Μέχρι πότε παίζεται η παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου "Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου;

Η φρέσκια διασκευή για τρεις πάνω στο έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε για την καταπάτηση της ελευθερίας από την κρατική εξουσία, με πρωταγωνιστή τον Πάνο Παπαδόπουλο, συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

Η φρέσκια διασκευή του Γιώργου Παπαγεωργίου και του Πάνου Παπαδόπουλου πάνω στην αιχμηρή "Δεσποινίδα Μαργαρίτα” του Ρομπέρτο Ατάιντε για την καταπάτηση της ελευθερίας του ατόμου από την κρατική εξουσία, συνεχίζεται μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στην παράσταση "Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα” που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου και πρωταγωνιστεί ο Πάνος Παπαδόπουλος, το έργο-σταθμός μεταφέρεται στη σκηνή σε μια εκδοχή για τρία πρόσωπα συνοδεία ζωντανής μουσικής, με στόχο την ανάδειξη των κωμικών στοιχείων του.
Ο συγγραφέας έγραψε το έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία, που αναδεικνύεται μέσα από τη σχέση της δασκάλας κας Μαργαρίτας με τους μαθητές της (με το κοινό να αναλαμβάνει αυτό το ρόλο), κατά την περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1973, λογοκρίθηκε σκληρά με την επιβολή περικοπών στο κείμενο από τις τοπικές αρχές προκειμένου να ξαναπαιχτεί.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης©

Η παράσταση, αξιοποιώντας την εκρηκτική γραφή και το καυστικό χιούμορ του συγγραφέα, γίνεται ένας ύμνος για αυτούς που λαχτάρησαν κρυφά την αγάπη και την τρυφερότητα μα δεν την συνάντησαν ποτέ, όπως υπογραμμίζει και ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου στη συνέντευξη που έδωσε στο "α”: "Βρήκα μία ρωγμή στο έργο, που αφορά τη μοναχικότητα, και για μένα η παράσταση αφιερώνεται στους μοναχικούς ανθρώπους. Αυτή η πολύ ιδιαίτερη ηρωίδα έχει χιούμορ και στην παράσταση προσθέτουμε κι εμείς το δικό μας. Θέλουμε να φανεί για ποιο λόγο κάνει και λέει όλα αυτά τα σουρεαλιστικά. Το έργο είναι ένας ξεκάθαρος συμβολισμός για την έννοια της καταπάτησης της ελευθερίας από την κρατική καταστολή. Η Μαργαρίτα φέρεται τυραννικά στους μαθητές της, γιατί αυτός είναι ο κώδικας μέσα στον οποίο μεγάλωσε. Ο Ατάιντε προσπαθεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η βία στην ψυχή. Η Μαργαρίτα επιθυμεί να αγαπηθεί, θέλει να ακουμπήσει την ψυχή κάποιου. Αυτή η ανάγκη και η μοναχικότητά της με κέρδισαν”.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης©

Συμπρωταγωνιστούν οι Γιάννης και Μιχάλης Λατουσάκης, αναλαμβάνοντας παράλληλα το ρόλο των μουσικών επί σκηνής. Το βίντεο και τις φωτογραφίες υπογράφει ο Χρήστος Συμεωνίδης και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα
Χρήστος Συμεωνίδης©

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 65 '

Το πολιτικό έργο-σχόλιο πάνω στην εξουσία, που γράφτηκε την περίοδο της δικτατορίας στη Βραζιλία, ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή για τρία πρόσωπα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Βιώσαμε την ποιητική της περφόρμανς "Θέλω να πάω σπίτι" του Θεάτρου στη Σάλα

Το "α" παρακολούθησε στον χώρο-σπίτι της Χρυσής Βιδαλάκη την παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Κλειτσιώτη. Θέμα της η απώλεια μνήμης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
13/06/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Με το "Exit above – after the tempest" επιστρέφει η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ στο Ηρώδειο

Από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού διεθνώς, η εμβληματική δημιουργός έρχεται μαζί με την ομάδα της Rosas, παρουσιάζοντας μια εκρηκτική χορογραφία που συνδυάζει το βάδισμα με τα μπλουζ.

Ο "Πλούτος" του Εθνικού θα μας συστήσει λιγότερα γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Βρεθήκαμε στην ανακοίνωση του προγράμματος "Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας", στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι η αριστοφανική κωμωδία σε τοποθεσίες που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Το Πτι Παλαί έρχεται τη νέα σεζόν με Καβογιάννη, Παπαδημήτριου κι έργα με υπογραφή Γιωργή Τσουρή

Ο πρώην κινηματογράφος και νυν θέατρο ανοίγει τις πόρτες του ξανά τον Οκτώβριο και υποδέχεται ένα έργο του Τένεσι Ουίλιαμς και μια ελληνική κωμωδία που πρωτοανέβηκε το 1872.

Τα "170 τετραγωνικά / Moonwalk" επιστρέφουν τον χειμώνα για έκτη χρονιά

Το επιτυχημένο κοινωνικό έργο του Γιωργή Τσουρή, το οποίο του χάρισε το βραβείο "Δημήτρης Χορν", επιστρέφει στη σκηνή του θέατρου Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ "Διπλό παιχνίδι", η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο. | Powered by Uber

Και λέγε λέγε

Μία από τα ίδια ή κάτι διαφορετικό προτείνει στην τελευταία της δουλειά η ιδιοσυγκρασιακή Ελληνίδα δημιουργός; Πάντως, αν και χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά, καταλήγει σε ένα χλιαρό αποτέλεσμα. | Powered by Uber