Θέατρο για εφήβους: Στούντιο συγγραφής από το Εθνικό Θέατρο με τον σπουδαίο θεατράνθρωπο Κρις Κούπερ

Με στόχο την εδραίωση του θεάτρου για νέους στην πολιτιστική ζωή της χώρας, η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει ένα στούντιο θεατρικής συγγραφής που απευθύνονται σε εφήβους με τη συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων συγγραφέων.

Κρις Κούπερ

Η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο της δράσης "Εφηβικό Θέατρο: Στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου" φιλοξενεί τον Κρις Κούπερ, έναν σπουδαίο θεατράνθρωπο, δάσκαλο και πολυγραφότατο συγγραφέα που έχει αφιερώσει την καλλιτεχνική του ζωή στη δημιουργία θεάτρου για νέους και υπήρξε για σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής και οργανωτής νεανικών σκηνών στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Κρις Κούπερ θα συντονίσει στις 21-26 Μαρτίου ένα στούντιο συγγραφής θεατρικών έργων για το εφηβικό θέατρο με τη συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων συγγραφέων: του Γιώργου Παναγιωτάκη, της Αρτέμιδος Μάνου, της Σοφιάννας Θεοφάνους και της Ευαγγελίας Γατσωτή.
Μέρος αυτού του εργαστηρίου συγγραφής προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και με τη δωρεάν συμμετοχή εφήβων από τα τακτικά εργαστήρια του Μικρού Εθνικού, ενώ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο συμμετέχουν στο πρόγραμμα 20 σχολεία από την Αττική, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία οι ίδιοι οι έφηβοι να εμπλακούν σε έναν δημιουργικό διάλογο με τους συμμετέχοντες συγγραφείς και τον Κρις Κούπερ, μέσα από αυτοσχεδιασμούς, αναγνώσεις και  δημιουργικές ασκήσεις. 
Το σχήμα αυτό φέρνει τους ίδιους τους εφήβους στον πυρήνα της δημιουργικής διαδικασίας, στην ανάπτυξη της ιδέας και τη μετεξέλιξή της σε έργο. Ο στόχος της δράσης είναι διττός: αποσκοπεί τόσο στην παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου για νέους -κάτι για το οποίο η εκπαιδευτική αλλά και η καλλιτεχνική κοινότητα δηλώνει ότι έχει μεγάλη ανάγκη- όσο και στην υποστήριξη νέων αλλά και αναγνωρισμένων συγγραφέων.
Η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως χώρος ανάπτυξης ενός πολυδιάστατου πλέγματος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων που θα δίνει βήμα στους εφήβους και το περιβάλλον τους. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς) να τροφοδοτήσουν με την έμπνευση και τον προβληματισμό τους το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται "θέατρο για εφήβους" και να εξοικειωθούν με τις ιδιαίτερες προκλήσεις του θεατρικού αυτού είδους, έτσι ώστε να εδραιωθεί το θέατρο για νέους ως ζωτικό μέρος της πολιτιστικής ζωής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μικρές κυρίες": Το μυθιστόρημα των παιδικών μας χρόνων ζωντανεύει στη σκηνή την επόμενη σεζόν

Όπως μάθαμε αποκλειστικά, το αριστούργημα της κλασικής λογοτεχνίας από την Λουίζα Μέι Άλκοτ και ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα όλων των εποχών, θα ανέβει στο θέατρο Γκλόρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

Τελευταίες παραστάσεις για τον "Μπογιατζή" στο θέατρο Αυλαία

Η "κωμωδία για τρεις" του Ντόναλντ Τσέρτσιλ με τους Γιώργη Κοντοπόδη, Δανάη Καλοπήτα και Ιωάννα Μαρμάρου, κατεβάζει αυλαία.

Φεστιβάλ Αθηνών: τι κρύβεται πίσω από το "Looking for a Missing Employee" του Ραμπί Μρουέ;

Ο καταξιωμένος Λιβανέζος δημιουργός από το Kammerspiele του Μονάχου έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μετουσιώνοντας σε ένα συγκλονιστικό θεατρικό γεγονός την ανησυχητική αστυνομική υπόθεση της εξαφάνισης ενός δημοσίου υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών του Λιβάνου στη Βηρυτό το 1966.

"Respublika": Η rave δημοκρατία του Λούκας Τβαρκόβσκι

Rave party ή παράσταση; Mockumentary ή κινηματογραφική περφόρμανς; Μιλήσαμε με το σκηνοθέτη του "Respublika", αλλά και με τους Ιλειάνα Δημάδη και Κωνσταντίνο Τζάθα, επιμελητές Θεάτρου-Χορού της Στέγης, που του ανέθεσε την open air εκδοχή της παράστασης, για να ξεδιαλύνουμε όσα θα δούμε στο Terra Vibe Park από τις 13 έως τις 15/6.

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών την επόμενη εβδομάδα;

Μια επιστροφή στο Ηρώδειο, μία παράσταση με πρωτότυπες βιντεοπροβολές, ένα αφιέρωμα, μια χορογραφία και ένα έργο για το Πολυτεχνείο σάς περιμένουν την εβδομάδα 20-26/6.

"Ικέτιδες" με Κονιόρδου, Σάττι, Τσορτέκη στην Επίδαυρο φέτος το καλοκαίρι

Το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αλλά και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Βιώσαμε την ποιητική της περφόρμανς "Θέλω να πάω σπίτι" του Θεάτρου στη Σάλα

Το "α" παρακολούθησε στον χώρο-σπίτι της Χρυσής Βιδαλάκη την παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Κλειτσιώτη. Θέμα της η απώλεια μνήμης.