4 μεγάλα μουσικά αφιερώματα του φθινοπώρου

Η συναυλιακή περίοδος μετά το καλοκαίρι θα εμπλουτιστεί φέτος και με μερικά ιδιαίτερα tributes σε ανθρώπους των οποίων η φυσική απουσία μεταφράζεται εύκολα σε διαχρονική καλλιτεχνική παρουσία.

4 μεγάλα μουσικά αφιερώματα του φθινοπώρου

Ο Μάνος Λοΐζος, πάλι, είναι ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες τής μετα-θεοδωρακικής και μετα-χατζιδακικής περιόδου. Με τα τραγούδια του κυριολεκτικά έχει ζωγραφίσει τα αισθήματα, τους πόθους και τις αγωνίες των σύγχρονων Ελλήνων. Τα 80χρονα αυτού του σπουδαίου συνθέτη τιμά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με ένα πρόγραμμα που εμπεριέχει όλα τα μεγάλα τραγούδια του αλλά και προσεγγίσεις κι ενορχηστρώσεις συμφωνικού χαρακτήρα, σε εκλεκτικές συγγένειες με άλλους συνθέτες. Η Δήμητρα Γαλάνη, μία από τις βασικές του ερμηνεύτριες, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ένας ιδιαίτερος «ψάχτης» του ρεπερτορίου, και η Γιώτα Νέγκα, μια ουσιώδης φωνή, είναι οι ερμηνευτές της βραδιάς στο Ηρώδειο, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Τότε θα παρουσιαστεί και η συμφωνική σουίτα «Loizos recomposed» του Αντώνη Σουσάμογλου, βασισμένη σε μουσικά θέματα του συνθέτη.

4 μεγάλα μουσικά αφιερώματα του φθινοπώρου - εικόνα 1

Είναι δέκα χρόνια τώρα που έχει φύγει ο Μάριος Τόκας, όμως έχει μείνει «Για πάντα εδώ». Αυτός είναι ο σχεδιασμός –και ο τίτλος– της μεγάλης συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Βράχων, την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου. Ο Μάριος Τόκας είναι ένας πανάξιος συνεχιστής της ιστορίας της ελληνικής τραγουδοποιητικής εντεχνοσύνης, ένας ευαίσθητος συνθέτης που έχει γεμίσει με πραγματικές επιτυχίες την ελληνική δισκογραφία από τη δεκαετία του ’80 και μετά, ενώ έχει δώσει και κάποιες λόγιες μουσικές σελίδες με αφετηρία την κυπριακή του καταγωγή. Όλα αυτά τα επιμέρους ξετυλίγονται στην εν λόγω συναυλία με ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα, τη Γιώτα Νέγκα, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Μπάμπη Στόκα και τη συμμετοχή του Βασίλη Σκουλά.

4 μεγάλα μουσικά αφιερώματα του φθινοπώρου - εικόνα 2

Την Αρλέτα δεν μπορεί να τη σκεφτεί κάποιος με όρους ιδιωματικούς, με βάση χρονολογίες, μόδες ή στιλ. Την αισθάνεται περισσότερο σαν μια ονειρική ύπαρξη που διαπερνά το χρόνο, με μοναδικό όχημα το –απαλό σαν αεράκι– τραγούδι της, το οποίο έρχεται να σου προσφέρει μόνο συγκίνηση. Διαχρονική και άφθαρτη συγκίνηση. Ένα χρόνο μετά την οριστική έξοδό της στο σύμπαν η Αρλέτα επανέρχεται με την παρουσία της να ενσαρκώνεται από μια μεγάλη –και άκρως ενδιαφέρουσα– ομάδα καλλιτεχνών όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Παυλίνα Βουλγαράκη, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Χρήστος Θηβαίος, η Βίκυ Καρατζόγλου, η Ντόρα Μπακοπούλου, η Sunny Μπαλτζή, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Μπάμπης Στόκας, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Γιώργης Χριστοδούλου, η Angelika Dusk και οι Them There (ο Craig Walker των Archive και η Phoebe Killdeer των Nouvelle Vague). Η γιορτή/συναυλία με τίτλο «Ακόμα κι αν φύγεις» θα λάβει χώρα στο Ηρώδειο, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου.

4 μεγάλα μουσικά αφιερώματα του φθινοπώρου - εικόνα 3

Αν μια απουσία γίνεται σχεδόν καθημερινά αισθητή, αυτή είναι σίγουρα του Δημήτρη Μητροπάνου. Ο κορυφαίος τραγουδιστής έχει γράψει τη δική του ιστορία στο μουσικό μας πολιτισμό και ως ερμηνευτής είναι πρακτικά αναντικατάστατος. Όμως η φωνή και η παρουσία του μεταφέρουν μια μοναδική κληρονομιά που σίγουρα περνάει στην επόμενη γενιά, η οποία εδώ εκπροσωπείται από τους Φοίβο Δεληβοριά, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννη Κότσιρα, Κώστα Μακεδόνα, Κωστή Μαραβέγια, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Πάνο Μουζουράκη, Δημήτρη Μπάση, Γιώτα Νέγκα, Μίλτο Πασχαλίδη­, Κάτια Πάσχου και Κώστα Τριανταφυλλίδη. Το πώς ακριβώς θα το δούμε στη μεγάλη συναυλία «Η επόμενη γενιά» στο Ηρώδειο, στις 2 Οκτωβρίου, στην οποία συμμετέχουν τιμητικά και οι Χάρις Αλεξίου, Στέφανος Κορκολής, Λάκης Παπαδόπουλος και Φωτεινή Βελεσιώτου. Τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί, αλλά πάντα ελπίζουμε σε μια επανάληψη...

Περισσότερες πληροφορίες

«Κρατώντας μια σπίθα τρεμόσβηστη...»

  • Μουσική παράσταση

Ο Γιάννης και η Ηρώ Μπέζου παρουσιάζουν μια παράσταση αφιερωμένη στους λεγόμενους «Ποιητές της Ήττας» Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Θεοδωράκη και Τάσο Λειβαδίτη.

Δημήτρης Μητροπάνος: Μια γενιά μετά

  • Ελληνική

Ένα αφιέρωμα με τους Φοίβο Δεληβοριά, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννη Κότσιρα, Κώστα Μακεδόνα, Κωστή Μαραβέγια, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Πάνο Μουζουράκη, Δημήτρη Μπάση, Γιώτα Νέγκα, Μίλτο Πασχαλίδη, Κάτια Πάσχου, Κώστα Τριανταφυλλίδη. Συμμετέχει τιμητικά η Χάρις Αλεξίου και κάνουν ειδική εμφάνιση οι Στέφανος Κορκολής, Λάκης Παπαδόπουλος και Φωτεινή Βελεσιώτου

Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα (ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ)

  • Ελληνική

«Για πάντα εδώ...», με τους Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιώτα Νέγκα, Μπάμπη Στόκα. Φιλική συμμετοχή: Βασίλης Σκουλάς

«Μάνος Λοΐζος - 80 χρόνια»

  • Ελληνική

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Φοίβο Δεληβοριά και τη Γιώτα Νέγκα, σε συμφωνικές διασκευές τραγουδιών του μεγάλου συνθέτη. Επίσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά η συμφωνική σουίτα «Loizos Recomposed» του Αντώνη Σουσάμογλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.