Ποιες είναι οι τρεις παραγωγές που θα ανεβάσει φέτος η Συντεχνία του γέλιου;

Στο Σύγχρονο Θέατρο θα δούμε και φέτος τις παραγωγές της δημοφιλούς ομάδας παιδικού και νεανικού θεάτρου «Μια γιορτή στου Νουριάν», «Πιο δυνατός κι απ' τον Σούπερμαν» και «Ο Μορμόλης».

Ποιες είναι οι τρεις παραγωγές που θα ανεβάσει φέτος η Συντεχνία του γέλιου;

Ούτε από τη φετινή θεατρική σεζόν θα λείπει η Συντεχνία του γέλιου και τα μέλη της, αφού με τις τρεις πιο γνώριμες αλλά και επιτυχημένες παραγωγές της συνεχίζει τη συνεργασία της με το Σύγχρονο Θέατρο. «Μια γιορτή στου Νουριάν», «Πιο δυνατός κι απ' τον Σούπερμαν» και «Ο Μορμόλης» επιστρέφουν ξανά, αποδεικνύοντας την αξία των επιλογών της ομάδας που πορεύεται με κοινό στόχο. Ποιος είναι αυτός; Ένα ανεξάρτητο και κοινωνικό θέατρο για τους μικρούς μας φίλους, όπως δήλωσαν οι ίδιοι πέρσυ στο «α».

Ποιες είναι οι τρεις παραγωγές που θα ανεβάσει φέτος η Συντεχνία του γέλιου; - εικόνα 1

Η πρεμιέρα στις 10/10 θα είναι μία γιορτή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού την αυλαία θα ανοίξει η παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» του Volker Ludwig σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι. Η παραγωγή που τόσο το 2011 όσο και το 2014 απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από θεατές και κριτικούς, παρουσιάζεται παράλληλα ανανεωμένη και απαράλλακτη. Ανανεωμένη από την άποψη προσώπων, χώρου και πρόσβασης, απαράλλακτη αναφορικά με τα πάντοτε επίκαιρα κοινωνικά της μηνύματα. «Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα», όπως αναφέρει ο συγγραφέας για την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου. Το έργο, που θα παίζεται κάθε Κυριακή σε διπλή παράσταση, μιλάει με ανατρεπτικό και κωμικό τρόπο για τις προκαταλήψεις, τις επαφές μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα στις έννοιες της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και της αυθόρμητης ταύτισης μεταξύ των παιδιών. Είναι αξιοσημείωτο, πως η παράσταση των 3 μ.μ. θα είναι καθολικά προσβάσιμη, περιλαμβάνοντας ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ακουστική περιγραφή και υπέρτιτλους για Κωφές/-ούς με τη χρήσιμη συμβολή της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών.

Ποιες είναι οι τρεις παραγωγές που θα ανεβάσει φέτος η Συντεχνία του γέλιου; - εικόνα 2
«Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν»

Η δεύτερη παραγωγή «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Roy Kift που θα ανέβει επίσης υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Κουκαλάνη, μαζί με αυτές του Αντώνη Ρέλλα, θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 13 Νοεμβρίου και θα παίζεται μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Ο κύριος πρωταγωνιστής, ο Άρης, ένας ανάπηρος προέφηβος, μαζί με την παρέα του θα φροντίσουν να γεμίσουν τα Σάββατά μας με συναισθήματα, θα μας κάνουν να γελάσουμε αλλά και θα μας προβληματίσουν τόσο όσο χρειάζεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που για δύο δεκαετίες ('80 και '90) το «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» ήταν από τα κορυφαία έργα σε Αγγλία και Γερμανία, με την επιρροή του να είναι τέτοια ώστε να καταφέρνει να αλλάξει ριζοσπαστικά τις τότε αντιλήψεις επάνω στο θέμα της αναπηρίας. Τη μουσική ένδυση της παράστασης έχουν αναλάβει και φέτος οι Χατζηφραγκέτα, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο ηθοποιός Τζούλιο Κάτσης.

Ποιες είναι οι τρεις παραγωγές που θα ανεβάσει φέτος η Συντεχνία του γέλιου; - εικόνα 3
«Ο Μορμόλης»

Το σκηνοθετικό πάντρεμα Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι γεννά τον «Μορμόλη» του Rainer Hachfeld, ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε σχεδόν μισό αιώνα πριν. Ο παιδαγωγικός και κοινωνιολογικός χαρακτήρας του είναι ο λόγος που αποτελεί σημείο αναφοράς για το παιδικό θέατρο έως σήμερα, το οποίο σε συνδυασμό με τα θρυλικά τραγούδια του αείμνηστου Γιάννη Σπανού που το πλαισιώνουν, αποτελεί μία must-see παραγωγή για μικρούς και μεγάλους. Η παράσταση θα κάνει το ντεμπούτο της στις 18 Δεκεμβρίου και θα παίζεται στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022.

Ποιες είναι οι τρεις παραγωγές που θα ανεβάσει φέτος η Συντεχνία του γέλιου; - εικόνα 4

Αξιοσημείωτο είναι πως για τις τελευταίες δύο παραστάσεις, το «Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν» και τον «Μορμόλη», η Συντεχνία απέσπασε διακρίσεις που ξεπέρασαν τα έγχωριο πλαίσια, αφού το καλοκαίρι του 2019 προσκλήθηκε από το ιστορικό θέατρο Grips στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ «On the Child‘s Side».

Ποιες είναι οι τρεις παραγωγές που θα ανεβάσει φέτος η Συντεχνία του γέλιου; - εικόνα 5

Προπώληση για την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» μέσω viva.gr. Οι υπόλοιπες προπωλήσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια γιορτή στου Νουριάν

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Η παράσταση της ομάδας για τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση, που άφησε εποχή, παρουσιάζεται σε νέα εκδοχή.

Ο Μορμόλης

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο φανταστικός φίλος των παιδιών εκφράζει ελεύθερα όλα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, σε ένα έργο που λειτούργησε ως αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, με τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Έργο-τομή των ’80s-’90s, το οποίο παρακολουθεί τον Άρη, έναν προ-έφηβο με αναπηρία.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.