Ο δεύει ολοταχώς προς την πρώτη του δεκαετία το "Καπλάνι" του Μανώλη Ρωμανάκη, και η σταθερή προτίμηση του κόσμου για την κρητική κουζίνα του είναι η καλύτερη απόδειξη της αξίας του. Χωρίς καν να βρίσκεται σε πιάτσα, το κρητικό εστιατόριο των Ιλισίων έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε προορισμό όταν θέλουμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα πιάτα της κρητικής κουζίνας στις παραδοσιακές και πιο μοντέρνες, άλλα πάντα οικεία νόστιμες, εκδοχές τους.

Στον ζεστό χώρο του τσουγκρίζουμε με ρακή και επιλεγμένες ετικέτες του κρητικού αμπελώνα, βάζουμε στο κέντρο ντολμαδάκια της κυρα-Στέλλας και χειροποίητα χορτοκαλίτσουνα, πληθωρικά αβγά με στάκα, αλλά και ορεκτική σαλάτα με σταμναγκάθι. Τα χόρτα τσιγαριαστά έρχονται με τριμμένο ανθότυρο, φρέσκια ντομάτα ή λουκάνικο προβατίνας, το πρόβειο κότσι με πουρέ σελινόριζας, το αρνάκι οφτό σιγοψήνεται στο φούρνο με χωριάτικες πατάτες και μυρωδικά, ενώ το μαγγίρι σύζουμο είναι μια έκπληξη της cucina povera –μακαρόνια του φτωχού τα έλεγαν στη Μεσσαρά–, βρασμένα σε ζωμό από ζυγούρι, με ξεψαχνισμένο κρέας και τριμμένο ανθότυρο.

Tip: Δεν ξεχνάμε τις πατάτες τηγανητές όπως παλιά στην Κρήτη, με φρέσκια ρίγανη και θαλασσινό αλάτι, και κρατάμε χώρο για σφακιανόπιτα με θυμαρίσιο μέλι και παγωτό κανέλα ή καρυδόπιτα της Χρυσής με αυθεντικό παγωτό βανίλια.
Ευφρονίου 47, Περιοχή Caravel, Ιλίσια, 2107211161, tokaplani.gr,
Τo Kaplani,
@tokaplani
Για περισσότερη ελληνική κουζίνα, δείτε εδώ.