5 βιβλία για παιδιά που αυξάνουν την ενσυναίσθηση

Οι προτάσεις που θα αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη με απόλυτα ψυχαγωγικό τρόπο.

βιβλία για ενσυναίσθηση

Μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες που προσπαθούν να διαπλάσουν οι γονείς στα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, ή διαφορετικά, η ενσυναίσθηση. Η καλλιεργημένη ενσυναίσθηση επηρεάζει τις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους και αυξάνει την αποτελεσματική επικοινωνία με το περιβάλλον τους. Πώς όμως μπορούν να συμβάλλουν τα βιβλία στην ανάπτυξή αυτής της πολύτιμης δεξιότητας;

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα βιβλία που ξεχωρίσαμε, τα οποία με απλό, ευχάριστο και συγχρόνως παιδαγωγικό τρόπο, βοηθούν το παιδί να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και τους γύρω του.

τα παπούτσια των άλλων

"Τα παπούτσια των άλλων"

H συγγραφέας του βιβλίου "Το κουτί του Σιλάν", Άλκηστη Χαλικιά πραγματεύεται στα "Παπούτσια των άλλων" (εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου) με αλληγορικό τρόπο το πώς αισθάνεται κάποιος όταν μπαίνει στη θέση του άλλου. Η ιστορία της Ματού που μένει με την οικογένειά της κοντά στο Παρίσι περνάει καθημερινά στη διαδρομή της για το σχολείο από το τζαμί της πόλης, όπου παρατηρεί πολλά ζευγάρια παπούτσια. Η απόφαση της ηρωίδας να δοκιμάζει κάθε μέρα και ένα διαφορετικό ζευγάρι παπουτσιών σε ένα φανταστικό παιχνίδι, θα της ανοίξει έναν άλλο κόσμο, τον κόσμο της αλληλοκατανόησης. Το βιβλίο, υποψήφιο στα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2020 και στα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη στην κατηγορία παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση, χτίζει γέφυρες μεταξύ γονιού και παιδιού με την διαφορετική οπτική που προσφέρει για τη γονεϊκή σχέση. Εκδόσεις Ίκαρος

αόρατη

"Αόρατη"

Το τρυφερό βιβλίο του Τομ Περσιβάλ, σε μετάφραση Φιλίππου Μανδηλαρά, για την προσχολική ηλικία (από τριών ετών και άνω) μάς εισάγει στο πώς είναι άραγε να αισθάνεσαι αόρατος –όπως η μικρή Ιζαμπέλ, όταν αναγκάζεται με την οικογένειά της να μετακομίσει στην άλλη άκρη της πόλης. Έχοντας αφήσει πίσω της όλες τις αναμνήσεις και όσα της ήταν οικεία, αρχίζει να νιώθει αόρατη. Μέσα από μία γενναία απόφαση όμως, να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη γύρω της, μαθαίνει ότι ακόμα και μια μικρή πράξη μπορεί να αλλάξει πολλά.
Εκδόσεις Ίκαρος

το αγαπημένο μέρος του Εκτορα


"Το αγαπημένο μέρος του Έκτορα"

Το βιβλίο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας (APA) σε συγγραφή και εικονογράφηση Τζο Ρουκς και μετάφραση Αυγής Δαφερέρα έχει καταφέρει να πλάσει έναν τρυφερό κόσμο για την εσωστρέφεια και τον φόβο του αγνώστου, μέσα από τα μάτια του αξιαγάπητου χαρακτήρα του βιβλίου. Ο μικρός σκατζόχοιρος Έκτορας, αγαπάει ιδιαίτερα το ζεστό και ασφαλές του σπίτι και δυσκολεύεται να βγει από τη ζώνη άνεσής του, βρίσκονται διαρκώς προφάσεις για να μένει απομακρυσμένος από όλους, στη θαλπωρή του οικείου. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται σημείωμα για τους γονείς και εκπαιδευτικούς με οδηγίες για να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους. Ο τρόπος προσέγγισης του θέματος με την ανάλαφρη γλώσσα και τη διασκεδαστική εικονογράφηση με νερομπογιές, το καθιστούν ιδιαίτερα προσφιλές στις προσχολικές ηλικίες.
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

η μεγάλη αγκαλιά

   

"Η μεγάλη αγκαλιά"

Η αυτοπεποίθηση, η μητρική αγάπη, η διαφορετικότητα, η ανασφάλεια αλλά και το ευαίσθητο ζήτημα της υιοθεσίας αγγίζονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της συγγραφέως και παιδαγωγού Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη, σε εικονογράφηση Θέντας Μιμηλάκη. Τι θα αποφασίσει η μαμά αηδόνα όταν από τα τρία αυγά θα βγουν τέσσερα παιδιά αντί για τρία; Μην ακούγοντας τις φωνές των υπολοίπων πουλιών και με το μητρικό ένστικτο να υπερισχύει, αποφασίζει να αναθρέψει ως δικό της το πιο "παχουλό παιδί". Μέχρι που μια μεγάλη πυρκαγιά ξεσπάει στο δάσος. Το πολύχρωμο βιβλίο της σειράς έχει θεμέλιό του την ιδέα ότι προκειμένου να εξασφαλιστούν υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, είναι απαραίτητο να μπορούμε από την νηπιακή ηλικία να κατανοούμε τη ζωή από τη θέση των άλλων.
Εκδόσεις Σαββάλας

το αόρατο κοριτσι

"Μια, το αόρατο κορίτσι"

Μια ιδιαίτερη ιστορία για παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας (καθώς και για εφήβους) είναι εκείνη της συγγραφέως Μάντζαρη Δέσποινας, που απέσπασε το Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Η Μία ζει στα μπλε προάστια της πολύχρωμης πόλης Μηδέν. Αν ήταν και η ίδια μπλε, δε θα είχε κανένα πρόβλημα. Το δέρμα της όμως είναι διάφανο σαν μια σταγόνα νερό. Τα παιδιά στο σχολείο την κοροϊδεύουν, και πολλές φορές εύχεται να ήταν πράγματι αόρατη, όπως την αποκαλούν. Το βιβλίο ακολουθεί τις περιπέτειες της ηρωίδας, που ξεκινούν όταν εμπλέκεται στην μυστηριώδη επιχείρηση Ασήμι. Προκειμένου να γλιτώσει, καταφεύγει στο Σπίτι των Ευχών, όπου για καλή της τύχη θα γνωρίσει πολλούς νέους ανθρώπους με κάθε είδους χρώμα δέρματος και δεν θα είναι πλέον "η διαφορετική".
Εκδόσεις Κέδρος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".