"Αθoς"

Η φωτιά που ξυπνά τη μνήμη.

Άθος © Λεωνίδας Τούμπανος

Στην Ακαδημία Πλάτωνος, εκεί όπου οι σκιές της ιστορίας σμίγουν με το φως μιας γειτονιάς που ξαναγεννιέται, ανάβει μια καινούργια εστία. Το "Αθoς" δεν ανοίγει απλώς τις πόρτες ενός εστιατορίου, ανοίγει έναν μικρό κόσμο όπου η γεύση γίνεται μνήμη και η φωτιά ξαναβρίσκει τον πρωταρχικό της ρόλο: να ενώνει ανθρώπους γύρω της. Ο Παναγιώτης Πανταζής και ο Δημήτρης Γραμματικάκης στήνουν μια κουζίνα που δεν ακολουθεί την εποχή, αλλά την ακούει.

Άθος
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ανοιχτή φλόγα δεν είναι τεχνική επίδειξη, αλλά προσευχή στην απλότητα. Τα υλικά είναι εποχικά, δίκαια, γήινα. Κάθε πιάτο μοιάζει να κρατά μέσα του τον τόπο από τον οποίο προέρχεται. Ούτε φλυαρία στο πιάτο, ούτε θόρυβος στον χώρο. Μόνο μια σιωπηλή υπόσχεση: να θυμηθούμε πως η ελληνική γεύση δεν χτίστηκε σε εργαστήρια, αλλά πάνω σε κάρβουνα, πέτρες, καζάνια, χέρια. Το μενού είναι λιτό, μα πίσω του απλώνεται ένας ολόκληρος χάρτης, τόποι που δεν ξεχνιούνται. Και κάπως έτσι, το "Αθoς" δεν είναι απλώς ένα νέο εστιατόριο – είναι μια υπενθύμιση πως η γαστρονομία δεν είναι μόδα, αλλά μνήμη που ξυπνά με τη γεύση. Γιατί όταν η εμπειρία συναντά το πάθος, ηφωτιά παύει να καίει, και αρχίζει να δημιουργεί.

Άθος
© Λεωνίδας Τούμπανος

Σιατίστης 7, Ακαδημία Πλάτωνος, 2110084610, @athos.athens

Για περισσότερη ελληνική κουζίνα, δείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

"Polpo"

Ο τόπος συνάντησης των ανθρώπων με τη γεύση της θάλασσας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/11/2025

"Thomas 1971 Tavern"

Η γεύση της παράδοσης στο σήμερα.

"Ταβέρνα Παππάς"

Ρουστίκ και στιλάτο.

"ΘάΜα Μεζέ"

Ο προορισμός της παρέας.

"Το Καπλάνι"

Η Κρήτη στο τραπέζι

"Κατσούρμπος"

Γεύση της κρητικής θύμησης

"Varoulko Seaside"

Στα γαλήνια πελάγη της νοστιμιάς