Οι The Bad Poetry Social Club θα είναι εδώ "μέχρι να είναι η εξαίρεση αυτοί που δεν ξέρουν τι σημαίνει spoken word"

Με αφορμή την εμφάνισή τους στο Rudu Fest 2023, η πενταμελής παρέα μιλάει στο "α".

Bad Poetry Social Club

Oι Π.Ι.Ε.Β., Επίθετη, Fâné, Βίνα και MFS ετοιμάζονται για μια μοναδική spoken word performance, στο πλαίσιο του Rudu Fest 2023 (13-15/12). Με αφορμή την εμφάνισή τους στο "Oddity Club", την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, η πενταμελής παρέα που δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται με την ποίηση από το 2016 μέχρι και σήμερα - τόσο σαν γκρουπ όσο και με τα δικά τους μεμονωμένα πρότζεκτ - χαρτογραφεί στο "α" την spoken word σκηνή στην Ελλάδα και μάς αφήνουν να ρίξουμε μια ματιά στη δημιουργική διαδικασία τους αλλά και στα όνειρά τους για το The Bad Poetry Social Club.

Πώς ήρθε η επαφή με την ποίηση;
Είναι μία πολύ ξεχωριστή ιστορία του καθενός αυτό. Διότι η ποίηση, ακόμη και αν την κάνεις μέσα από ομάδα, είναι πάντα ένα μοναχικό άθλημα.

Ποια ανάγκη γέννησε το The Bad Poetry Social Club;
Το να συνδημιουργήσουμε στο πλαίσιο μίας ομάδας με ανοιχτά όρια, σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον. Σίγουρα η εκτίμηση και η αγάπη του καθενός στο πρόσωπο του άλλου, που μέρα με την μέρα μεγαλώνει, έπαιξαν ρόλο αλλά και η προσωπική ανάγκη του καθένα να επικοινωνήσει την ποίηση του εκτός της φόρμας και των μέσων που μας έμαθαν. Και από ότι φαίνεται, δεν ήταν μόνο δική μας ανάγκη και αυτό είναι όμορφο. Διότι όταν κάτι το μοιράζεσαι έχει μεγαλύτερη αξία, μιλώντας και ως καλλιτέχνες προς καλλιτέχνες και ως καλλιτέχνες προς κοινό και το ανάποδο. Ίσως και μόνο τότε, μόνο όταν μοιράζεσαι κάτι να έχει αξία, αλλά θα περάσουμε στην κουβέντα του ‘’τι κάνουμε για τους εαυτούς μας και τι για τους άλλους’’ και αυτό είναι πολύ μεγάλη συζήτηση.

Ποιο είναι το όραμά σας για το γκρουπ;
Να φτάσουμε 80 χρονών, να μένουμε όλοι στο ίδιο κτήριο σαν τα φιλαράκια, το πρωί να μαζευόμαστε σε κάποιου το διαμέρισμα για να πιούμε καφέ, να ανοίγουμε το ραδιόφωνο σε έναν τυχαίο σταθμό και να πιάνουμε στη μέση τυχαία κάποιο κομμάτι Bad Poetry, να γελάμε, να αφήνουμε τις κούπες στην άκρη, να πιάνουμε τις μπύρες από το ψυγείο. Και ξανά.

Πώς γράφετε σαν ομάδα;
Δεν έχουμε κάποια φόρμα. Αν σου απαντήσουμε σε αυτό θα ισχύει έως σήμερα. Για αύριο δεν γνωρίζουμε. Πάμε ξεκάθαρα με το ένστικτο και συνήθως κάθε φορά δουλεύουμε διαφορετικά. Αλλιώς δουλεύτηκε το ‘‘one off’’ αλλιώς το ‘‘cinematic’’. Και έτσι θα συνεχίσουμε από ό,τι φαίνεται. Σίγουρα δεν πετάμε τίποτα, γιατί μία ιδέα που σήμερα μπορεί να μοιάζει από βαρετή έως άστοχη, μπορεί αύριο να είναι ο πυρήνας ολόκληρου πρότζεκτ.

Τι παίρνετε από αυτό το ‘μοίρασμα’ της διαδικασίας;
Νομίζω, στο τέλος της μέρας, όσο ρομαντικό και ίσως αφελές και να ακούγεται, ότι όλα βρίσκονται εκεί. Πιστεύουμε ότι όλοι οι καλλιτέχνες έχουν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο νάρκισσο μέσα τους. Παρόλ’ αυτά, όταν καταφέρεις να καταλάβεις ότι υπάρχει και μέσα σου, και αποδεχτείς ότι αυτό είναι οκέι, τότε είναι μάλλον και η στιγμή που κάπως καταλαβαίνεις τη μοναξιά σου μέσα σε αυτό τον κόσμο. Οπότε για τους περισσότερους από εμάς, παρά την αντίληψη της μοναξιάς, υπήρξε και η στιγμή της αντίληψης ότι παράλληλα υπάρχουν άλλοι 4 άνθρωποι στο τραπέζι, εξίσου μόνοι, με τους οποίους μπορούμε όμως να είμαστε μαζί. Είναι ίσως το πιο κλισέ, αλλά ίσως και το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μας αυτή τη στιγμή. Το ότι ξέρουμε πως υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που θα μας σηκώσουν το τηλέφωνο στις 5 το πρωί. Ή θα έρθουν για μια μπύρα, παρόλο που δε θέλουν καθόλου, αλλά ξέρουν ότι ίσως χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Και φυσικά, δεν είναι όλα τόσο γλυκά και πανέμορφα. Σε καμία περίπτωση. Οι συγκρούσεις, οι διαφωνίες, τα άσχημα υπάρχουν πάντα. Στα πάντα. Όμως ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι στο τέλος της μέρας, ότι κι αν έχει γίνει, όση δουλειά κι αν απαιτεί για να διορθωθεί, θα βρούμε τον τρόπο για να συνεχίσουμε.

Bad Poetry Social Club

Που πιστεύετε ότι βρίσκεται η spoken word σκηνή στην Ελλάδα;
Έχουν αλλάξει τρομερά πολλά από το 2016 που πρωτοξεκίνησε το spoken word να υπάρχει στην Αθήνα κάπως πιο συγκροτημένα. Το είδαμε σιγά σιγά να παίρνει μια μορφή σχεδόν από το μηδέν, όταν ξεκίνησε Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ, ένα ανοιχτό εγχείρημα με την φιλοσοφία του open mic. Από εκεί μπορεί να πέρασαν και 100 άτομα που διάβασαν ποιήματά τους. Το οποίο ακόμη και τώρα είναι ένα κατόρθωμα. Πριν 7 χρόνια όμως, υπήρχε ακόμη πιο έντονα η κλασσική αντίληψη για την ποίηση, ότι δηλαδή είναι κάτι τελείως πασέ, απολιθωμένο και pretentious. Πολλοί έχουν γελάσει μαζί μας όταν στην ερώτηση "με τι ασχολείσαι;" η απάντηση ήταν "ποίηση". Από εκεί όμως μέχρι σήμερα η σκηνή αυτή έχει κάνει κάτι παραπάνω από άλματα. Αυτή την στιγμή συνεργαζόμαστε για παράδειγμα με πολύ γνωστούς παραγωγούς και μουσικούς απ’ όλα τα είδη μουσικής, που πιστεύουν σε αυτό και το γουστάρουν. Γεμίζουμε μαγαζιά, υπάρχει κόσμος που μας σταματάει στον δρόμο, τα κομμάτια μας ακούγονται για παράδειγμα σε bars. Δεν είναι καθόλου λίγο αυτό. Σημαίνει ότι υπάρχουμε γιατί υπάρχουν και αυτοί που μας δίνουν αυτό το βήμα. Και είναι τρομερό. Όπως τρομερό είναι το ότι κάθε μήνα π.χ. το project του Ταράτσα Ποίηση, γεμίζει για ένα βράδυ ασφυκτικά το "Ρομάντζο" με κόσμο που είναι εκεί για να ακούσει ή να απαγγείλει ποίηση.

Οπότε ναι. Νομίζουμε ότι είναι εμφανές το τι νομίζουμε για την spoken word σκηνή της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Είναι στην φάση της άνθισης. Και νομίζουμε ότι με λίγη τύχη και πολλή δουλειά, μπορεί μόνο να πάει καλύτερα. Μέχρι να είναι η εξαίρεση αυτοί που δεν ξέρουν τι σημαίνει spoken word.


Aν έπρεπε να διαλέξετε μια λέξη που να χαρακτηρίζει κάθε μέλος της ομάδας ποια θα ήταν αυτή;
ΠΙΕΒ: μιλαωμιλαωμπορωγιαπανταναμιλαω
ΕΠΙΘΕΤΗ: μουφερνειςμιαμπυρα
FÂNÉ: φυσικακαιυπαρχειαυτηηλεξη
MFS: μουχαλασετοαυτοκινητο
ΒΙΝΑ: χαχαοχιδενσεακουγα

Μπορείτε να μας μεταφέρετε την ατμόσφαιρα των live σας για όσους δεν έχει τύχει να βρεθούν σε κάποιο από αυτά μέχρι τώρα;
Όχι. Γι'αυτό ξέρεις που πρέπει να είσαι στις 14/12. (Στο "Oddity" στο Rudu Festival εννοώ).

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

  • 14/12 Rudu Fest Στο "Oddity".
  • Έως 27/12 και κάθε Τετάρτη στο "Red Jasper” η παράσταση μας ‘’ΠΑΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ’’.
  • 27/12 Κυκλοφορία του δίσκου "Hanahaki” της FÂNÉ.
  • Μέσα στον Δεκέμβριο κυκλοφορία του single "Δεν θέλω" της Βίνας Σέργη.
  • Αρχές Γενάρη έναρξη του νέου spoken word workshop με τον ΠΙΕΒ.
  • Κυκλοφορίες δίσκων BAD POETRY, ΒΙΝΑ ΣΕΡΓΗ, ΠΙΕΒ.
  • Κυκλοφορίες βιβλίων MFS, FÂNÉ, ΠΙΕΒ, Βίνα Σέργη μέσα στο 2024
  • Παρουσίαση δίσκου "LNDN-BRLN" τον Φεβρουάριο

Τι ετοιμάζετε για την εμφάνισή σας στο "Oddity", στο Rudu Fest;
Κάτι πολύ δυναμικό και τρυφερό, με τα πιο συναισθηματικά μας φορτισμένα ποιήματα, με νέο και παλιό υλικό. Θα χαρούμε να σας δούμε εκεί. Δύναμη. T.B.P.S.C.

Προπώληση εισιτηρίων (€ 30-12) μέσω more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Rudu Fest

  • Φεστιβάλ

Το «Rudu Bar» γιορτάζει τα πέντε του χρόνια με τρία διαφορετικά συναυλιακά events, 11 ετερόκλητους καλλιτέχνες, που αντικατοπτρίζουν τα διαφορετικά μουσικά πρόσωπά του: από alternative, ελληνόφωνο, αγγλόφωνο, hip hop, κιθάρες, beats, synths και μελωδίες μέχρι ποιήματα, ρίμες και λούπες. Ενα Festival παρομοίωση με τις μουσικές και τις συζητήσεις που απλώνονται στο χώρο του bar κάθε εβδομάδα. Από τα alternative DJ Sets, μέχρι τα Σαββατιάτικα party ξημερώνοντας κάτω από τη γέφυρα. Το χειμερινό Rudu Fest μετουσιώνει όλες τις μουσικές επιλογές και καλλιτεχνικές ανησυχίες της indie κοινότητας περικλείοντας όλους τους γνώριμους της εναλλακτικής σκηνής.

Oddity Club

Ηρακλειδών 61, Πετράλωνα
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Alkyone, από τι "υλικά" είναι φτιαγμένο το μουσικό σύμπαν σου;

Η τραγουδοποιός μιλάει στο "α" με αφορμή τη συμμετοχή της στον προγραμματισμό του 6ου Athens Music Week ("Arch", 23/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
20/05/2024

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Εντυπώσεις από μια συναυλία με ποιήματα του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

Μια αληθώς ξεχωριστή βραδιά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με πολλά μπράβο και χειροκροτήματα, παρά τα ερωτήματα που εξακολουθούν να πλανώνται για το πόσο συμπλέει, τελικά, η ποίηση του μεγάλου Ινδού στοχαστή με τη φόρμα του ευρωπαϊκού λυρικού τραγουδιού.

The Offspring και Brian May μαζί στη σκηνή

Οι σπουδαίοι punk-rockers ήταν καλεσμένοι του θρυλικού κιθαρίστα των Queen στο φεστιβάλ Starmus.

Πολυσυλλεκτικά πλην ετερόκλητα συναυλιακά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: σαγήνες και αμηχανία

Όμορφες αλλά και αμήχανες στιγμές περιελάμβαναν δύο συναυλίες της ΚΟΑ, με πληθώρα ετερόκλητων μεταξύ τους έργων και σολίστ, στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής στις αρχές και τα τέλη Μαρτίου.

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.