"Παίζουμε Κινηματογράφο;": Ένα παραμύθι μας συστήνει στον μαγικό κόσμο των ταινιών

Η Cinemathesis παρουσιάζει ένα από τα ελάχιστα παραμύθια για παιδιά που γράφτηκαν ποτέ στην Ελλάδα με επίκεντρο την τέχνη του κινηματογράφου.

Παίζουμε Κινηματογράφο;

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για μια τέχνη που αιχμαλωτίζει το βλέμμα τους και τα συντροφεύει από νηπιακή ηλικία; Πώς μπορείς να τα μάθεις βασικές έννοιες με τρόπο που να ταιριάζει στην ηλικία και τις προσλαμβάνουσές τους; Πώς μπορούν να γνωρίσουν τον κινηματογράφο μέσα από ένα παραμύθι; Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ρενέ Μαγκρίτ, η Χάνα Χοχ, ο Μορμόλης, οι Monty Pythons και τόσοι άλλοι, συγκατοικούν στις σελίδες αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού μαζί με μικρά παιδιά γεμάτα απορίες για κινηματογραφικά και εικαστικά ρεύματα και επιρροές. Γιατί ο κινηματογράφος είναι ένα παιχνίδι, μοναδικό και αξέχαστο.

Η Cinemathesis, η δραστήρια εκπαιδευτική κινηματογραφική εταιρεία που ταξιδεύει από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, παρουσιάζει ένα από τα ελάχιστα παραμύθια για παιδιά που γράφτηκαν ποτέ στην Ελλάδα με επίκεντρο την τέχνη του κινηματογράφου. Με απλή και καίρια γραφή, ολοζώντανη αφήγηση και παιγνιώδες ύφος, και μια ευρηματική, ονειρική, αισθητικά άρτια εικονογράφηση, το παραμύθι "Παίζουμε Κινηματογράφο;" σε κείμενο Γιάννας Δεληγιάννη και εικονογράφηση και σχεδιασμό Σάκη Στριτσίδη πολλαπλασιάζει τα οφέλη της ενασχόλησης με τον κινηματογράφο και το παιχνίδι.

Παίζουμε Κινηματογράφο;

"Η σύλληψη αυτού του βιβλίου έγινε επιστρέφοντας από ένα ταξίδι σε κάποιο ακριτικό νησί με έναν μαθητή. Πηγή έμπνευσης είναι τα παιδιά, όλα τα παιδιά που συναντάμε όλα αυτά τα χρόνια σε μικρά νησιά, χωριά και πανέμορφους τόπους τους οποίους επισκεπτόμαστε με τις κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές δράσεις της Cinemathesis και διψούν για επαφή με τις τέχνες. Το "Παίζουμε κινηματογράφο;” αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπωθούν ιδέες, σκέψεις, όνειρα, εικόνες που ταξιδεύουν στις ψυχές των παιδιών και που τις εκφράζουν χωρίς αυτολογοκρισία, χωρίς εξήγηση και χωρίς να οριοθετούν τη φαντασία τους. Με αφορμή το βιβλίο, "παίζουν” με μια ιδέα, ένα σενάριο, έναν φανταστικό σκηνικό χώρο, με υπερρεαλιστικούς χαρακτήρες, συνδέσεις και αποτυπώματα παιδικής ηλικίας και όχι μόνο, με θαυμαστά αποτελέσματα" σημειώνει η Γιάννα Δεληγιάννη, ιδρύτρια της Cinemathesis, σκηνοθέτις και εκπαιδεύτρια κινηματογράφου.

Παίζουμε Κινηματογράφο;

Ένα βιβλίο γεμάτο κινηματογραφικές και εικαστικές αναφορές, ερεθίσματα από τις Καλές Τέχνες, αλλά και μνήμες γεμάτες παιχνίδι στο δρόμο, γεύση από γλειφιτζούρια, δροσερές βουτιές και καλοκαιρινά βράδια στα θερινά τα σινεμά.

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και online στο cinemathesis.com.

Η 1η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "Παίζουμε Κινηματογράφο;" υπό την αιγίδα και με υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/01/2023

Νέες δημιουργικές δράσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Για πρώτη φορά, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δράσεις και για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.

Η μάθηση γίνεται παιχνίδι στην παράσταση "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα"

Το θεατρικό θα ανέβει για πέντε μόνο παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Τα λάθη μας γίνονται πηγή έμπνευσης στους "Πρωινούς Σελιδοδείκτες" του "σχεδία home"

Μια ενδιαφέρουσα δράση για παιδιά 5-10 ετών, που συνδυάζει την ανάγνωση με την δημιουργική απασχόληση και ένα λαχταριστό δεκατιανό, πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στο σχεδία home.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, εργαστήρια, περιήγηση στους χώρους του Μεγάρου, γνωριμία με τους συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος, είναι μεταξύ άλλων μερικές από τις δράσεις που θα δούμε προσεχώς.

Μια αφηγηματική παράσταση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Η αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω και σε ενήλικες.

Θέατρο και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη"

Δύο βρεφικά έργα, δύο θεατρικά έργα για παιδιά 3-10 ετών, και έξι διαφορετικά εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα για παιδιά από 2-12 ετών.