Οκτώ συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Οι ξεχωριστές συναυλίες και τα live events των ημερών: από την καθαρή jazz στο σκληρό rock και από την κλασική πολλών επιπέδων στην μουσική της Κρήτης και σε ένα σύγχρονο ορατόριο

Οκτώ συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Γιάννης Κασέτας Group

Ο εξαιρετικός σαξοφωνίστας και συνθέτης παρουσιάζει ένα live στο οποίο θα έχουμε την σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε ολόκληρο το πρόσφατο άλμπουμ του Νοrthern Lights. Αυτό το άλμπουμ, πέρα από την αποδοχή του από κοινό και κριτικούς, διαθέτει μουσική βάση για πειραματισμούς σε ότι αφορά την ενορχήστρωση ενώ ο Κασέτας θα παρουσιάσει και καινούριο υλικό που θα παιχτεί πρώτη φορά εδώ. (Zoo, 24/5)

«JazzStroll in Kipseli»

Είναι μια ανοιξιάτικη μουσική βόλτα με όχημα την jazz και με ερμηνευτές ένα εκρηκτικό δίδυμο: τον πιανίστα Γιώργο Ψυχογιό και την τραγουδίστρια Ναταλία Ρασούλη. Δυο καλλιτέχνες με την ιδιαιτερότητά του ο καθένας, βρίσκουν τον κοινό τους δρόμο που είναι η δημιουργική αγάπη για την jazz. Από τη μεριά της Ναταλίας, αυτή η αγάπη της την οδηγεί στην ερμηνεία σπουδαίων τραγουδιών που έχουν πει η Ella Fitzgerald, η Mahalia Jackson κ.α. (Διέλευσις, 25/5)

Σπύρος Μοσχόπουλος

Ο διακεκριμένος σολίστ και συνθέτης σε ένα ρεσιτάλ που αναδεικνύει τις εκλεκτικές συγγένειες της πιανιστικής τέχνης σε τρεις φαινομενικά διαφορετικές μουσικές περιοχές: στην κλασική μουσική, στην τζαζ και στο αργεντίνικο τάνγκο. «Φρεντερίκ Σοπέν - Άστορ Πιατσόλα - Μπιλ Έβανς». O λυρισμός και η ευαισθησία της μουσικής του μεγάλου ρομαντικού συνθέτη συνδιαλέγονται με το πάθος και το παλμό του tango nuevo, καθώς και με την αδιόρατη μελαγχoλία της μουσικής ενός μεγαλοφυούς τζάζμαν. Ο πιανίστας πλαισιώνει το τρίπτυχο και με δικά του έργα-σχόλια στην νοσταλγική αναπόληση των μεγάλων συνθετών. (Μέγαρο μουσικής, 25/5)

Gadjo Dilo

Και όπως η άνοιξη αφήνει χώρο στο καλοκαίρι, έτσι και οι μουσικές μας απολαύσεις βρίσκουν τον δικό τους δρόμο μέσα από τον δρόμο των Gadjo Dilo στην ταράτσα του Gazarte (25/5). Εδώ το gipsy swing του Django Reinhardt γίνεται ένα με τους λαϊκορεμπέτικους ήχους μας και το θαυμάσιο αυτό γκρουπ κυριολεκτικά φτιάχνει τη νύχτα μας.

Up the Hammers Festival

Είναι μια διεθνική διήμερη μεταλλική σύναξη με γκρουπ όπως Manilla Road (ΗΠΑ), Doomsword (Iταλία), Northwind, Attika (ΗΠΑ), Agatus, Vulture (Γερμανία), Night (Σουηδία), Heavy Load (Σουηδία), Saracen (Μ. Βρετανία), Emerald (Ολλανδία), Glacier (ΗΠΑ), Crystal Viper (Πολωνία), Traitors Gate (Μ. Βρετανία), Speed Queen (Bουλγαρία). Γίνεται στο Gagarin 205 στις 25-26/5. [Υπάρχει και warm-up day στο An Club στις 24/5]

Music In Motion

Ένα διήμερο όπου καλλιτέχνες του χορού συμπράττουν με δημιουργούς σύγχρονης μουσικής. Την πρώτη μέρα παίζουν οι Βασίλης Σκαρμούτσος - Γεωργία Καλοδίκη, Δέσποινα Κυριακίδη - Χριστίνα-Μαρία Νικολοπούλου - Νίκος Παναγιωτάκης, Μαλβίνα-Νικολέττα Ανδρώνη - Γιώργος Χατζημιχελάκης, Quo Vadis - Γιώργος Παπουτσής, Luna Park - Λευτέρης Παπαδημητρίου. Την δεύτερη οι A-drift - Μανώλης Εκμεκτσόγλου, Νάντια Παλαιολόγου - Γιώργος Πολυχρονάκος, Blossom Threes - Αλέξης Πορφυριάδης, Εριφύλη Δαφέρμου & Χρύσα Καλλιάφα - Γιώργος Κοκκινάρης & Γιώργος Μαλεφάκης, Tupetamatu - Jeff Morris. (Τριανόν, 26-27/5)

ο Ήχος των Ανωγείων

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μας φέρνει για ένα διήμερο (26-27/5) τον «Ήχο των Ανωγείων», διευρυμένο μέσα από πρωτότυπα ηχοχρώματα και αυτοσχεδιασμούς. Το Σάββατο θ’ ακούσουμε τα γκρουπ του μαντολινίστα Μιχάλη Κονταξάκη και του κιθαρίστα Χρίστου Τζιφάκι σε αλληλεπιδράσεις της κρητικής μουσικής με τους ήχους του κοσμου. Την Κυριακή, το εκπληκτικό –και φημισμένο στους κύκλους της world μουσικής– ντουέτο Xylouris White, το οποίο αποτελούν ο Γιώργης Ξυλούρης (λαούτο) και ο Jim White (ντραμς), θα μας δώσει την πραγματική δημιουργική διεθνική διάσταση της κρητικής μας παράδοσης.

«Το Χρονικόν της Αλώσεως»

Ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου, βασισμένο στο χρονογράφημα του Γεωργίου Φραντζή. Πρωταγωνιστούν ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος στον ρόλο του Μωάμεθ και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στον ρόλο του ιστοριογράφου αφηγητή. (Εθνική Λυρική Σκηνή, 29/5)

Περισσότερες πληροφορίες

Gadjo Dilo

  • Jazz-Blues-Ethnic

Οι μελωδίες του Django Reinhardt συναντούν αυτές του Χιώτη και του Τσιτσάνη, δημιουργώντας το μοναδικό ήχο που οι ίδιοι αποκαλούν «Manouche de Grec».

Σπύρος Μοσχόπουλος

  • Σύγχρονη

Ρεσιτάλ του πιανίστα και συνθέτη με ένα ατμοσφαιρικό πρόγραμμα παρουσιάζοντας έργα για σόλο πιάνο από τον προσωπικό του άλμπουμ "Gallop" καθώς και άλλα έργα του σε ένα δικό του άλλοτε πειραματικό και άλλοτε ανάλαφρο ύφος.

«Ο ήχος των Ανωγείων» (1η ημέρα)

  • Παραδοσιακή

Η κρητική μουσική μέσα από πρωτότυπα ηχοχρώματα, εμπνευσμένους αυτοσχεδιασμούς και οργανικές παραλλαγές. Απόψε παίζουν ο δεξιοτέχνης Μιχάλης Κονταξάκης (μαντολίνο) και ο βιρτουόζος Χρίστος Τζιφάκις (κιθάρα) με τα γκρουπ τους

«Ο ήχος των Ανωγείων» (2η ημέρα)

  • Παραδοσιακή

Η κρητική μουσική μέσα από πρωτότυπα ηχοχρώματα, εμπνευσμένους αυτοσχεδιασμούς και οργανικές παραλλαγές. Απόψε ακούμε το Xylouris White, το δυναμικό ντουέτο του λαουτιέρη Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργης) και του Αυστραλού ντράμερ των Dirty Three, του Jim White

Yannis Kassetas Group

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο γνωστός σαξοφωνίστας και συνθέτης παρουσιάζει κομμάτια από το δίσκο του «Νοrthern lights» αλλά και νέο τζαζικό υλικό.

Up The Hammers Warm Up Show

  • Rock-pop-folk

Σκληρή προθέρμανση με τη σουηδική Eddy Malm Band και τους δικούς μας Wrathblade, Blood Covered, Steamroller Assault, Stygian Oath

Up The Hammers Festival (1η ημέρα)

  • Rock-pop-folk

Διεθνική μεταλλική σύναξη με Manilla Road (ΗΠΑ), Doomsword (Iταλία), Northwind, Attika (ΗΠΑ), Agatus, Vulture (Γερμανία), Night (Σουηδία)

Up The Hammers Festival (2η ημέρα)

  • Rock-pop-folk

Διεθνική μεταλλική σύναξη με Heavy Load (Σουηδία), Saracen (Μ. Βρετανία), Emerald (Ολλανδία), Glacier (ΗΠΑ), Crystal Viper (Πολωνία), Traitors Gate (Μ. Βρετανία), Speed Queen (Bουλγαρία)

Music In Motion (1η ημέρα)

  • Ιδιαιτερότητες

Καλλιτέχνες του χορού συμπράττουν με δημιουργούς σύγχρονης μουσικής: Βασίλης Σκαρμούτσος - Γεωργία Καλοδίκη, Δέσποινα Κυριακίδη - Χριστίνα-Μαρία Νικολοπούλου - Νίκος Παναγιωτάκης, Μαλβίνα-Νικολέττα Ανδρώνη - Γιώργος Χατζημιχελάκης, Quo Vadis - Γιώργος Παπουτσής, Luna Park - Λευτέρης Παπαδημητρίου

Music In Motion (2η ημέρα)

  • Ιδιαιτερότητες

Καλλιτέχνες του χορού συμπράττουν με δημιουργούς σύγχρονης μουσικής: A-drift - Μανώλης Εκμεκτσόγλου, Νάντια Παλαιολόγου - Γιώργος Πολυχρονάκος, Blossom Threes - Αλέξης Πορφυριάδης, Εριφύλη Δαφέρμου & Χρύσα Καλλιάφα - Γιώργος Κοκκινάρης & Γιώργος Μαλεφάκης, Tupetamatu - Jeff Morris

«Το Χρονικό της Αλώσεως»

  • Κλασική μουσική

Ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου, βασισμένο στο χρονογράφημα του Γεωργίου Φραντζή. Πρωταγωνιστούν ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος στον ρόλο του Μωάμεθ και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στον ρόλο του ιστοριογράφου αφηγητή

«JazzStroll in Kipseli»

  • Jazz-Blues-Ethnic

Mια ανοιξιάτικη βόλτα με αγαπημένες jazz μελωδίες από το εκρηκτικό δίδυμο Γιώργος Ψυχογιός (πιάνο) - Ναταλία Ρασούλη (φωνή)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.