Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Pasx24_front Λένα Πλάτωνος © Ανδρέας Σιμόπουλος

Όπως και κάθε χρόνο, η πασχαλινή περίοδος αποτελεί πηγή έμπνευσης για μια ιδιαίτερη συναυλιακή παράδοση. Η οποία συμπλέει με το Θείο Πάθος και με το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, τροφοδοτώντας μουσικές βραδιές που τιμούν την εγχώρια δημιουργία, το λόγιο παρελθόν της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και την περιρρέουσα Άνοιξη –εποχή που διατηρεί τη δική της, ξεχωριστή διασύνδεση με το Πάσχα.

Φέτος, μάλιστα, οι σχετικές εκδηλώσεις άρχισαν νωρίτερα από το γνώριμο χρονικό "όριο", που συμπίπτει, συνήθως, είτε με το Σάββατο του Λαζάρου, είτε με την Κυριακή των Βαΐων. Για του λόγου το αληθές, το επόμενο  ραντεβού έχει οριστεί για την Πέμπτη 25/4 (Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα "Γιάννης Μαρίνος"), με το φωνητικό σύνολο En-Chor να επαναλαμβάνει την περσινή παράσταση "Τα Τραγούδια Γίναν Πάθη", παρέα με τη σοπράνο Μαριλένα Στριφτόμπολα και την ηθοποιό Ιφιγένεια Γρίβα, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Καλής Βανδώρου και διεύθυνση Σάββα Ρακιντζάκη. Στόχος της, η αναζήτηση των διαφόρων όψεων των παθών και το νόημα που χαρίζουν στην ανθρώπινη ζωή, μέσα από μια περιήγηση στην εγχώρια έντεχνη δημιουργία.

Pasx24_01
Το φωνητικό σύνολο En-Chor επαναλαμβάνει την παράσταση "Τα Τραγούδια Γίναν Πάθη" (25/4)

Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, ωστόσο, είναι το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο εκκινεί την Κυριακή των Βαΐων (28/4) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Τρίτη 30/4, περιλαμβάνοντας πάνω από 50 εκδηλώσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και συναυλιακές σκηνές, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη και διακρίνεται για τον πλούτο και το εύρος του, αφού αναμένεται (μεταξύ άλλων) να φιλοξενήσει μεσαιωνικούς ύμνους –τόσο της Ορθόδοξης, όσο και της Καθολικής Εκκλησίας– λατινοαμερικάνικο θρησκευτικό μέλος, γαλλικό μπαρόκ, αλλά και έργα από την παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων. 

Pasx24_02
Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία θα εμφανιστεί στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών (29/4)

Σταχυολογώντας από την αφρόκρεμα των φεστιβαλικών προτάσεων, αξίζει να σταθούμε στο ολοκαίνουριο, μεταμοντέρνο ορατόριο της Λένας Πλάτωνος "Η Ουράνια Πολιτεία" (28/4, για δύο παραστάσεις στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου), στη βραδιά της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών (29/4), στην παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της σουίτας δωματίου από την όπερα "Πάπισσα Ιωάννα" του Γιώργου Βασιλαντωνάκη (30/4, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), και στη μετά 22 χρόνια επιστροφή του διεθνώς καταξιωμένου αρχιμουσικού και πιανίστα Κωνσταντίνου Καρύδη στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο οποίος θα συμπράξει με τον Νίκο Λαάρη σε "Ελληνικά έργα λατρευτικής μουσικής για σόλο πιάνο και δύο πιάνα" (28/4).

Pasx24_03
© Κώστας Φαραζουλής
O Γιώργος Βασιλαντωνάκης 

Για τη Μεγάλη Δευτέρα 29/4, εντωμεταξύ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει προγραμματίσει μια βραδιά στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών "Cosmos" με άξονα το φημισμένο "Ρέκβιεμ" του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το οποίο θα περιστοιχιστεί από δημιουργίες Ρίχαρντ Βάγκνερ, Χένρι Πέρσελ, αλλά και από το πολυσυζητημένο "4'33''" του John Cage. Πρωταγωνιστές θα είναι η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, που θα εμφανιστούν επί σκηνής με την αρωγή λυρικών τραγουδιστών. Την ίδια μέρα παρουσιάζεται και το "Stabat Mater" του Τζοακίνο Ροσσίνι στον ιερό καθολικό ναό του Αγίου Παύλου, στον Πειραιά: ένα έργο εμβληματικό, που πραγματεύεται τα συναισθήματα της Παναγίας καθώς αντικρίζει τον Ιησού πάνω στον σταυρό. Θα αποδοθεί από τέσσερις σολιστικές φωνές και την ορχήστρα & χορωδία Filii Notas, σε διεύθυνση της μαέστρου Μαρίας Μπαζού.

Pasx24_04
Η Γλυκερία θα παρουσιάσει το διήμερο "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης" (29-30/4)

Ξεχωριστή πρόταση ανάμεσα στα μουσικοπασχαλινά δρώμενα της τρέχουσας σεζόν, όμως, αποτελεί και το διήμερο "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης" που στήνει η Γλυκερία στο "Γυάλινο Μουσικό Θέατρο", για τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη (29 & 30/4). Όπως δείχνει και ο τίτλος, στόχος είναι να τιμηθεί ο διττός χαρακτήρας του ελληνικού Πάσχα, που πάντα λογιζόταν και ως γιορτή της Άνοιξης, πέρα από την αυστηρώς λατρευτική του σημασία. Η ατμόφαιρα, βέβαια, θα διατηρηθεί καταλλήλως κατανυκτική, ενώ τη Γλυκερία θα συνδράμει και ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης, διαβάζοντας αποσπάσματα από έργα Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων. Οι πασχαλινές συναυλίες ολοκληρώνονται τη Μεγάλη Τρίτη 30/4 με το ρεσιτάλ πιάνου "Πάθος" της Αλεξάνδρας Κομνηνού στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" και το κορυφαίο έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ "Τα Κατά Ματθαίον Πάθη", το οποίο θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης") από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε διεύθυνση Μιχάλη Ζέκε.

Η Κομνηνού αναμένεται να στηρίξει το δικό της πρόγραμμα στον Φρεντερίκ Σοπέν, διασχίζοντας έναν νοερό δρόμο πάθους, στον οποίον θα αναμετρηθεί ο πόνος με την καρτερία και η ελπίδα με τη ματαιότητα. Για την ημισκηνοθετημένη πραγμάτωση του Μπαχ, πάλι, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα συμπράξει με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και την Παιδική Χορωδία Rosarte, αλλά και με πέντε λυρικούς τραγουδιστές, με τον βαθύφωνο Padraic Rowan να αποδίδει τον Ιησού και τον τενόρο  David Fischer να ερμηνεύει τον Ευαγγελιστή. Για τους κατόχους εισιτηρίων, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί και ειδική εισαγωγική ομιλία από τον Χαράλαμπο Γωγιό, που θα φωτίσει την κορυφαία αυτή μουσική έκφραση της ανθρώπινης πορείας προς το θείο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.