ICMC|SMC|2014: Η αιχμή της μουσικής τεχνολογίας στην Αθήνα

Δύο σημαντικές συναντήσεις, το 40ό Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές και το 11ο Συνέδριο Πληροφορικής στη Μουσική και τον Ήχο, γίνονται συνδυασμένα για πρώτη φορά στην Αθήνα από τις 14 μέχρι τις 20/9.

ICMC|SMC|2014: Η αιχμή της μουσικής τεχνολογίας στην Αθήνα

Δύο σημαντικές συναντήσεις, το 40ό Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές και το 11ο Συνέδριο Πληροφορικής στη Μουσική και τον Ήχο, γίνονται συνδυασμένα για πρώτη φορά στην Αθήνα από τις 14 μέχρι τις 20/9. Ο Κώστας Μόσχος του ΙΕΜΑ μίλησε στον Γιώργο Χαρωνίτη γι’ αυτή την επιστημονική και καλλιτεχνική διοργάνωση που μπορεί να ιδωθεί και ως φεστιβάλ.

ICMC|SMC|2014: Η αιχμή της μουσικής τεχνολογίας στην Αθήνα - εικόνα 1

Είναι ένα event επιστημονικό και ταυτόχρονα καλλιτεχνικό, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο επιστημονικό του μέρος, το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ) στο μουσικό και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία διαθέτει τους χώρους και το προσωπικό της για μία εβδομάδα. Έχει τη μορφή μουσικού φεστιβάλ, φιλοξενείται σε διά­φορους χώρους κι ενδιαφέρει πλήθος κόσμου: επιστήμονες της τεχνολογίας και της μουσικής, μουσικούς της ηλεκτρονικής και «υπολογιστικής» σκηνής και απλούς –ή σύνθετους– μουσικόφιλους, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην τεχνολογία σε συνδυασμό με τη μουσική τέχνη. Ο Κώστας Μόσχος του ΙΕΜΑ μας μίλησε για την ουσία αυτού του συνεδρίου: «Το International Computer Music Conference είναι το μεγαλύτερο στο είδος του διεθνώς. Είναι η Μέκκα της computer music, διότι σε αυτό παρουσιάζεται ό,τι καινοτόμο υπάρχει τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε καλλιτεχνικό. Φέτος συνδιοργανώνεται για πρώτη φορά εδώ με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό Sound and Music Computing Conference. θα είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει γίνει στη χώρα μας. Το ICMC είχε γίνει το 1998 στη Θεσσαλονίκη και το SMC το 2004 στη Λευκάδα, φέτος είχαμε 900 συμμετοχές έργων από όλο τον κόσμο τα οποία κρίθηκαν από διεθνή επιτροπή 45 εμπειρογνωμόνων κι επελέγησαν τα 250 μαζί με 16 installations».
Δεν πρόκειται όμως για κάποιο κλειστό επιστημονικό συνέδριο. «Θέλουμε να έρθει ο κόσμος. Το ύφος της computer music είναι έτσι κι αλλιώς πειραματικό – συνεπώς έχουμε επιλέξει έργα με τα οποία μπορεί το κοινό να επικοινωνήσει καλύτερα. Αυτά θα παίζονται στο Παλιό Χρηματιστήριο στη Σοφοκλέους με πολύ προσιτό εισιτήριο (€ 5). Ο στόχος μας είναι να φέρουμε αυτήν την πρωτοπορία της computer music στην πόλη μας, πράγμα πρωτόγνωρο! Από τις 9 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. το event είναι επιστημονικό, με workshops και παρουσιάσεις που θα γίνουν δίπλα στη Στέγη, στο Odeon StarCity, ενώ καθημερινά το απόγευμα γίνονται τέσσερις συναυλίες στη Στέγη. Τα έργα είναι πολυποίκιλα: για όργανα, “ακουσματικά”, για βίντεο, για χορό κ.ο.κ. Γενικά έχουμε πολύ πλούσιο πρόγραμμα».
Ενδιαφέρον έχει και το γενικό θέμα­ του συνεδρίου. «Σε ό,τι αφορά τη θεματική, βάλαμε το “Η μουσική τεχνολογία συναντά τη φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο δυνητικό ήθος” και αυτό είναι που θα αναπτύξουν με διάφορους τρόπους οι συμμετέχοντες. Η ουσιώδης έννοια είναι ότι η τεχνολογία διαμορφώνει ένα νέο ήθος –φέρ’ ειπείν το γεγονός ότι υπάρχουν έργα για μουσικό σύνολο γραμμένα εξολοκλήρου σε υπολογιστή, δηλαδή είναι computerized– και αυτή η προβληματική αναπτύσσεται ανάμεσα στους συμμετέχοντες».

Μεταξύ των ομιλητών συναντάμε τα ονόματα των συνθετών Cort Lippe, Agostino di Scipio, Μάκη Σολωμού, Γεωργίας Σπυροπούλου, Γιώργου Τζανετάκη, Alan Mardsen και Clarence Barlow, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα τόσο των επιστημονικών συζητήσεων όσο και των συναυλιών είναι αρκετά εκτενές για να αναφερθεί εδώ (μπορείτε να το βρείτε μαζί με όλες τις άλλες λεπτομέρειες στο site www.icm14-smc14.net). Οι συναυλίες στο Παλιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 8) είναι νυχτερινές –και τρίωρες– και ξεκινούν στις 10.30 μ.μ. Πριν από αυτές, από τις 4 μ.μ., στον ίδιο χώρο υπάρχει επαγγελματική έκθεση μουσικής τεχνολογίας (με hardware, όργανα, υπολογιστές κ.λπ.). Την Πέμπτη 18/9, στις 8 μ.μ., θα γίνει συναυλία στον Λόφο Νυμφών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ενώ παράλληλα με τις επιστημονικές και μουσικές εκδηλώσεις θα υπάρχουν χώροι ακρόασης στη Στέγη, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ακούνε έργα της επιλογής τους, όπως και ηχητικά installations σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Πριν από το συνέδριο έχει προγραμματιστεί (11-14/9) «θερινό σχολείο» για φοιτητές με θέμα τη χρήση υπολογιστών στη μουσική έρευνα. «Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ για να το στήσουμε όλο αυτό. Υπήρξαν πολλές υποσχέσεις που οδηγούσαν σε κλειστές πόρτες. Τελικά όμως τα καταφέραμε και για πρώτη φορά επιτύχαμε να χαμηλώσουμε τα κόστη (συμμετοχής, εισιτήρια κ.λπ.) στο συνέδριο. Θέλουμε να έρθει κόσμος, γι’ αυτό έχουμε ημερήσιο εισιτήριο € 15 (€ 10 για τους φοιτητές). Όμως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως εδώ δεν θα βρει την electronica που συναντάμε στην dance σκηνή. Εδώ έχουμε έργα με απαιτήσεις. Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την ποιότητα ανεξαιρέτως όλων–κάποια μπορεί να είναι ενδιαφέροντα στο τεχνολογικό μέρος, όχι όμως και στο αισθητικό–, ωστόσο υπάρχουν πολλά έργα που διευρύνουν τους ορίζοντες της μουσικής. Και τους δικούς μας».

Περισσότερες πληροφορίες

ICMC SMC 2014

  • Εκδηλώσεις

«Η μουσική τεχνολογία συναντά τη φιλοσοφία: από τον ψηφιακό ήχο στο εικονικό ήθος» στην πρώτη κοινή διοργάνωση του 40ού Διεθνούς Συνεδρίου Μουσικής με Υπολογιστές και του 11ου Συνεδρίου Πληροφορικής στη Μουσική και τον Ήχο. Συνεδρίες κι εργαστήρια στο Odeon Starcity (Λεωφ. Συγγρού 11 & Λεοντίου, Ν. Κόσμος, 8011160000. Στις 9 π.μ.-4 μ.μ.). Συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109, 2109005800. Στις 4-10 μ.μ.), στο πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών (Σοφοκλέους 8. Στις 10.30 μ.μ.-1.30 π.μ.) και στον Λόφο Νυμφών (Εθνικό Αστεροσκοπείο. Την Πέμ. 18/9, στις 8 μ.μ.). Ηχητικές εγκαταστάσεις στη Στέγη, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα, 2103689502), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, 2109242111), στη Στοά Αττάλου (Αδριανού 24, Πλάκα, 2103210185), στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44, 2132144800), στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Πεσμαζόγλου 1).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.