ΙΝΣΕΤΕ: Στα 26,8 εκατομμύρια οι Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις 2023

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις για τα έτη 2022 και 2023 βάσει των στοιχείων ιδιοκτησίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.), της Fraport Greece και μεμονωμένων αεροδρομίων της ΥΠΑ.

αεροδρόμιο

Στη νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για τις αεροπορικές αφίξεις για τα έτη 2022 και 2023 βάσει των στοιχείων ιδιοκτησίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.), της Fraport Greece και μεμονωμένων αεροδρομίων της ΥΠΑ. Τα αεροδρόμια στα οποία αναφέρονται τα στοιχεία είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Άραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη, Κάρπαθος, Αγχίαλος, Λήμνος, Ιωάννινα, Σκύρος, Χίος, Κύθηρα και Αλεξανδρούπολη.

Τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων αφορούν σε αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό, δηλαδή περιλαμβάνουν και κατοίκους Ελλάδας που επιστρέφουν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Τα συνολικά στοιχεία, διαφέρουν από αυτά που δημοσιεύουμε στα μηνιαία στατιστικά δελτία λόγω του ότι: α) αναλύονται δεδομένα περισσότερων αεροδρομίων (σε σχέση με αυτά που περιλαμβάνονται στα μηνιαία δελτία), β) τα στοιχεία υπόκεινται σε αναθεώρηση και γ) τα στοιχεία του Δ.Α.Α. της παρούσας μελέτης αφορούν στο σύνολο των επιβατών ενώ στα στατιστικά δελτία αφορούν μόνο στους κατοίκους άλλων χωρών.

Στα κύρια σημεία της μελέτης συγκαταλέγονται τα εξής:

  • Ο συνολικός αριθμός των αφίξεων το 2023 έφθασε τα 26,8 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση +13,2%/+3,1 εκατ. σε σχέση με το 2022 που είχαν καταγραφεί 23,7 εκατ. επιβάτες.

Τop αγορές

  • Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού ανέβηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασίλειου με 5,0 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση (+11,6%) ή +518 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη.
  • Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,4 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση +89 χιλ./+2,1%. 
  • Το top-5 κύριων αγορών για τον Δ.Α.Α: Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Κύπρος.
  • Το top-5 κύριων αγορών για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Κύπρος, Ιταλία και Αυστρία.
  • Το top-5 κύριων αγορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια: Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Γαλλία.
  • Οι διεθνείς αφίξεις στα πρώτα πέντε αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου των διεθνών αφίξεων το 2023.

Κύριες Μεταβολές 

  • Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Ρουμανία με +126 χιλ./+35,3%.
  • Η Αθήνα με 9,7 εκατ. επιβάτες παρουσίασε αύξηση +2,1 εκατ./+27,9% σε σύγκριση με το 2022.

Περίοδος Αιχμής

  • Ο Ιούλιος αποτέλεσε το μήνα με τις περισσότερες αεροπορικές αφίξεις. Τον Ιούλιο του 2023 καταγράφηκαν 4,7 εκατ. αεροπορικές αφίξεις που αντιστοιχούν στο 17,4% του συνόλου του 2023.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.