Εννιά best δίσκοι του 2014

Μουσικές –κυρίως από τον indie rock χώρο– που ακούσαμε πιο πολύ στο πρώτο μισό του χρόνου και ως εκ τούτου διαμορφώνουν την προσωπική μας playlist. Αυτές τις προτιμήσεις μας συνολικά από εννέα δίσκους τις παραθέτουμε κι εδώ.

Εννιά best δίσκοι του 2014

Μουσικές –κυρίως από τον indie rock χώρο– που ακούσαμε πιο πολύ στο πρώτο μισό του χρόνου και ως εκ τούτου διαμορφώνουν την προσωπική μας playlist. Αυτές τις προτιμήσεις μας συνολικά από εννέα δίσκους τις παραθέτουμε κι εδώ.

Future islands

Εννιά best δίσκοι του 2014 - εικόνα 1

Singles Το τέταρτο άλμπουμ του γκρουπ είναι μια συλλογή επιτυχιών: η αυθεντική pop των ’80s σε μείξη με τη σημερινή synth pop δίνει στο σύνολο μια ευχάριστη και δυνατή ροή και κάνει τους Future Islands ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της pop. Θα τους έχουμε και live σύντομα (9/10, «Gagarin 205»).

Sun Kill Moon

Εννιά best δίσκοι του 2014 - εικόνα 2

Benji Μπαλάντες γεμάτες και μεστές, αφηγηματικές και αρκούντως δραματικές. Έχοντας πίσω του μια ιστορία που ξεκινάει με το «λύσιμο» των Red House Painters, το σχήμα Sun Kil Moon είναι το πραγματικό καλλιτεχνικό όχημα για τον Kozelek από το 2002. Το «Benji» μπορεί να είναι και το πιο άμεσο άλμπουμ του.

Damon Albarn

Εννιά best δίσκοι του 2014 - εικόνα 3

Everyday robots Είναι το πρώτο του άλμπουμ εκτός Blur και Gorillaz και άρα το πιο προσωπικό του. Είναι δίσκος που προσεγγίζει και ταυτόχρονα απομακρύνεται από την παλιά Brit pop, διαθέτει προσωπικότητα και ξεφεύγει από προσδοκώμενα και δεδομένα. Ο Albarn ως μουσικός/συνθέτης ξέρει καλά τη δουλειά του – και ως άνθρωπος τον εαυτό του.

Beck

Εννιά best δίσκοι του 2014 - εικόνα 4

Morning phase Είναι παράδοση για τον Beck να φτιάχνει την καλύτερη μουσική του όταν είναι άνω κάτω συναισθηματικά – και ακριβώς αυτό φαίνεται να αντικατοπτρίζει και ο εν λόγω δίσκος. Τα τραγούδια είναι όμορφα και «γεμίζουν» τη μακρόχρονη απουσία του καλλιτέχνη από τη δρώσα δισκογραφική σκηνή.

Lana del Ray

Εννιά best δίσκοι του 2014 - εικόνα 5

Ultraviolence Οι συζητήσεις, αναλύσεις, αναμοχλεύσεις περί ενός «pop» event είναι συνήθως αυτές που με απωθούν –προσωρινά– από μια ακρόαση. Όμως όταν έβαλα το «Ultraviolence» να παίξει, ένιωσα ότι η Lana Del Rey έχει μια σχεδόν μαγική ικανότητα να φτιάχνει εξαιρετικές ποιητικές εικόνες με τα τραγούδια της.

James Vincent McMorrow

Εννιά best δίσκοι του 2014 - εικόνα 6

Post tropical Είναι ιδιαίτερη περίπτωση αυτός ο Ιρλανδός τραγουδοποιός, ο οποίος μεταφράζει με δικούς του όρους το βασικό κορμό της Americana, ενώ διαχέει με τη λεπτή φωνή του όμορφο συναίσθημα στη συνεχώς διευρυνόμενη ανά τον κόσμο fan base του. Το δεύτερο αυτό «μετα-τροπικό» άλμπουμ του είναι πανέμορφο.

The war on drugs

Εννιά best δίσκοι του 2014 - εικόνα 7

Lost in the dream Ο «ντιλανιστής» αλλά και «σπρινγκστινιστής» Adam Granduciel έχει βάλει σε εφαρμογή όλα τα καλά που μας έχει δώσει η «κοσμική» trippy προσέγγιση των ’70s και τα συνδυάζει με progressive dance τεχνικές των ’80s ήδη από το ντεμπούτο του γκρουπ, όταν είχε ακόμη δίπλα του τον Kurt Vile.

Swans

Εννιά best δίσκοι του 2014 - εικόνα 8

To be kind Διπλό CD ή τριπλό LP, το άλμπουμ αυτό μας πάει σε παλιότερες –και πιθανώς πιο ένδοξες– εποχές και σελίδες της rock (plus) δισκογραφίας, όχι μόνο λόγω ποσότητας αλλά και λόγω ποιότητας κι αισθητικής. Οι αναγεννημένοι Swans και ο ίδιος ο Michael Gira βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε ιδιαίτερα δημιουργική φάση.

St. Vincent

Εννιά best δίσκοι του 2014 - εικόνα 9

St. Vincent Το πέμπτο άλμπουμ της Annie Clark (aka St. Vincent) είναι γεμάτο όμορφα τραγούδια μέσα σε μια ιδιοφυή μουσική κατασκευή, η οποία αγκαλιάζει ποικίλα pop στιλ και τα ενοποιεί σε κάτι που μόνο η βαθιά γνώση της μουσικής και το καλλιτεχνικό αισθητήριο μπορούν να επιτύχουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.