθεια της γλυκιάς γάτας Αλίκης, όμως, παίρνει θάρρος και βρίσκει αυτό που τον κάνει ξεχωριστό. Και επειδή «πίσω έχει η γάτα την ουρά» ο Ηλίας με το περίεργο περπάτημα έγινε ο ήρωας ολόκληρης της γατοσυνοικίας στη γεμάτη τραγούδι και χορό τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, το θάρρος και την αποδοχή.

Είμαστε πάτσι

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις θίγει η ξέφρενη κωμωδία με όχημα τη λυτρωτική σάτιρα, το δημιουργικό προβληματισμό, το γέλιο και τις μουσικές της Άννης Θεοχάρη και της Χαράς Γιαννούλα. Στο έργο μια εργαζόμενη μητέρα μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, την Τζίνα και τον Μάρκο. Και τα δύο παιδιά είναι ζωηρά και ανοιχτόμυαλα, και την βοηθούν εξίσου στις δουλειές του σπιτιού. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ένας νέος «μπαμπάς» έρχεται στη ζωή τους, αφού απαιτεί να τον υπακούν όλοι, ενώ μεταφέρει το θυμό που του προκαλεί η δουλειά του μέσα στο σπίτι. Μια μέρα τα δύο πιτσιρίκια αποφασίζουν να κάνουν τη δική τους «εξέγερση».

Ο Μπαλ στον αέρα

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 70 '

Τρεις ηθοποιοί σε ένα «πατάρι» ζωντανεύουν την ιστορία της Μαριλούς και του μπαλονιού της, χρησιμοποιώντας την εντυπωσιακή τεχνική της πλατφόρμας.

Οδύσσεια

  • Έπος

Είκοσι τρία χρόνια μετά την ιστορική παράσταση στο Ηρώδειο, η δημιουργός παρουσιάζει μια νέα εκδοχή του συναρπαστικού ταξιδιού του Οδυσσέα, αντλώντας από το ομηρικό έπος.

Χάιντι, η μικρούλα των βουνών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Η διαχρονική ιστορία του μικρού ορφανού κοριτσιού που υμνεί τη ζωή στη φύση σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια.

Ζορό - Η μάσκα του Ζορό

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Ο Ζορό παλεύει να υποστηρίξει τους κατοίκους του χωριού του χωρίς να αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα, σε μια διαδραστική παράσταση για τη φιλία, τη συνεργασία και τη δικαιοσύνη.

Το μαγικό πινέλο της Νουρ

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα μικρό κορίτσι δραπετεύει από την εμπόλεμη πόλη του, την Γκουέρνικα, και ξεκινάει ένα ταξίδι σε έναν χρωματιστό υπερρεαλιστικό κόσμο από σπουδαίους πίνακες που ζωντανεύουν. Τρυπώνει σε ένα τρένο μόνη της, με την ελπίδα ότι θα την οδηγήσει σε ένα μέρος όπου θα μπορεί να ζήσει ελεύθερη. Εξαντλημένη όπως είναι, την παίρνει ο ύπνος. Στο ίδιο τρένο ταξιδεύουν και δύο αδέρφια που, χωρίς να το καταλάβουν, βρίσκονται ξαφνικά μέσα στο όνειρο του κοριτσιού! Εκεί γνωρίζουν τον πολυλογά Μάγο, τον τετραπέρατο Γάτο και το μαγικό πινέλο μέσα σε έναν χρωματιστό κόσμο. Aλλά για να καταφέρουν να βγουν από κάθε πίνακα, πρέπει να προσπεράσουν ολοένα και πιο περίπλοκα εμπόδια… Μεταμορφώνονται στους μπλε Αρλεκίνους του Πικάσο, μπαίνουν στον εκτυφλωτικό κίτρινο κόσμο του Βίνσεντ βαν Γκογκ, συνομιλούν με τη Μόνα Λίζα και τελικά καταφέρνουν να ανοίξουν τη μεγάλη κόκκινη πόρτα του Ρόθκο - και ποιος ξέρει τι θα αντικρίσουν!

Ο θαυμαστός κόσμος της Μαργαρίτας

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Μια διαδραστική παράσταση με προβολές 3D mapping που μας μεταφέρει στο 2124 και μιλά για το πιο επίκαιρο από ποτέ ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Εξακόσια χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, στη Φρυγία, κάπου στα βάθη της Μικράς Ασίας, έζησε ένας δούλος, που τον έλεγαν Αίσωπο. Ήταν πολύ μελαχρινός (Αίσωπος, στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Αιθίοπας), κοντούλης, ασχημούλης, τραυλός, και κούτσαινε λιγάκι. Κι όμως, αυτό το βασανισμένο πλάσμα, πάλεψε σ’ όλη του τη ζωή για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Έκανε το όνομά του γνωστό σ’ όλο τον κόσμο και οι μύθοι του (υποδείγματα ήθους και ευθυκρισίας) γαλούχησαν γενιές και γενιές ανά τους αιώνες. Η παράσταση αυτή εισάγει τους θεατές στην πολυτάραχη ζωή του και θα διεξαχθεί στο υπαίθριο θέατρο του νεοσύστατου πάρκου εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Οι δεινόσαυροι επιστρέφουν - Jurassic Adventures

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα ταξίδι στην προϊστορική εποχή με πρωταγωνιστές «αληθινούς» δεινόσαυρους μέσα από την ιστορία μιας παρέας παιδιών και του καθηγητή τους σε ένα νησί.

Ροβινσώνας Κρούσος

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Μουσικοθεατρική εκδοχή του πολυμεταφρασμένου έργου του Ντάνιελ Ντεφόε με ζωντανή μουσική που περιγράφει τις περιπέτειες του ομώνυμου ναυαγού, ο οποίος παρέμεινε 28 ολόκληρα χρόνια σε ένα τροπικό νησί στην Καραϊβική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.