Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μέθοδο Μοντεσσόρι

Δύο βιβλία, εκ των οποίων το ένα διεθνές μπεστ σέλερ, για το μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς.

Μοντεσσόρι

Η μέθοδος "Μοντεσσόρι" αποτελεί βιωματική μάθηση που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0-24 ετών. Το μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης επινόησε η Μαρία Μοντεσσόρι, Ιταλίδα παιδαγωγός και η πρώτη γυναίκα ιατρός της χώρας της. Παρατήρησε και κατέγραψε τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουν τα παιδιά και μετά από χρόνια πειραματισμών στα πρώτα της σχολεία, γεννήθηκε αυτή η μέθοδος, που βασίζεται στην συνάντηση του παιδιού με την αυτοδιδασκαλία και έχει στοχο να κάνει το παιδί ανεξάρτητο. 

Με αφορμή την μέθοδο αυτό παρουσιάζουμε δύο βιβλία, εκ των οποίων το ένα διεθνές μπεστ σέλερ, για το μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς. 

"Μοντεσσόρι. 60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά" (Beth Wood)

Με αφορμή αυτόν τον εξαιρετικά ενδιαφέρον και διαδεδομένο τρόπο εκπαίδευσης η Beth Wood, πιστοποιημένη μοντεσσοριανή παιδαγωγός για παιδιά 0-3 και 3-6 ετών και βοηθός παιδαγωγού για παιδιά 6-12 ετών, έγραψε το βιβλίο "Μοντεσσόρι. 60 παιχνίδια και δραστηριότητες για μικρά παιδιά" για ηλικίκες 1-3 ετών.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου είναι καθοριστικά για την εξέλιξή του σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Σε αυτό το βιβλίο λοιπόν, που έχει στόχο να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να αναπτυχθούν σωστά, συναντάμε παιχνίδια που εστιάζουν στην καλλιέργεια συγκεκριμένης ομάδας δεξιοτήτων, οι οποίες χωρίζονται σε κινητικές, καλλιτεχνικής έκφρασης, σχετικές με τις καθημερινές-πρακτικές συνήθειες, κινητοποιήσης των αισθήσεων και γλωσσικές. Οι δραστηριότητες που προσφέρονται υλοποιούνται με υλικά που υπάρχουν ήδη στο σπίτι.

Στα παιχνίδια για την ανάπτυξη της κινητικότητας συναντάμε μεταξύ άλλων το "Περπάτα στη γράμμη", ένα κλασικό παιχνίδι Μοντεσσόρι για την ανάπτυξη της ισορροπίας. Τα υλικά που χρειάζονται είναι λίγη φαρδιά κολλητική ταινία με την οποία φτιάχνουμε μία ευθεία γραμμή (ή καμπύλη) στο πάτωμα και 2 ή 3 μικρά αντικείμενα τα οποία το παιδί μπορεί να κρατήσεις χωρίς να τα ρίξει. Στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζονται παιχνίδια που συνδυάζουν την τέχνη με το παιχνίδι, όπως η "Χρήση του ψαλιδιού με τον τρόπο Μοντεσσόρι". Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι ο συντονισμός ματιού-χεριού. 

"Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί" (Simone Davies)

Χρησιμοποιώντας τις αρχές και τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι, η Simone Davies εξηγεί μέσα από το διεθνές μπεστ σέλερ, "Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί", πώς να μεγαλώσουμε ανεξάρτητα και υπεύθυνα παιδιά και πώς να μετατρέψουμε τη ζωή μας με τα μικρά παιδιά σε μια δημιουργική περίοδο για όλη την οικογένεια.

Το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο είναι ότι μπορεί να διαβαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος ή επιλέγοντας μία σελίδα με ένα θέμα που μας ενδιαφέρει βρίσκοντας πρακτικές συμβουλές για να τις εφαρμόσουμε άμεσα, μαθαίνοντας να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού και μεγαλώνοντας ένα ανεξάρτητο παιδί που του αρέσει να μαθαίνει μέσα από την εξερεύνηση και την ανακάλυψη.

Ανοίγοντας στο κεφάλαιο με τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί στο σπίτι, προσαρμόζοντάς το στην καθημερινή ζωή, η Simone Davies έχει χωρίσει τις δραστηριότητες ανά ηλικιακή ομάδα και χώρο. Για παράδειγμα, στην κουζίνα ένα παιδί 12-18 μηνών μπορεί να σερβίρει ένα ποτήρι νερό με μια μικρή κανάτα, ένα παιδί 18 μηνών έως 3 χρονών μπορεί να ετοιμάσει ένα σνακ και ένα μεγαλύτερο παιδί 3-4 χρονών μπορεί να αδειάσει το πλυντήριο πιάτων. Έτσι το παιδί συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού και μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο από μικρή ηλικία. 

"Το παιδί αποτελεί ελπίδα και υπόσχεση για όλο το ανθρώπινο είδος" Δρ. Μαρία Μοντεσσόρι 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Φτιάξτε τις δικές σας αφίσες στο εργαστήριο του Planet G(reece)

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα μπούνε ακόμα πιο βαθιά στην τέχνη της γραφιστικής, φτιάχνοντας ένα δικό τους έντυπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Κοτσανά

Εκπλήξεις που θα μας μεταφέρουν στη "χώρα των υδάτων", στις αρχαίες ακαδημίες και την τέχνη της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στον κόσμο του έρωτα και της ανταλλαγής.

"Σημειωματάριο Mουσικής" στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι.Ρέντη

Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν με τη φωνή τους, συνθέτουν παρτιτούρες με εικόνες και ήχους και μαθαίνουν για τη σημασία της μουσικής με αφορμή το βιβλίο "Imagine" του Τζον Λενον.

Μικρός Νότος: Επιστρέφει με "Αισωπομαχίες" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πέντε διαχρονικοί μύθοι γίνονται αγνώριστοι και έρχονται στο σήμερα μέσα από μια πολύχρωμη παράσταση φτιαγμένη από αγνά χειροποίητα υλικά, ζωντανή μουσική και τραγούδια, χιούμορ και απρόβλεπτες μεταμορφώσεις.

Ο Καραγκιόζης γιορτάζει το καρναβάλι στις "Φιγούρες & Κούκλες"

Οι απόκριες για τα παιδιά ξεκινάνε με ένα μασκέ πάρτι στον μπερντέ του Τάσου Κώνστα και ένα αποκριάτικο εργαστήριο μάσκας.

Ο "Φιλάργυρος" του Μολιέρου για παιδιά

H παιδική σκηνή Ονειροπόληση παρουσιάζει στο θέατρο Βρετάνια το κλασικό έργο σε θεατρική διασκευή για παιδιά.

Αποκριάτικα εργαστήρια στο Μουσείο Πειραμάτων

Οι μεγάλοι επιστήμονες 8-12 ετών θα ανακαλύψουν το πρώτο Science Escape Room ενώ οι πιο μικροί θα λάβουν μέρος στο αποκριάτικο εργαστήριο.