Ο Νίκος Ξυδάκης μιλά «Εκ βαθέων» στο «α»

Ενόψει των συναυλιών του στο Μικρό Παλλάς, στις 22-23/5, o Νίκος Ξυδάκης μίλησε στον Γιώργο Χαρωνίτη «Εκ βαθέων» για την πορεία του, τα διαφορετικά mood της μουσικής του και την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Ο Νίκος Ξυδάκης μιλά «Εκ βαθέων» στο «α»

Ενόψει των συναυλιών του στο Μικρό Παλλάς, στις 22-23/5, o Νίκος Ξυδάκης μίλησε στον Γιώργο Χαρωνίτη «Εκ βαθέων» για την πορεία του, τα διαφορετικά mood της μουσικής του και την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Ο Νίκος Ξυδάκης μιλά «Εκ βαθέων» στο «α» - εικόνα 1

«Στις πρώτες εμφανίσεις μου το 1986 στον “Σείριο” ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος βάφτιζε όλα του τα προγράμματα, έδωσε στο δικό μου τον τίτλο “Εκ βαθέων”. Είπα λοιπόν να τον ξαναχρησιμοποιήσω διότι, αν και είναι μια τετριμμένη έκφραση, ταιριάζει σε αυτήν την περίπτωση. Το Παλλάς είναι ένας θεατρικός χώρος, μικρός κι εσωτερικός, πράγμα που με προδιαθέτει για μια πιο εξομολογητική, πιο αυτοβιογραφική, πιο αφηγηματική κατάσταση. Με βάση αυτήν τη σκέψη διαμορφώθηκε και το ρεπερτόριο. Έχω το “βίτσιο” να κρατάω κάτι σαν ημερολόγιο αναδιαμορφώνοντας τα τραγούδια μου και φτιάχνοντας προγράμματα. Τελικά μαζεύτηκαν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελούν μια μικρή αφήγηση...»

«Είναι ένα πρόγραμμα που αφηγείται τέσσερις διαθέσεις μου. Χαριτολογώντας, το λέω “η σονάτα μου”. Τέσσερις διαφορετικές μουσικές διαθέσεις – πώς λέμε “Οι τέσσερις εποχές” του Βιβάλντι, κάτι τέτοιο! Ξεκινάει με τη “Βενετσιάνα”, που είναι μια αναζήτηση μέσα από τα τραγούδια που είχαμε γράψει με τον Θοδωρή Γκόνη, συνεχίζεται με τον “Κύκλο Καβάφη” που έχω κάνει και είναι μια αναφορά στην Αίγυπτο, μετά μετακινούμαστε στην Αθήνα με κάποια τραγούδια μου που έχουν κάτι από τη δεκαετία του ’60 και πιο ελαφρύ κλίμα (“Ωραία κοιμωμένη”, “Τραγούδι του Κυνός” κ.λπ.) και για το τέλος πάμε στο βάθος του χρόνου, με τη Σαπφώ, και κλείνουμε έτσι τη συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη – έχοντας ανάγκη την πιο εσωτερική της φωνή. Μαζί κάνουμε ουσιαστικά μια συν-εξομολόγηση. Το όλο πρόγραμμα συμπληρώνεται από κάποια κείμενα, σαν ένα “παρασκήνιο” της μουσικής μου».

«Με τους μουσικούς που συμμετέχουν στο εγχείρημα αποτελούμε πια “συναισθηματικό σώμα” και όχι συγκρότημα! Προσδοκούμε να παίξουμε καλή μουσική και να το ευχαριστηθούμε όλοι... Η ­διαδρομή δεν είναι χρονολογική­ – στο πρόγραμμα εντάσσονται και τραγούδια από την “Εκδίκηση της γυφτιάς” που μπαίνουν εμβόλιμα εκεί που ταιριάζουν. Γι’ αυτό το λέω “η σονάτα μου”. Έχει μια δομή κλασική: είναι σαν να έχει το αλέγκρο του, το αντάτζιο και τη θλίψη του, την ηρεμία και το παιχνίδι. Όλο αυτό το είδα εκ των υστέρων και αυτά που διαπιστώνει κάποιος εκ των υστέρων είναι πολλές φορές καλύτερα από όσα έχει σχεδιάσει στρατηγικά...»

«Η Ελευθερία διαθέτει μια φωνή­ μοναδική, που τη συνδέω με τη μουσικότητα του κομματιού – είναι ένα μουσικό όργανο που ταιριάζει στις συνθέσεις μου... Η φιγούρα, η φωνή της, η σκηνική της παρουσία είναι μουσική που περιέχεται στη μουσική μου – πράγμα που αποδείχτηκε μέσα στα χρόνια, με αποκορύφωμα τη Σαπφώ και το “Γρήγορα η ώρα πέρασε”».

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Ξυδάκης

  • Ελληνική

«Εκ βαθέων»: ο Έλληνας συνθέτης τραγουδά και αφηγείται μια μουσική αυτοβιογραφία από την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» μέχρι τα τραγούδια για τον Κ.Π. Καβάφη και την Αθήνα, τη Σαπφώ και το άλμπουμ «Γρήγορα η ώρα πέρασε». Συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
01/05/2024

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.

Έναρξη για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με την "Ουράνια Πολιτεία"

Σε ένα τριήμερο, περισσότερες από 55 εκδηλώσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις του θείου δράματος.