Μonika... με άλλα φτερά

Στις 16/7 το Ηρώδειο φιλοξενεί τη μεγάλη συναυλία της Monika, όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ο νέος της δίσκος «Secret in the dark», ο οποίος ηχογραφήθηκε στην Αμερική, με Αμερικανούς μουσικούς, και κυριολεκτικά δίνει άλλα φτερά στη μουσική της.

Μonika... με άλλα φτερά

Στις 16/7 το Ηρώδειο φιλοξενεί τη μεγάλη συναυλία της Monika, όπου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ο νέος της δίσκος «Secret in the dark», ο οποίος ηχογραφήθηκε στην Αμερική, με Αμερικανούς μουσικούς, και κυριολεκτικά δίνει άλλα φτερά στη μουσική της.

Μonika... με άλλα φτερά - εικόνα 1

Η συναυλία δανείζεται τον τίτλο της «Give us wings» από το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου και φέρνει στη σκηνή του Ηρωδείου σχεδόν το σύνολο των Νεοϋορκέζων σπουδαίων μουσικών που τον ηχογράφησαν. Μέλη των Dap-Kings (γνωστοί από τη σταθερή συνεργασία τους με τη Sharon Jones και τη συμμετοχή τους στο «Back to black» της Amy Winehouse) και της σπουδαίας soul-funk ορχήστρας Menahan Street Band, μπορούν να δημιουργήσουν μια φανταστική κατάσταση με επίλεκτους δικούς μας στα πνευστά και τα έγχορδα και τη Monika μπροστά να ερμηνεύει με το μοναδικό της τρόπο όχι μόνο τα καινούργια τραγούδια της αλλά κι εξαιρετικά παλιότερα, δίνοντας μέ αυτόν τον τρόπο ένα εντελώς νέο ηχητικό πρόσωπο στη μουσική της.
Ο δίσκος «Secret in the dark» θα κυκλοφορήσει επισήμως τον Σεπτέμβριο, όμως εμείς είχαμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε πριν από λίγο καιρό μαζί με τη Monika, προσεκτικά αλλά και άνετα, με ποτά και κουβεντούλα, σαν μια παρέα φίλων.
Η Monika βρέθηκε στη Νέα Υόρκη το 2012, όπου γνωρίστηκε με εξαιρετικούς μουσικούς και κυρίως με τον Homer Steinweiss, με τον οποίο έκανε τελικά και την παραγωγή του δίσκου της. Γνωρίστηκαν την τελευταία ημέρα της στο Big Apple, άκουσαν κάποια demos και αντάλλαξαν contacts με την αμυδρή προοπτική μιας συνεργασίας... «Επέστρεψα στην Ελλάδα και όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι έγραφα, έχοντας όμως κατά νου να ξαναπάω τον Σεπτέμβριο για να δουλέψω μαζί τους δύο μήνες ώστε να παρουσιάσουμε κάτι.
Τελικά, λόγω κάποιων απρόοπτων, το ταξίδι έγινε πέρυσι την άνοιξη. Πήγα στη Νέα Υόρκη με σκοπό να μείνω ενάμιση μήνα, να βιώσω τα vibes της πόλης και να ζήσω τις εντάσεις της. Σκέφτομαι ότι έχω μέσα μου διαφορετικές καταβολές και δεν γίνεται να κάνω μουσική σε μια ξένη μεγαλούπολη αν δεν εισπράξω τα vibes που με περιβάλλουν. Αγόρασα ποδήλατο από την πρώτη ημέρα, κυκλοφορούσα κι έβλεπα κόσμο, άρχισα να κάνω παρέες και να νιώθω τον παλμό μιας διαφορετικής κουλτούρας».

Μonika... με άλλα φτερά - εικόνα 2

Όταν έφτασε η ώρα να ακουστούν τα demos για να προχωρήσει ο δίσκος, οι συνθήκες και το στούντιο­ δεν ήταν available, η Monika αναγκάστηκε να πάει μέχρι το Λος Άντζελες για να βρει το τηλέφωνο του Homer Steinweiss και να συνεννοηθούν για τα περαιτέρω. Η συνάντηση έγινε και ο Steinweiss εντυπωσιάστηκε όχι μόνο από τα demos αλλά και τη γενικότερη μουσική attitude της Monika...
«Γυρίζοντας, έγραψα άλλα πέντε­-έξι κομμάτια και κάλεσα πέρυσι τον Σεπτέμβριο τον Homer στην Ελλάδα. Τον πήγα στο χωριό μου, στο Άστρος, κι εκεί περάσαμε δέκα ημέρες γράφοντας το δίσκο και κάνοντας το pre-production. Ήμουν έτοιμη και την 1η Οκτωβρίου πήρα το αεροπλάνο για Νέα Υόρκη, όπου έμεινα τρεισήμισι μήνες. Από την πρώτη ημέρα μπήκα στο στούντιο με τους Dap-Kings, οι οποίοι παίζουν μαζί από παιδιά και είναι όλοι μια παρέα εδώ και χρόνια. Πολύ σύντομα, από τη δεύτερη-τρίτη ημέρα, έγινα μέλος της παρέας τους και είναι φανταστικό να βλέπεις πόσο καλά παιδιά μπορεί να είναι αυτοί οι τόσο σπουδαίοι μουσικοί. Αναπτύσσονται ωραίες ανθρώπινες σχέσεις και μέσα από αυτές βγαίνει και η μουσική πιο ωραία».
Αυτήν την ωραία μουσική ήρθε η ώρα να την απολαύσουμε live και στα μέρη μας, στο Ηρώδειο, στις 16/7, σε μια συναυλία που είναι, φύσει και θέσει, διαφορετική – με άλλη ψυχή και άλλα φτερά.

Περισσότερες πληροφορίες

Monika

  • Rock-pop-folk

«Give us wings»: η Monika παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το τρίτο της άλμπουμ «Secret in the dark» (με στοιχεία disco, funk και pop των ’70s) αλλά και ανανεωμένες εκδοχές παλιότερων κομματιών της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.