Thamon1 photo: Lefteris Kossaras

Έχω βρεθεί πολλές φορές να απολαμβάνω τη λιμναία ομορφιά των Ιωαννίνων, όπως και τη χαλαρή όσο και ολοζώντανη ατμόσφαιρα τους, που πριμοδοτήθηκε ασφαλώς από την Ιόνια Οδό, η οποία τα έφερε πριν λίγα χρόνια τόσο πολύ κοντά μας. Ποτέ μέχρι τώρα όμως δεν είχα να πω πολλά για τη γεύση τους. Περίμενα ωστόσο ότι κάποια στιγμή αυτή η νέα εποχή που ξεκίνησε για την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ηπείρου θα έβρισκε την έκφραση της και στο εστιατορικό της στερέωμα. Και πράγματι στο τελευταίο μου ταξίδι βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα συμπαγές ρεύμα καινούργιων εστιατορίων που δηλώνουν με σαφήνεια πως κάτι επιτέλους αρχίζει να αλλάζει. 

Μιλάμε ως επί το πλείστον για όμορφα, μικρά, "προσωπικά" εστιατόρια, που δημιούργησαν νέοι Ηπειρώτες σεφ κάπου ανάμεσα στα 30 και τα 40, οι οποίοι ύστερα από τις γύρες τους σε καλά μαγαζιά της Ελλάδας και του εξωτερικού, επέστρεψαν στον τόπο τους αποφασισμένοι για το επόμενο βήμα. Κάπως έτσι αποφάσισε και ο Θανάσης Τάσσος να δημιουργήσει το "Θamõn" του, που συντονίζει εδώ και λίγους μήνες την πόλη στους ρυθμούς μιας "γαλανόλευκης" μπιστρονομίας, ιδιαίτερα γοητευτικής και καλοβαλμένης. 

Thamon2
photo: Lefteris Kossaras

Ο μακρόστενος χώρος του εστιατορίου επί της κεντρικής οδού Αβέρωφ είναι περιποιημένος και ζεστός σε όλα του: από το ξύλο σε γλυκό καφετί χρώμα στα τραπέζια και τις καρέκλες ως τις όμορφες ποδιές στο χρώμα της ελιάς που φορά το προσωπικό, τα κολωνάτα ποτήρια του κρασιού σε διάφορα μεγέθη αλλά και τα κομψά κεραμικά και πήλινα σκεύη σερβιρίσματος που εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Το βράδυ της επίσκεψης μου, το "Θamõn" έχει για θαμώνες του μοντέρνα νεαρά ζευγάρια χωρίς να λείπουν και οι μεγαλύτερες ηλικίες που κινούνται στον αστερισμό του καινούργιου, ενώ η ανοικτή κουζίνα με όλη την ομάδα σε δράση προσφέρει τις απαραίτητες δόσεις οικειότητας και μπιστρό ζεστασιάς που ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του καταλόγου. 

Με δεδομένες τις μαγειρικές καταβολές του Τάσσου, ο οποίος μεγάλωσε μέσα στο οικογενειακό ξενοδοχείο "Bourazani Wildlife Resort" με το ονομαστό εστιατόριο που ειδικεύεται στο κυνήγι, αλλά και θήτευσε αργότερα στο συναφούς φιλοσοφίας και βραβευμένο "Spielweg" της Γερμανίας, δεν δίστασα στιγμή να παραγγείλω το ελάφι που φιγουράριζε στα πιάτα ημέρας και να απολαύσω εν τέλει το καλύτερο πιάτο της βραδιάς. Άψογα ψημένο το κρέας, συνοδευόταν από κρέμα κουνουπιδιού σε έναν απρόοπτα ευτυχισμένο γάμο με τρούφα και μανιτάρια από την Κόνιτσα. 

Thamon3
photo: Lefteris Kossaras

Ο σεφ αγαπά γενικότερα τα προϊόντα της περιοχής του και φροντίζει να τα εντάσσει σχεδόν σε όλα τα πιάτα του, που κινούνται εύστοχα σε fine comfort μονοπάτια. Δεν είναι όλα στο επίπεδο του ελαφιού. Υπάρχουν και στιγμές πιο απλές, όπως τα συμπαθητικά χόρτα εποχής (ραδίκια στην περίπτωση μας) με πέστροφα από τον Βοϊδομάτη, ως και απρόσεκτες όπως το μοσχαρίσιο ταρτάρ που ήρθε πολύ κρύο και με λεπτές φέτες μετσοβόνε που θα το κολάκευαν πολύ περισσότερο αν ήταν ζεστές. 

Από εκεί και πέρα όμως η κουζίνα ξεδιπλώνει πλήρως τη δυναμική της. Ο άψογα χυλωμένος τραχανάς σβήνει γλυκά την ένταση του καπνιστου χελιού από την Άρτα με την ξεροψημένη κρούστα, οδηγώντας το πιάτο σε ισορροπία. Τα διαβολεμένα νόστιμα κεφτεδάκια αγριογούρουνου με τα φλογοβόλα μπαχαρικά ελαφραίνουν μέσα σε ιδιαίτερα φίνα και αιθέρια κρέμα αυγολέμονου. Το κοτόπουλο γίνεται μια πεντατράγανη κροκέτα από πάνκο που έχει μέσα της ζουμερό το κρέας του πουλερικού σαν "ξελουριστό" και συνοδεύεται από πολύ νόστιμο χυλοπιτάκι Μετσόβου πασπαλισμένο με χιόνι από πικάντικο τυρί κασκαβάλι Πίνδου. 

Πολύ καλά είναι, τέλος, και τα γλυκά. Αρωματικό τσουρέκι με ωραίο κριτσανιτσό καραμέλωμα που κρύβεται μέσα σε αφράτη κρέμα από ανθότυρο, αλλά και σπέσιαλ γαλακτομπούρεκο με καλή κρέμα και φύλλα καραμελωμένα σε πρόβειο βούτυρο. Θα συνοδεύσετε με επιλεγμένες ετικέτες από τον ηπειρώτικο αμπελώνα, μπίρες από την τοπική μικροζυθοποιία και πολύ καλά δικά τους κοκτέιλ, όπως το σοφιστικέ Tangerine με κονιάκ, μανταρίνι και σαφράν. 

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 5/11.
Αβέρωφ 63 Ιωάννινα, 2651083500, καθημερινά μεσημέρι βράδυ, Δευτέρα κλειστά, τιμή: € 25 – 30
 

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια