© Λεωνίδας Τούμπανος
Στο "Thomas 1971 Tavern" και στο Κουκάκι, η κουζίνα μιας άλλης εποχής συναντά το σήμερα με νοσταλγική διάθεση και σε θεατρικό σκηνικό. Ένας χώρος με χαλαρή ατμόσφαιρα και αύρα παλιάς Αθήνας συνδυάζεται με την παραδοσιακή ελληνική γεύση, δημιουργώντας ένα γοητευτικό δίπολο. Το εστιατόριο, στο σημείο όπου η Δημητρακοπούλου συναντά το μικρό πέρασμα προς τη Βεΐκου, βρίσκεται κάτω από τη σκιά της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη Γαργαρέττα – σε μια από τις πιο προνομιακές και ατμοσφαιρικές τοποθεσίες της περιοχής.

Η γειτονιά της Δημητρακοπούλου το πρωί μυρίζει ψωμί, καθώς φουρνίζουν καθημερινά το δικό τους προζυμένιο ψωμί. Η πρώτη εντύπωση έρχεται από τον προσεκτικά σχεδιασμένο χώρο, που καθρεφτίζει απόλυτα το concept του εστιατορίου, το οποίο αντλεί έμπνευση από τη μεταπολεμική Αθήνα του ’50, τότε που οι βασικές πρώτες ύλες κατέφθαναν στην πόλη από κάθε γωνιά της Ελλάδας, διαμορφώνοντας τη γαστρονομική της ταυτότητα. Ήταν η εποχή που γεννιόταν η αστική ταβέρνα, με φινέτσα αλλά και σεβασμό στην απλότητα. Στο κομμάτι της κουζίνας, η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη: zero waste λογική, εποχικά υλικά και σεβασμός στην πρώτη ύλη.

Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ο πουρές με ψητή πατάτα και ξινόγαλο, συνοδευόμενος από σουτζουκάκια, το αρνάκι χωρίς κόκαλα με χόρτα εποχής και η σαλάτα "Μποστάνι" με χόρτα, σταφίδες και ξηρούς καρπούς, που συνοδεύεται με βελούδινο ταραμά. Το μενού το σχεδιάζει ο consulting σεφ Χρήστος Παπαθεοδωρου με head chef τον Αρντίτ Τόσκα.
Tip: Πολύ ενδιαφέρουσα η λίστα κρασιών με ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και ευχάριστα δημιουργική η cocktail list, με twists από ντόπια spirits.
Δημητρακοπούλου 18-22, Κουκάκι, 2109249466, thomas1971.gr, FB: Thomas 1971 Tavern, @thomas1971tavern
Για περισσότερη ελληνική κουζίνα, δείτε εδώ.