Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος

Εννιά άλμπουμ ευρέως φάσματος –από αναγεννησιακή και βυζαντινή μέχρι rock, jazz και ηλεκτρονική μουσική–, με κοινό παρονομαστή το θείον πάθος, το οποίο χαρακτηρίζει την εβδομάδα που διανύουμε, και με δεδομένη την κατάνυξη.

Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος

Εννιά άλμπουμ ευρέως φάσματος –από αναγεννησιακή και βυζαντινή μέχρι rock, jazz και ηλεκτρονική μουσική–, με κοινό παρονομαστή το θείον πάθος, το οποίο χαρακτηρίζει την εβδομάδα που διανύουμε, και με δεδομένη την κατάνυξη.

Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος - εικόνα 1

Arvo Part
Passio

Τα κατά Ιωάννην πάθη γίνονται η αφετηρία για να δημιουργήσει ο Εσθονός συνθέτης ένα σύγχρονο έργο βαθύτατου θρησκευτικού συναισθήματος. Ο Part συνδυάζει εδώ στο μάξιμουμ το καινοτόμο όραμά του με τη βαθιά πίστη του και το αποτέλεσμα είναι ένα έργο θεμελιώδες για τη μουσική του 20ού αιώνα. Σαφώς κλασικό.
(ECM New Series)

Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος - εικόνα 2

Peter Gabriel
Passion

Από κάθε άποψη, το θείον πάθος αποκτά εδώ την καθαρά ανθρώπινη διάστασή του. Πέραν του ότι ο Peter Gabriel χρησιμοποιεί αυτήν τη μουσική ως soundtrack για την ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός» (του Martin Scorcese), μπαίνει στο βάθος και στην ουσία της world και της λαϊκής μουσικής, δημιουργώντας έτσι ένα συγκλονιστικό έργο.
(Real World)

Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος - εικόνα 3

Βαγγέλης Παπαθανασίου
Ραψωδίες

Με την καταλυτική παρουσία κι ερμηνεία της Ειρήνης Παπά –σαν σε συνέχεια από τις δημώδεις «Ωδές»–, ο Παπαθανασίου αποκαλύπτει εδώ με το δικό του μουσικό τρόπο την ωραιότητα των βυζαντινών ύμνων, και ιδιαίτερα αυτών που έχουν σχέση με το πάθος και την ανάσταση του Χριστού. Πραγματικό κομψοτέχνημα.
(Polydor)

Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος - εικόνα 4

Carlo Gesualdo
Tenebrae

Από τον πολυσυζητημένο Ιταλό συνθέτη της ύστερης Αναγέννησης έχουμε τα «Tenebrae Responsoria», θρησκευτικά αντιφωνικά μουσικά κομμάτια σε μαδριγαλικό στιλ, για το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας – με κείμενα από την Αγία Γραφή. Πρόκειται για συνθέσεις προχωρημένες για την εποχή τους (1611 μ.Χ.). εδώ σε ερμηνεία του Hilliard Ensemble.
(ECM New Series)

Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος - εικόνα 5

Johann Sebastian Bach
St John Passion

Τα κατά Ιωάννην πάθη ακολουθούν μουσικά όλη τη δραματικότητα που υπαγορεύει ο λόγος του ευαγγελίου, δίνοντάς μας μια μεγαλειώδη σύνθεση, ένα ορατόριο που εκφράζει το θείον πάθος σε όλο του το μεγαλείο. Είναι απλώς ένα μέρος της θρησκευτικής μουσικής που έγραψε για τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Μπαχ.
(Naxos)

Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος - εικόνα 6

Charles Mingus
The Βlack Saint and the Sinner Lady
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα –αν όχι το κορυφαίο– του Mingus. Γραμμένο σαν μπαλέτο, το «Black Saint...» θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο θρησκευτικό/κοινωνικό ορατόριο, με όλους τους σχηματικούς συμβολισμούς του. Στην κατεύθυνση της μεγάλης jazz ­σύνθεσης και στο δρόμο που άνοιξε ο Duke Ellington.
(Impulse)

Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος - εικόνα 7

Johann Sebastian Bach
St. Matthew Passion
Τα κατά Ματθαίον πάθη ορίζουν ένα έργο που συμπεριλαμβάνεται στα αριστουργήματα της θρησκευτικής κλασικής μουσικής. Έχει όλη την απλότητα της συνθετικής δόμησης μιας μπαρόκ μουσικής και ταυτόχρονα μια ισχυρή δύναμη που τονίζει το δραματικό χαρακτήρα του.
(EMI Classics)

Εννιά δίσκοι για το θείον πάθος - εικόνα 8

Krzysztof Penderecki
St Luke Passion

Τα κατά Λουκάν πάθη γράφτηκαν από τον Penderecki στα πρώτα του συνθετικά βήματα και, φυσικά, του έδωσαν μεγάλη δημοφιλία και αναγνωρισιμότητα, αφού θεωρούνται μνημειώδες μουσικό έργο. Με ιδιαίτερες καινοτομίες στη γραφή και την οργάνωσή τους, φέρουν εντός τους κάτι από την ιστορική παράδοση του Bach. (Philips)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.